Logo

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

 

Denne Primula er en ren art med ret små, gule blomster, hvis kron- blade danner en lille skål. Blomsterne dufter meget fint. Hulkravet Kodriver blomstrer naturligt i maj-juni.

 

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

Blomsterne er ret små og gule. De sidder i nedadvendte klaser, og blomsterne løfter sig lidt, når de folder sig ud.

 

INDKØBSTIPS

De grønne blade skal være saftspændte og fejlfri, men ofte får man de bedste planter ved selv at formere dem ved frø.

 

Livslængde: Hvis man overvintrer planterne udendørs, kan de holde i flere år, men ofte anvendes de som engangsplanter.

 

Sæson: Blomstringen falder i maj-juni.

 

Sværhedsgrad: Nem som enårig, noget vanskeligere som flerårig.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Hulkravet Kodriver er en flerårig plante med friskgrønne blade og en blomsterstængel, som bliver 20-25 cm høj.

Blomstring og duft

I modsætning til mange andre Primula-arter har Hulkravet Kodriver en fin duft. Den blomstrer i maj-juni.

Lys og temperatur

Planten skal stå lyst, men helst ret køligt, så blomsterne kan holde længe. I blomstringstiden må temperaturen gerne være 15-18°C.

Vanding og gødning

Pottejorden skal altid være fugtig, men aldrig våd. Der gødes først efter afblomstringen.

Jord og omplantning Opgrave r man planter til potning fra haven, skal det ske om efteråret, så de får tid til at udvikle et rodnet i potten inden foråret. Man kan omplante umiddelbart efter afblomstringen. Jorden bør være en blanding af lige dele muld, tørvejord og sand eller grus.

Beskæring

Hvis ikke man vil formere planterne ved frø, bør man fjerne visne blomster umiddelbart efter afblomstringen.

Formering

Ved deling, eller udsæd af frø.

Miljø

Hulkravet Kodriver skal helst stå ret køligt i blomstringstiden, og da den tilmed tåler mere sol end de fleste andre Primula, egner den sig derfor bedst til altan eller terrasse. Har man den i stuen, trives den bedst hvis den står køligt i et nordvendt vindue med godt lys.

 

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

 

Hulkravet Kodriver - en yndig, vildtvoksende Primula-art

Hulkravet Kodriver findes vildtvoksende fra det østlige Asien over Centralasien og Lilleasien til Europa, hvor man kan finde den overalt, undtagen i de aller nordligste områder.

Den har ret små, gule blomster, der sidder i en lille skærm for enden af en 20-25 cm lang, fløjlshåret blomsterstilk. Den inderste del af kronbladene danner et langt rør, som forsvinder ned i blomsterbægeret, men når blomsten er hulkravet, betyder det, at den yderste del af kronbladene danner en lille skål eller hulning. I bunden af skålen sidder fem orangerøde pletter. De grønne blade er aflangt ovale og ender forneden i et par små vinger, der sidder tæt til stilken.

 

Flere krydsninger

Går man på jagt efter den rene art, vil man opdage, at der findes flere krydsninger i handelen. En del af dem findes i øvrigt også i naturen. Det er især krydsninger med den Fladkravede Kodriver, Primula elatior og den Storblomstrede Kodriver, Primula vulgaris, der forekommer.

 

Formeres nemt ved frø

Krydsningerne har gennemgående større blomster end arten, men de har ikke altid bevaret den fine duft. Dyrker man dem i haven, er de især velegnede i en blomstereng, hvor de vil formere sig ved selvsåning, men de trives også fint ved terrassen eller i altankassen, for de tåler mere sol end de fleste andre Primula.

 

Sæsonarbejdet

 

Februar-april

Man køber planterne meget tidligt om foråret eller opgraver dem ude i haven. Man skal ikke opgrave frit udplantede planter på denne årstid, men kun dem, som er nedgravet i potter. På fritvoksende planter kan man ikke undgå at ødelægge en stor del af rodnettet. De skal opgraves og pottes om efteråret.

De opgravede potteplanter passes med vand, men gødes ikke.

 

Maj-juni

Blomstringstid. Planterne passes med vand, og efterhånden som de afblomstrer, fjerner man de visne plantedele.

 

Juli-oktober

Potterne anbringes på et skyggefuldt sted i haven eller på altanen, helst nedgravet til potteranden. De passes med vand, og nu skal de have gødning, så de udvikler en saftiggrøn, kraftig bladroset.

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

November-januar Bladene visner, men ofte kommer der nye, grønne skud i midten af planten meget tidligt på året. Skal man have planterne opgravet i februar, er det nødvendigt at vinterdække, så jorden ikke fryser for hårdt.

 

PLANTEDOKTOREN

— Primula tåler ikke så godt, at man behandler dem med sprøjtemidler. Derfor er det særlig vigtigt at forebygge, og man skal især passe på ikke at plante for dybt, altid at tilføre mikromineraler med gødningen og helst ikke udsætte planterne for væde og kulde. Plant kun i steril jord.

— Gråskimmel. Grå belægninger på bladene. Kommer i fugt og kulde. Fjern de angrebne blade og stil planten varmere og mere luftigt.

 

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

 

— Klorose. Gule blade med røde nerver. Mangelsygdom. Brug mikromineraler i gødningen.

— Råd i rodhalsen. Skyldes overvanding, eller at der er plantet for dybt.

 

Hulkravet Kodriver - Primula Veris

 

Læge-Primula

Tidligere bar Primula veris det latinske navn Primula officinalis, Læge-Primula, og det skyldes, at middelalderens munke anvendte den i deres medicin. Desuden samlede kvinderne den dug, der lå på bladene om morgenen og brugte den som ansigtsbadevand for at blive smukkere. Kronbladene kan bruges til blomstervin og giver en fin smag af safran.

 

Andre vildtvoksende arter i Danmark

Dens nærmeste slægtning er Fladkravet Kodriver, Primula elatior, hvis kronblade ikke danner en dyb skål som hos Hulkravet Kodriver, og som også mangler den forårsfriske duft. Storblomstret Kodriver, Primula vulgaris grandiflora, har større blomster i mange brogede farver, og endelig er der Melet Kodriver, Primula farinosa, som også nok er værd at dyrke. Den er lille og spinkel med rødlilla blomster og ægformede grønne blade, som på undersiden er helt hvide af "mel". Det er en surbundsplante, som man kun kan finde i moser og fugtige engdrag. Det er den eneste Primula, som findes vildtvoksende i de sydamerikanske Andesbjerge.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.215 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her