Logo

Lapageria - Lapageria rosea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lapageria - Lapageria rosea

 

Lapageria er blevet kaldt en af verdens smukkeste blomsterplanter. Man glemmer i hvert fald ikke synet af de store, hængende blomsterklokker, når man først har set dem en gang.

 

Lapageria - Lapageria rosea

Den enkelte Lapageria-blomst er meget smukt opbygget.

 

INDKØSSTIPS

 

Det er svært at få fat på Lapageria. Frø kan man af og til købe, og på rejser i subtropiske områder kan man næsten altid finde frø eller måske endda en stikling. Planten er vinterhårdfør i f. eks. Middelhavsområderne.

Livslængde: Mange år i drivhus eller vinterhave.

Sæson: Blomstringen begynder omkring høst og varer til nytår.

Sværhedsgrad: Ikke særlig svær, hvis man kan give den rette vintertemperatur. Og man må huske på ikke at overvande.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Lapageria er en klatrende, stedsegrøn busk, hvis grene kan blive 4-5 meter lange. Planten skal opbindes. Bladene er 67 cm lange, mellemgrønne og læderagtige. Blomsterne er ca. 10 cm lange og ligner hængende klokker.

Blomstring og duft

Blomsterne findes i farver fra mørkerødt over rosa til helt hvidt. De springer ud først på efteråret og blomstrer ofte til efter nytår. De dufter ikke specielt.

Lys og temperatur

Lapageria kræver en lys vokseplads, der er beskyttet mod direkte sol. Normal temperatur eller varmt i sommerhalvåret. 10-12 °C om vinteren.

Vanding og gødning

Vand med så kalkfattigt vand som muligt. Og lad vandet stå og ilte mindst natten over før vanding. En knivspids citronsyre pr. liter vand neutraliserer kalken i områder uden kalkfattigt vand. Gød med halv anbefalet dosis i den lyse årstid.

Jord og omplantning Jorden blandes af almindelig pottemuld iblandet 25% knust Leca. Læg godt dræn i bunden i form af nogle cm Leca. Omplant med meget lange intervaller. Hver gang rodsystemet røres, tager det lang tid for planten at komme over det.

Beskæring

Småplanterne kan toppes et par gang for at stimulere forgreningen. Toppene kan bruges til stiklinger. Nogen egentlig beskæring foretages ikke før planten ikke har plads nok.

Formering

Se nedenfor.

Miljø

Lapageria kan blive et mangeårigt indslag i et drivhus, i en vinterhave eller på en glasveranda med kølig vintertemperatur. I almindelig stuevarme klarer den sig ikke i længden.

 

Lapageria - Lapageria rosea

Så overdådigt kan Lapageria blomstre på de naturlige voksesteder i Sydamerika.

 

Lapageria er smuk, men kun nem hvis man har vinterhave eller drivhus

Lapageria har mildt sagt iøjnefaldende blomster. Har man en gang set dem, glemmer man dem ikke igen. De vokslignende røde, rosa eller hvide blomsterblade danner en stor smuk og ret langstrakt klokke. Blomstringen foregår sensommer og efterår og kan ofte strække sig til den anden side af nytår.

 

En stedsegrøn Liljeplante

Lapageria rosea stammer fra Chile. Den blev navngivet af et par franskmænd som registrerede floraen i Chile og Peru i slutningen af 1700-tallet. Den tilhører familien af Lilje-planter og regnes af mange som en af de smukkeste blomster på jorden.

I mange engelsksprogede lande kaldes den for "Chile bells", Chileklokker, men den har ikke fået noget dansk navn.

Den hvidblomstrede form har tilnavnet 'Albiflora', hvilket netop betyder hvidt blomstrende. Der findes kun en art i selve slægten.

 

Koldhusplante

Lapageriatrives ikke i længere tid i et almindeligt hjem. Den kræver kølige omgivelser efterår og vinter mellem +10 og 12 °C er tilpas. Det gør ikke noget, at temperaturen synker yderligere om natten. Den bør blot ikke overstige de opgivne temperaturer om dagen.

Desuden skal placeringen være meget lys. Et drivhus eller en vinterhave til subtropiske planter er perfekt. Der ville i øvrigt mange planter trives og blomstre både efterår og forår planter som kræver mere kølighed, end vi kan give i almindelige hjem.

 

Svær at finde

Det besværligste ved Lapageria, er at den er så svær at få fat på. Kun yderst sjældent er der færdige planter til salg.

Frø kan man derimod af og til købe. De findes i en del frøkataloger, men bestiller man dem, får man ofte besked om, at de alligevel ikke har været til at skaffe, ofte må man forsøge et par år i træk. På rejser kan man derimod have held. En stikling er let at transportere hjem i en plastpose. Planten er vinterhårdfør i Middelhavsegnene.

 

Anderledes formering

Lapageria er en klatreplante, og den slags planter kan ofte formeres på følgende måde: Bøj en gren mod jorden i en potte, som stilles ved siden af moderplanten.

Jorden skal være fugtig tørvemuld iblandet 25% Lecakugler. Tryk grenen ned under jordoverfladen, uden at skade den. Nu dannes rødderne efterhånden, men det kan godt tage sin tid. Kender man nogen, som har en Lapageria i vinterhave eller glasveranda, kan man måske få en plante på denne måde.

 

Lapageria - Lapageria rosea

 

Formering af Lapagoria

Hvis man er heldig at få frø af Lapageria, skal de ligge i lunkent vand nogle dage, før de sås. Skift vand dagligt. Frøet svulmer, og nu kan det plantes en eller to cm dybt i såjord i rummelige potter med Leca i bunden. Jordtemperaturen skal være mellem 16 og 20 °C. og jorden skal holdes ret tør. Efter 1-3 måneder kommer hjertebladene op og nu øges vandingen noget. Men vær forsigtig, den lille plante rådner let.

 

Efter nogle måneder begynder man forsigtigt at gøde. Efter ca. 1 år omplantes til en større potte, eller direkte i bed i drivhus eller havestue. Derefter skal plantens rodsystem røres så lidt som muligt.

Stiklinger stikkes i pottemuld iblandet 25% knust Leca. Vand sparsomt men brus ofte bladene. En plastpose med ventilationshuller holder luftfugtigheden tilpas omkring stiklingen. Temperaturen bør være 16-20 °C.

 

Årsrytmen

Det er vigtigt, at temperaturen aldrig bliver for høj:

Normal sommertemperatur, hvor planten evt. kan stå ude, beskyttet mod direkte sol, og sval vintertemperatur. Jorden holdes let fugtig hele året, men husk at vandingerne holder meget længere i kølighed end i stuevarme. Planten må aldrig være overvandet.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Lapageria er meget modstandsdygtig, når klimaet er det rette. Men året rundt må man alligevel sørge for godt luftskifte, uden at planten derved får direkte træk.

 

• Snegle kan af og til blive et problem. De søger ofte ind i koldhuset hen på efteråret. Hvis bladene begynder at blive afgnavne, er det snegle som er på spil. Fjern dem med fingrene, eller lok dem med friske salatblade om natten.

 

Lapageria - Lapageria rosea

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.674 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her