Logo

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

 

Purpurblad har purpurfarvede, dunhårede blade og små matchende blomster. Den egner sig til at hænge i en ampel eller til at stå højt, og den er også glimrende til bunddække.

 

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

Purpurblads små blomster matcher til de purpurlilla blade. De dukker op året rundt, men planten dyrkes mest for bladenes skyld.

 

INDKØBSTIPS

 

Bladene skal helst fylde så meget, at man ikke kan se ret meget af pottejorden. Planten kan købes i almindelig potte eller i hængepotte.

Livslængde: Purpurblad er flerårig og lever længe, hvis den regelmæssigt fornys ved stiklinger. Gamle planter bliver ranglede og ikke så smukke.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: En meget nem hængeplante.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Purpurblad anvendes oftest som hængeplante og kan få lange, hængende ranker, selvom planten kun bliver få cm høj.

Blomstring og duft

Purpurblad får de yndigste små blåviolette til purpurfarvede blomster næsten året rundt. Men det er dog mest for de smukke blades skyld, at man dyrker den. Blomsterne dufter ikke.

Lys og temperatur

Purpurblad trives bedst lidt køligt. Om sommeren gerne ved ca. 18 °C, om vinteren ved ca. 12 °C, men den kan også tilpasse sig almindelig stuetemperatur. Planterne bør have mest muligt lys, men skærmes lidt mod direkte sol.

Vanding og gødning

Vand rigeligt om sommeren med alm. kuldslået vand. Planterne tåler nogen udtørring, men ikke, at der står vand i underskålen. Om vinteren må der ikke vandes for meget. Giv flydende gødning hver anden uge forår og sommer.

Jord og omplantning

Man kan omplante om foråret, men ofte er det mere fordelagtigt at lave nye planter ved hjælp af stiklinger fra de gamle planter.

Formering

Tag stiklinger forår og sommer, Se nedenfor.

Beskæring

Topskuddene knibes tilbage, så planten forgrener sig.

Miljø

Purpurblad pynter smukt i ampler eller stående på omvendte urtepotter i vindueskarmen. Den er også dekorativ som bunddække for store planter, og i vinterhavens bede.

 

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

Sådan kan Purpurblad blomstre frodigt.

 

Purpurblad er nem at anvende

Purpurblad med de dunhårede blade er en flerårig urt. Dens stængler er lidt slappe, og de er i starten opretvoksende. men bliver siden dekorativt hængende, hvilket giver den mange fine anvendelsesmuligheder i ampler, stående på omvendte urtepotter i vindueskarmen, eller hængende på lyse hylder. Endelig er den en glimrende bund- og kantdækker i urtepotter omkring store planter og i vinterhaven.

 

Ret ny potteplante

Planten stammer fra Mexico og kom først i kultur som potteplante omkring 1950. Den kan til en vis grad forveksles med Tradescantia, som den også er i familie med. Der dyrkes kun en enkelt art, nemlig den purpurfarvede pallida, der tidligere hed purpurea.

 

Matchende blomster

Bladene bliver ca. 15 cm lange. De er smukt purpurfarvede og lådne, og blomsternes farve matcher bladenes farve, idet de spiller i purpur til blå violet. Blomsterne kommer fordelt over hele året, når blot planten står lyst og får væde nok.

 

Falmer i mørke

Netop det med lyset er vigtigt. Plantens smukke purpurrøde farve falmer nemlig, hvis den står for mørkt, men kommer igen, når planten kommer frem i lyset. Mærkeligt nok gør lysmangel ikke planten mere ranglet det gør derimod alderen, så hvis man vil have smukke planter, bør man hvert andet eller tredje år forny dem ved stiklinger eller ved at stikke topskud ned i potten til den gamle plante, når man kniber den.

 

Nye planter og fornyelse af de gamle

 

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

Purpurblad er nem at formere forår og sommer ved hjælp af stiklinger, der bør være 7-10 cm lange og komme fra de yngste dele af skuddet. Man planter dem i en potte med fugtig, sandblandet potte muld gerne 6-7 sammen, så man får en fyldig plante.

 

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

Knib topskuddene tilbage

Når væksten er kommet igang hos de nye planter, er det vigtigt, at man hurtigt begynder at knibe topskuddene tilbage, så rankerne forgrener sig.

Planter, der er mere end et par år gamle, bliver ofte åbne og ranglede i væksten, og den bedste løsning er som regel at kassere dem og lave nye planter ved hjælp af stiklinger. Man kan også forny den gamle plante og skabe større bladfylde ved at stikke topskud fra planten ned ved siden af de gamle skud.

 

Purpurblad - Setcreasea pallida (purpurea)

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Purpurblad angribes sjældent af alvorlige plantesygdomme.

 

• Undertiden får planten bladlus, som man sporer ved at bladene bliver blanke og klistrede, og eventuelt også misdannede. Så må man sprøjte eller pudre med et insektmiddel.

 

• Alderdomssymptomer er værre. Så bliver planten ranglet og åben. Den bedste løsning er at tage kraftige topskud til stiklinger og kassere moderplanten.

 

• Bliver bladene brune i randen, står planten for tørt, eller den har fået for meget sol.

 

• Bladene mangler farve. Planten har stået for mørkt. Den flotte farve kommer igen, hvis den stilles lysere.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 10.962 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her