Logo

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

 

Kinesisk Sankthansurt er en letdyrkelig stueplante og kan også bruges til altanbeplantning. Planten har en graciøs hængende vækst og slutter sommeren med en blomsterskærm i hvert skud.

 

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

Sorten 'Variegatum' har rosa blomster og brogede blade. Er meget dekorativ, når rankerne får lov at falde frit nedad.

 

INDKØBSTIPS

 

Kinesisk Sankthansurt sælges som potteplante og ofte i sukkulentsamlinger, men de vil også kunne købes i mange staudeplanteskoler under deres latinske navn.

Livslængde: Bortset fra at planten i rigtigt strenge vintre kan fryse ihjel, er der egentlig ikke nogen grænse for levetiden.

Sæson: Det er en udpræget sommervækst med blomster i eftersommeren som naturlig afslutning.

Sværhedsgrad: Letdyrkelig, selvfornyende og sund.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Kinesisk Sankthansurt får i urtepotte en begrænset størrelse, fordi den hvert år fornyr sin top, og de 15-20 cm lange skuds vækst standses af en blomsterskærm.

Lys og temperatur

Det er klogt at huske på, at planten egentlig er en frilandsplante og derfor har behov for en hvileperiode fra december til marts, hvor planten helst skal stå ved 7-10 °C. I marts sættes den i et lyst og varmt vindue, så nyvæksten kan komme igang. Sommeren igennem vil den gerne have en plads i sydvinduet, og den sætter pris på at blive flyttet udendørs.

Vanding og gødning

I vintertiden vandes kun hver 10.-14. dag. Når de nye skud bryder frem vandes regelmæssigt, og ugentlig tilføres gødning frem til august, hvor gødningen standses.

Jord og omplantning

Almindelig pottemuld er udmærket til ungplanter, men til ældre planter er det bedre med lidt tungere jord. Omplantning skal helst ske i april-maj.

Beskæring

Efter at sommerens vækst er afsluttet, skæres planten helt ned til grunden. Står planten i en kølig lys stue, kan blomsterskærmen fjernes efter afblomstring, og toppen vedligeholdes til ny vækst bryder frem.

Formering

Stiklingeformering er let og kan ske hele sommeren. Unge skud kan afbrækkes ved basis, ældre skud kan deles i 2-4 stiklinger med et par bladkranse. Der plantes 3-5 stiklinger i hver potte. De vil hurtigt danne rod, men disse nye planter er ikke vinterhårdføre og må holdes frostfrit, til de evt. plantes i altankasse.

 

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

Netop sådan en opsats er ideel til Kinesisk Sankthansurt. Planten er både elegant og nem at passe.

 

Kinesisk Sankthansurt - en stenurt fra østen

Leder man efter stenplanter til haven, finder man i staudegartnernes kataloger over 50 arter af "Stenurt", og i den danske flora er der 7 vilde arter. Denne japansk/kinesiske art har opnået yndest både ude og inde, fordi dens vækst er elegant, og fordi den ikke stiller store krav. Dens hårdførhed gør den også egnet til en permanent altankasseplante.

 

Populær med brogede blade

Sedum sieboldii har både oprette og nedhængende skud, hvor bladene sidder tre og tre i spredte kranse med fine, udadvendte takker, Bladene er dækket med et blågrønt vokslag, der virker frisk og saftigt. Mest populær er dog sorten "Medio variegatum", som har en hvid eller gullig plet midt på bladet.

 

Fra stenhøj til stue

Som sten plante er den hårdfør ude, men man har tidligt haft øje for dens egnethed som potteplante, gravet den op og plantet den i en smuk keramikpotte. I stuen holder bladene sig længe friske, hvor de ellers udenfor visner ned, for af natur er det en staude d.v.s en plante med flerårige rodkroner, hvorfra der hvert år kommer nye blomstrende skud.

 

År efter år i altankassen

Kun få planter kan klare at leve længe i altankassens "rodfangenskab". Det klarer Kinesisk Sankthansurt, og den er virkelig elegant, fordi dens hængende skud dækker kassens sider. Som alle sukkulenter tåler den nogen tørke, så selvet par ugers sommerfravær klarer den fint uden vanding. Der plantes 5 planter pr. m. kasselængde.

 

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

 

Dyrkning af Kinesisk Sankthansurt

Sedum sieboldii er en flerårig staude, hvor toppen udlever i en vækstsæson. Efter en vinterhvile skyder nye skud frem. Planten vokser i omfang, men den breder sig ikke ud som andre stenurter, fordi der ikke dannes rødder på skuddene.

 

Når forårsvæksten begynder

I vintertiden er væksten standset, og først i begyndelsen af marts bør man stille planterne frem i lys og varme. Der vandes regelmæssigt, og snart vil der ved de gamle stænglers basis myldre grå rosetter frem som, når dagene længes, bliver til ranker. I denne vækstperiode skal der vandes regelmæssigt og gødes ugentlig, for at rankerne kan få en passende længde.

 

Er planten for stor

Det er ikke svært at dele planterne, men det gælder om forsigtigt at skære i rodkronen, så man får 2-3 nye planter af passende størrelse. Det er bedst at gøre det 8-14 dage efter vinterhvilen. Store planter bør plantes over i hænge- eller ampelskåle, for at planten kan udvikle smukke hængeranker.

 

Kinesisk Sankthansurt - Sedum sieboldii

 

PLANTEDOKTOREN

 

•Kinesisk Sankthansurt angribes sjældent alvorligt af skadedyr, og skulle de komme, forsvinder de, når planten går i vinterhvile og mister toppen.

 

•Bladlus kan optræde af og til som tilflyvende. De spules væk med en vandstråle. De fleste sprøjtemidler har et indhold af spredemidler, der ødelægger den smukke voksdug på bladene, og må derfor undgås.

 

•Skjoldlus og uldlus vil ikke nå at gøre skade i en vækstsæson, og de fjernes ved den årlige totale nedskæring.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 6.540 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her