Logo

Fuglemælk - Omithogalum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fuglemælk - Omithogalum

 

Fuglemælk er dejlige planter både ude og inde. Der findes forskellige arter og de har alle en relativ kort, men meget dejlig blomstringsperiode. Heldigvis kan man have glæde af dem år efter år.

 

Fuglemælk - Omithogalum

Løg og stængler af ornithogalum caudatum.

 

INDKØBSTIPS

Fuglemælk forhandles næsten altid som løg, der skal lægges i jorden om efteråret. Løgene må ikke være hvidmelede eller have begyndende råddannelse.

 

Livslængde: Disse planter kan man have glæde af i mange år.

 

Sæson: Fra medio maj til hen i august måned.

 

Sværhedsgrad: Ingen særlige vanskeligheder.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Fuglemælk er altid beskeden i forhold til mange andre planter. Højden bliver omkring 20-30 cm høj, afhængig af arten. Væksten er kraftig med stor bladmasse.

 

Blomstring og duft

De smukke blomster er oftest meget betagende. De kommer normalt fra sidst på foråret til et stykke hen på midsommeren. Duften er svag, men meget fin.

 

Lys og temperatur

Fuglemælk skal altid udplantes eller hensættes på en solrig plads.

Temperaturen i haven følger årsrytmen og planter i vinterhave eller potte skal have nogenlunde samme betingelser.

 

Vanding og gødning

Der vandes rigeligt i vækstsæsonen, d.v.s. et par gange om ugen. Sørg for at grundvande og se efter at der ikke står vand i underskålen bagefter. Gødning tilsættes hver 2.-3. gang. Især kvæl- stofgødning.

 

Jord og omplantning

Fuglemælk foretrækker en humusrig, veldrænet jord. I haven omplantes der ikke og måske er det heller ikke nødvendigt i hus, men en deling engang imellem, tilførsel af ny jord, og frasortering af sideløg vil gavne og forskønne væksten.

 

Beskæring

Beskæres ikke.

 

Formering

Planten er dejlig nem at formere. Under sin vækst dannes i jorden nogle små side- eller yngle løg. Disse opgraves og lægges i jorden et nyt sted, hvorefter der et års tid senere vil være nye planter det pågældende sted.

 

Miljø

I forhold til mange andre planter har Fuglemælk en kort blomstring. Det er derfor vigtigt, at miljøet omkring den lægger op til denne blomstring. Bedst sker det ved grønne planter eller planter, hvis blomstring ikke sker på samme tid.

 

Fuglemælk - Omithogalum

Blomster af Omithogalum umbellatum. Alle Fuglemælk har vidunderlige blomster.

 

Smukke, dekorative løgplanter

Fuglemælk er en meget smuk og dekorativ løgplante, der dukker frem i det tidlige forår med sine linjeformede eller smalt lancetformede blade. Først senere på foråret eller midt på sommeren dannes blomsterne. De sidder tæt sammen i klaser eller halvskærme på det 20-30 cm høje, nøgne skaft.

 

En solelsker

Blomsterne er gullige eller måske oftere hvide med en karakteristisk grøn bagsidestribe. De elsker sol og trives bedst på en solåben vokseplads. På latin hedder planten Ornithogalum. Ornithos betyder fugl og gala mælk. Det hentyder sandsynligvis til den mælkehvide farve på blomsterne.

 

Fra Afrika

Oprindeligt stammer de fleste arter fra det sydlige Afrika, men en del ses udbredt i store områder ved Middelhavet og endog et stykke op i det sydlige Europa. Her vokser de ofte i tætte kolonier, der for visse arters vedkommende breder sig kraftigt ved sideeller yngleløg.

 

Jordbunden skal helst være humusrig, veldrænet og kvælstofholdig, men da disse faktorer er nemme at sørge for, er planten en blandt mange, man kan få meget stor glæde af. Ikke mindst er de forskellige arter (især de ikke vinterhårdføre) dejlige at dyrke i potter og baljer. Har man ikke lagt løg direkte i potter, kan man grave nogle af de Fuglemælk, der vokser i haven op og nyde dem i potter i den forholdsvis korte blomstringstid.

 

Fuglemælk i hus og potte

Der findes mange forskellige arter, der ikke med held lader sig dyrke i haven. En potte i stuen eller en vinterhave vil derfor kunne udgøre den rigtig ramme for disse planters årsrytme.

arabicum er hjemmehørende i Middelhavslandene. Den er så absolut en af vore smukkeste arter. Blomsterne er store og hvide med den karakteristiske bagsidestribe og en helt sort frugtknude.

 

caudatum er en høj art. Omkring 80-90 cm. Den har igennem mange år været anvendt som stueplante. Løgene er overjordiske med kødede stængler og blade. Den tåler absolut ikke frost.

 

thyrsoides kaldes også for 'Afrikas hvide lilje'. Den har været i kultur i mange år og er en særdeles værdsat snitplante. Blomsterne er meget store og hvide.

 

Fuglemælk - Omithogalum

 

PLANTEDOKTOREN

Fuglemælk er oftest en sund og rask plante, der kun sjældent angribes af sygdomme. Skadedyr forekommer ligeledes sjældent, men undertiden kan man se angreb af bladlus.

 

Løgene kan blive angrebet af skimmelsvampe eller rådsvampe. Dette er den hyppigste årsag til at man opnår uhensigtsmæssige resultater. Det kan forebygges ved at behandle løgene med et svampemiddel inden de bliver lagt i jorden.

 

Dårlige vækstforhold kan være skyld i at planten undertiden ikke trives. Den flyttes hen til et bedre voksested med sol og kraftig jord. Her vil den hurtigt rette sig op.

 

Fuglemælk - Omithogalum

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 8.844 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her