Logo

Mistelfigen - Ficus deltoidea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mistelfigen - Ficus deltoidea

 

Mistelfigen er en af de mere spændende Ficus. Dens blade har en morsom form og de runde frugter er med til at forhøje indtrykket af noget helt specielt.

 

Mistelfigen - Ficus deltoidea

Ficus Deltoidea med grønne, gyldne og røde frugter i forskellige modningsgrader.

 

INDKØBSTIPS

Sørg altid for at købe planter, der er i god vækst. Det sikrer nogenlunde garanti for en sund plante. Berør planten med et lille puf. Tabes blade og frugter, skal man ikke købe planten, der enten har været overvandet eller har stået for mørkt.

Livslængde: Mistelfigen kan leve i mange år.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Vokser planten under gode forhold, er den ikke særlig vanskelig.

Kaldes også: Trillekugle. Det skyldes de runde, grønne frugter.


KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Under stueforhold bliver Mistelfignen maximalt 150-200 cm høj. Væksten er normalt ikke særlig voldsom, omkring 15-25 cm om året, hos yngre planter. Ældre planters årlige tilvækst er omkring det dobbelte.

Blomstring og duft

Blomsterne hos Mistelfigen er meget små og meget uanselige. Frugterne, der dannes bagefter, er mere dekorative. Blomsterne har ingen nævneværdig duft.

Lys og temperatur

Planten skal altid have en lys vokseplads. Det medfører, at den kan udvikle sig både smukt og harmonisk. Den må ikke vokse i direkte sollys. Temperaturen skal i vækstperioden være 20-26 °C. I vintermånederne 18-20 °C.

Vand og gødning

I sommermånederne vandes hyppigt. Det betyder for planter i god vækst 1-2 gange om ugen. Om vinteren vandes 1-2 gange hver 14. dag. Gødning tilsættes vandingsvandet hver 2.-3. gang.

Jord og omplantning

Mistelfigen trives bedst i en almindelig næringsrig og veldrænet kompost eller enhedsjord. Omplantning finder sted ved yngre planter 1 gang om året i de tidlige forårsmåneder. Ældre planter omplantes hvert 2.-3. år eller efter behov.

Beskæring

Denne Figen kan ved en særlig beskæring formes som et smukt lille træ, men ofte er det slet ikke nødvendigt at beskære overhovedet. Væksten er fra naturens side meget harmonisk.

Formering

Mistelfigen formeres ved stiklinger, men det er ikke helt nemt. Se nedenfor.

Miljø

Mistelfigen bør næsten altid anvendes solitært i lyse omgivelser. De meget smukke, mørkegrønne blade og de karakteristiske runde frugter danner god kontrast til omgivelserne.

 

Mistelfigen - Ficus deltoidea

 

Mistelfigen - en anderledes Ficus

Mistelfigen er en meget sjov og anderledes Figen med temmelig små afrundede blade med små sorte pletter på undersiden.

 

Fra tropiske regnskove

Den findes i regnskovene i Østasien, hvor dens bladmosaik fylder plads ud mellem "etagerne" i delvis skygge mellem de store træer. Den bryder sig nemlig ikke om direkte sol på bladene. Til gengæld tåler den heller ikke regnskovens nederste skygge. Det vil medføre bladfald.

 

God i stuens klima

I stuen klarer den sig næsten altid godt. Hele tiden dannes små uanseelige blomster med efterfølgende frugter. Disse frugter er kuglerunde, grønne, omkring en halv cm store og kastes hurtigt. Men da de hele tiden gendannes, vil indtrykket altid være smukt og anderledes. Det er de ejendommelige frugter, der på grund af deres lighed med misteltenens bær, har givet planten det danske navn Mistelfigen.

 

Behersket vækst

Væksten i stuen er altid behersket, hvilket gør planten anvendelig mange steder. Bedst trives den dog på en lys vokseplads i en varm stue uden direkte sollys. Regelmæssige overbrusninger med koldt, kogt vand vil gavne dens velvære. [ tørre stuer er overbrusning absolut en nødvendighed for at holde planten smuk.

 

Formering af Mistelfigen

Stiklinger er næsten altid den bedste måde at få flere Mistelfigner. Men det er ikke altid så nemt. Mange stiklinger danner slet ikke rod og af resten er der nok en del som går til på grund af råd.

 

Et forsøg værd

Det er dog altid et forsøg værd. Stiklinger skæres i forsommeren af let, træagtigt materiale. Det må ikke være for modent, da roddannelsen herved gøres vanskeligere. Stiklingerne skal have en længde på 10-15 cm. De dyppes i et hormonmiddel som fremmer roddannelsen og stikkes i potter eller små kasser med en næringsrig grusblandet jord. De vandes grundigt og tildækkes med glas eller plast eller sættes i minidrivhus. Temperaturen skal nu holdes temmelig konstant 25 °C.


Mistelfigen - Ficus deltoidea

 

Sortering efter 1-2 måneder

Efter 1-2 måneder kan man se hvilke stiklinger, der er i vækst. Resten fjernes. Efter et par måneder med regelmæssig udluftning, kan småplanterne flyttes over i 10 cm potter til samme jordblanding som før.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Gule blade med efterfølgende bladfald skyldes ofte, at planten vokser for mørkt og at den vandes for meget. Planten stilles lysere og vandes efter forholdene.

 

Mistelfigen - Ficus deltoidea

 

• Gullige blade, med mørke nerver. Se efter spind på undersiden. Hele planten behandles kemisk og holdes fra andre planter, så de ikke smittes. Hjælper det ikke, kasseres planten. Spind breder sig let.

 

• Pletvis misfarvede blade med skjoldformede brune pletter på undersiden. Der er tale om skjoldlus. De fjernes med en vatpind dyppet i sprit, eller med spidsen af en kniv, hvorefter bladene sprittes af med en klud. Kemisk bekæmpelse er vanskelig pga. skjoldenes beskyttelse.

 

• Brune, svedne eller tørre pletter i bladranden skyldes at planten har stået i direkte sollys. Den vil kort efter tabe de beskadigede blade. Flyt planten til et mørkere sted med halvskygge.

 

Mistelfigen - Ficus deltoidea



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.724 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her