Logo

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

 

Hænge-Mølplanten er en nem stueplante. Den trives fint i et ikke alt for solrigt vindue og har smukt tegnede, lidt hårede blade. Desuden blomstrer den i den allermørkeste tid.


Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

Hængemølplantens blomster kommer på en årstid hvor de virkelig vækker glæde. Selv den helt unge plante blomstrer!

 

INDKØBSTIPS

 

Hænge-Mølplanten hører til de planter som ofte findes i hjemmene, men sjældent i forretningerne. Af og til kan man dog hitte dem i det grønne sortiment i et plantemarked. Hvis ikke, må man tigge sig til nogle stiklinger hos en bekendt, som har planten.

Livslængde: Flerårig plante som bliver lidt kedelig efter nogle år. Forny den derfor ofte via stiklinger. Det er nemt gjort.

Sæson: Planten overrasker med bedårende blomster i november-december, men er ellers køn hele året.

Sværhedsgrad: Let at dyrke.

 

KORTE RÅD


Størrelse og vækst

Hænge-Mølplante bliver sjældent højere end 15-20 cm. Den har en krybende eller hængende vækst. Bladene er runde, fint hårede med smukt tegnede lyse nerver.

Blomstring og duft

Blomstringen forekommer sent på året. Blomsterne er små læbeblomster på oprette stilke. De er hvide eller lyst lilla-rosa. De har en meget svag, behagelig duft.

Lys og temperatur

Skal stå lyst, men ikke i bagende sol. l den lyse del af året trives den i stuetemperatur. Om vinteren vil den helst stå køligere, mellem 12 og 18 °C.

Jord og omplantning

Almindelig potte muld er fortræffeligt til planten. Stiklinger stikkes enten direkte i sandblandet jord, eller de slår rod i vand og stikkes i almindelig jord.

Vanding og gødning

Vand rigeligt men med mellemrum, så planten når at tørre. Efterår og vinter vandes mere sparsomt. Giv gødning hele foråret og sommeren.

Beskæring

Planten beskæres straks efter afblomstringen eller tidligt om foråret. Nap stænglerne af, så der kun er 2-3 bladpar tilbage, så forgrener de sig smukt.

Formering

Formeres vis stiklinger, som slår rod i vand eller stikkes straks.

Miljø

Hænge-Mølplante egner sig til en ampel eller til at stå i en potte på fod eller på en omvendt urtepotte.

 

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

Med tiden bliver bladrankerne lange og planten meget smuk til ampel eller høj placering.

 

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

Man kan holde planten kompakt og tæt ved at knibe den og stikke det afknebne ned i potten. Det fremmer ofte blomstringen.

 

Hænge-Mølplante, grøn og smuk, lyser i den mørkeste tid

Hænge-Mølplanten er en af vore bedste stueplanter. Den har hængende eller nedliggende, firkantede stængler og rundede, hårede blade. Bladenes nerver er smukt tegnede, som et lille lyst mønster i den mørkere bladfarve. Stænglerne og selv bladundersiderne er først grønne, men får med tiden en mørkere vinrød tone.

 

Læbeblomstret plante fra Natal

Oprindeligt kommer Hænge-Mølplanten fra Natal. Den tilhører de kransblomstrede planters familie, Labiatae. Tidligere blev denne familie kaldt de læbeblomstrede planter. Til den samme familie hører også Coleus med de stærkt farvede blade og Rosmarin.

Når Hænge-Mølplanten blomstrer, er det som om den tænder små lys i oprette kandelabre i det mørkeste efterår. Så ser man straks, at blomsterne har læbe.

 

Kært barn har mange navne

Netop denne Plectranthus med de hårede blade, har fået navn efter akademi -gartneren I. Ørtendahl i Uppsala. Ofte kaldes planten også bare Oertendahlia, men man kan også støde på navnet Elisabethblomst. Det kommer fra Sverige, hvor 19. november kaldes Elisabeth-dag. Netop på den tid står planten i blomst.

 

Stil planten højt

Den krybende vækst hos Hænge-Mølplanten sørger for, at stænglerne hurtigt kommer til at hænge ud over potte kanten. De bliver sjældent særlig lange, men de forgrener sig villigt. Planten passer vældig godt til at hænge i en ampel eller til at stå i en potte med høj fod.

 

Sådan dyrkes Hænge-Mølplanten

Planten er letdyrket. Man bør imidlertid beskytte den mod alt for intensivt solskin. Placer den helst i et øst- eller vestvindue. Et lyst nordvindue går også an. Om vinteren kan planten flyttes til det allerlyseste vindue, sydvinduet, hvis der er plads. Hold luftfugtigheden høj omkring planten i efteråret og om vinteren. Det gøres lettest ved at lægge et lag (ca. 2 cm) konstant vanddækkede Lecakugler i potteskjulerens bund, så vandet fordamper op mellem plantens blade.

 

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

Tag stiklinger

Når Hænge-Mølplanten er færdig med at blomstre, kniber man den i en smuk facon og bruger de afnappede dele til stiklinger. Man kan også vente til lidt ind i det nye år, i januar-februar, så slår stiklingerne hurtigere rod. Planten bliver smuk af knibning eller beskæring. Den forgrener sig rigere og bliver tæt og fin. Skuddene danner hurtigt rødder i vand, men kan også stikkes direkte i sandblandet, fugtig jord. Har stiklingerne dannet rødder i vand, plantes de i almindelig pottemuld. Sæt flere stiklinger sammen i potten. Så får De hurtigt en fyldig plante. Når stiklingerne er vokset godt til, skal man huske at give gødning i hele den lyse årstid. Det vil tydeligt ses på planterne.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Hænge-Mølplanten er temmelig robust overfor de normale skadedyr i hjemmet. Men bladlus kan af og til angribe de unge skud. Insekter på andre potteplanter i nærheden kan naturligvis også flytte over på Hænge-Mølplanten.

 

• Planten vil gerne stå lyst, men får brandskader af bagende sol. Den bedste placering er i et øst- eller vestvindue, eller i et lyst nordvindue.

 

• Bladene bliver brune og skrumper ind, hvis planten står for varmt og i alt for tør luft. I den lyse tid trives planten godt i almindelig stuetemperatur, men om vinteren vil den helst stå ved en temperatur mellem 12 og 18 °C, og den holder af høj luftfugtighed.

 

Hænge-Mølplante - Plectranthus oertendahlii

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 10.530 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her