Logo

Forglemmigej - Myosotis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Forglemmigej - Myosotis

 

Den blå Forglemmigej er yndig mellem andre planter. Den virker så let og fin. Til potter i stuen bruges nye hybrider, men også vild- og haveformerne kan dyrkes i urtepotter.

 

Forglemmigej - Myosotis

Almindelig Forglemmigej (Myosotls hybrlda) er opstået ved krydsninger mellem de forskellige arter. De kan anvendes som potteplanter i stue og på altan og terrasse.

 

INDKØBSTIPS

 

I de fleste tilfælde indkøbes Forglemmigej i frøposer, men ofte fås de færdige planter hos plantehandlere. Bedst indkøbes de i den tidlige forsommer, endnu mens de fleste blomster er i knop.

Livslængde: Man kan som regel have planten i sin stue i nogle år, men undertiden kan det betale sig at udskifte den med andre. I haven eller på altanen fornyer den sig selv.

Sæson: Sommermånederne.

Sværhedsgrad: Alle arterne er meget nemme.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

De forskellige arter bliver omkring ca. 15-40 cm høje i løbet af anden vækstsæson. De busker sig en del og egner sig derfor godt som bundplanter eller til pottebrug.

Blomstring og duft

Arterne er særdeles blomsterrige fra midten af maj til hen på midsommeren. Blomsterne sidder samlet i svikler, der udvikles fra basis. Duften er meget svag.

Lys og temperatur

Forglemmigej skal altid vokse lyst og tåler i naturen eller i haven direkte sol, men ofte vokser de frem under letkronede løvtræer. I potter må de skærmes mod den mest brændende sol. Følger årstemperaturen ude. Almindelig Forglemmigej, der er opstået ved krydsninger, dyrkes i potte i stuen.

Vanding og gødning

Planterne vandes regelmæssigt i vækstsæsonen for at øge blomstringen. Dyrkes de i potte, skal man helst undgå vand i underskålen.

Jord og omplantning

Næsten alle arterne skal vokse i en næringsrig, ikke for tung jord. Kulturplanter trives endog bedst i en noget veldrænet jord. Der omplantes kun sjældent, da planterne oftest nydes som sæsonplanter og derefter kasseres.

Beskæring

Finder ikke sted, men planterne kan afpudses regelmæssigt.

Formering

Ved frø, der spirer meget villigt.

Miljø

I haven anvendes den under letkronede løvtræer evt. sammen med større løgvækster.

På altanen bliver den meget smuk i en balje eller kumme, hvor dens blå farve får lov at dominere.

 

Forglemmigej er så naturlig

Forglemmigej er en en- eller flerårig urt, der er vildtvoksende i vor natur på oftest sumpede eller fugtige områder.

Den er særdeles smuk og meget dekorativ, hvor den dukker frem imellem græsser og spinkle bladplanter. Altid optimistisk og farverig og altid med en stor virkning på omgivelserne.

Derfor har gartnerne haft et godt øje til den, og man har krydset sig frem til hybridformer, der er mere fyldige og kompakte, så de kan bruges som stueplanter, eller som udplantningsplanter om sommeren.

Planterne er søde og blomstrer længe, men oftest bruges potteplanterne som engangsplanter.

De grønne løvblade er lancetformede, hårede og oftest smalle. Blomsterne fremkommer i endestillede akseller klaselignende svikler. De er blå med fladkravet krone, i hvilken indgangen til kronrøret er delvis spærret af gule svælgskæl.

 

Forglemmigej - Myosotis

Hybridformerne dyrkes som sommerblomster og er enårige. Gode sorter er bl.a. 'Marga Sacher' og 'Ruth Fischer', Hybridformerne er ofte tættere og mere kompakte end arterne.

 

Bierne søger blomsterne

Blomsterne besøges ofte af et stort antal bier, fordi de er meget honningfyldte. Forglemmigej er meget smuk imellem andre planter med sine himmelblå blomster, der fremkommer i et stort antal i en lang periode.

 

Nemme blå blomster

Det er især almindelig Forglemmigej (Myosotis hybrida), der er fremkommet ved krydsning, som bruges til stuebrug, men også have- og naturformerne kan sås og bruges i potter og baljer.

 

De er nemme at dyrke, og de er nemme at bevare, idet de sår sig selv ved årlige frøspredninger. Dette gælder såvel i haven, på altanen, som i stuen, hvor de er hyppige gæster hos naboplanterne, men uanset hvor og hvornår de sår sig selv, er de med til at give et snit af optimisme og farve.

 

Deres evne til at så sig selv er nemlig stor, da frøene udvikles i rigelig mængde. De mange arter er ret så forskellige, men fælles for dem alle er deres blomsterrigdom og deres overraskende blå farve imellem andre planter. Det er bedst at indkøbe Forglemmigej i den tidlige forsommer, mens de fleste blomster er i knop. Planten berøres forsigtigt for at undersøge et blomstertab. Samtidig ses efter, at løvbladene er friske og saftspændte. Kan man også komme til at undersøge rødderne, må disse ikke være mørke.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Forglemmigej er normalt sunde og frodige planter, der kun sjældent angribes af alvorlige sygdomme.

Skimmelsvampe kan dog undertiden angribe planter i haven eller på altanen, især når der efter en kølig, fugtig periode indtræder varme. Svampen bekæmpes med et svovlmiddel.

Meldug kan også forekomme hos de planter, der vokser på en tør vokseplads, Disse overbruses regelmæssigt eller bekæmpes med et mildt svampemiddel.

Optræder der hvidlige belægninger på bladundersiden, kan dette være Forglemmigejskimmel. Dette bekæmpes med kobbermidler.

 

Forglemmigej - Myosotis

 

Forskellige Forglemmigej

 

Almindelig Forglemmigej (Myosotis hybrida) er den, der almindeligvis anvendes i stuen. Den er meget sund og rigtblomstrende med sorterne "Annemarie Fischer", "Ruth Fischer" og "Marga Sacher".

 

Nedennævnte arter dyrkes mest udenfor, men kan sagtens plantes i potter til stuebrug.

Engforglemmigej (Myosotis palustris) er en flerårig sumpplante, der mest forekommer i fugtige enge eller i grøfter. Den dyrkes på en ikke for tung jordbund med rigelig vand i blomstringstiden.

 

Skovforglemmigej (Myosotis silvatica) er en 2- eller flerårig plante med rosetstillede grundblade og lyseblå, undertiden hvide blomster. Den vokser oftest på næringsrig muldbund i lyse skove under letkronede løvtræer.

 

Markforglemmigej (Myosotis arvensis) er en spinkel 1- eller 2-årig plante, der kan forekomme overalt uanset jordbund. Blomsterne er mindre end de to ovenfor nævnte.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.404 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her