Logo

Sølvvin - Ampelopsis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvvin - Ampelopsis

 

Sølvvin har dekorative sølvhvidt spættede blade. Vi dyrker mest Ampelopsis brevipedunculata, der er mindre kraftigt voksende end selve arten. Den trives både inde og i uopvarmede udestuer.

 

Sølvvin - Ampelopsis

Ampelopsis veitchii får en smuk rød høstfarve, som klæder en mur udendørs.

 

INDKØBSTIPS

Planten købes altid om foråret, når bladene er nyudsprungne og friske.

Livslængde: Mange år ved den rette placering. Bliver planten for gammel, kan den forynges ved total tilbageskæring eller ved stiklinger.

Sæson: Fra april til og med oktober.

Sværhedsgrad: En nem plante til kølige steder.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Den mest dyrkede sort af Sølvvin. Ampelopsis brevipedunculata, er mere spinkel og finstænglet end arten og passer bedst til stue brug og i udestuer. Det er en broget klatreplante, som klatrer ved hjælp af klatretråde.

Blomstring og duft

Planten kan blomstre med uanselige, femtallige blomster, der efterfølges af blålige, ret dekorative bær. Ingen særlig duft.

Lys og temperatur

Planten trives bedst placeret på lidt kølige steder. Den står godt i et nord-, øst- eller vestvendt vindue eller i en udestue. Om vinteren, mens den ikke er så pæn, stilles den frostfrit, men køligt.

Vanding og gødning

Der vandes jævnt og regelmæssigt i den lyse årstid. Om vinteren vandes kun, når planten er ved at tørre ud. Gød i hele sommerperioden med flydende gødning i vandet.

Jord og omplantning

Plant om, når potten er for lille, eller når jorden er faldet sammen. En ældre Sølvvin kan lide en lidt tung jord, f. eks. halvt havejord og halvt færdigkøbt pottemuld. Stiklinger stikkes i sphagnumholdig pottemuld.

Beskæring

Planten kan formes med saksen, inden nye knopper viser sig. I løbet af vækstsæsonen kan man knibe vildtvoksende skud væk.

Formering

Planten kan formeres ved stiklinger eller frø. Se nedenfor.

Miljø

Sølvvin er ualmindelig dekorativ med sine fine sølvplettede blade, der får den til at se ud, som om den rammes af solstrejf. Den lyser op blandt andre grønne bladplanter og virker meget fin og let.

 

Sølvvin - Ampelopsis

Frugterne sidder i klaser. De er blålige, spættede og ligner små fugleæg.

 

Sølvvin - dekorativ og smuk i udestue og kølige stuer

Sølvvin er en af de planter, vi har taget til os, fordi den er så smuk. Den kan trives ude på beskyttede steder uden for meget vind, men har det bedst inde i lidt kølige rum. Netop denne egenskab gør den meget velegnet til moderne udestuer uden opvarmning om vinteren. Den følger nemlig årets rytme. Den er smuk og kraftigt voksende fra april til oktober, men kan være lidt kedelig at se på om vinteren, hvor den fælder det meste løv. Den skal da helst stilles ubemærket på et køligt sted.

 

Som solpletter gennem løv

Til gengæld er den ualmindelig smuk og lysende med sine sølvplettede vinblade i sæsonen. Bladene lyser op mellem andre planter og kan få det til at se ud, som om en hel væg er fuld af solpletter, der skinner gennem løv.

 

Vin-lignende

Navnet kommer fra det græske ampelos, der betyder vinstok, og opsis, der betyder lighed. Planten er udbredt i Nordamerika og Asien. Den klatrer med tråde og har ikke sugeskiver som andre vinlignende planter, som f. eks Stuevildvin, Parthenocissus, der er en nærtstående slægt.

 

Smuk udvikling

Vi dyrker hovedsageligt kun Ampelopsis brevipedunculata, der er finstænglet med hvidbrogede blade, der til fulde lever op til navnet Sølvvin. Bladene, der er trelappede, er ved udspring lyserøde og bliver efterhånden sølv hvidt spættede. Det giver planten en meget smuk udvikling.

Sølvvin kan blomstre med femtallige blomster, som efterfølges af frugter, er er blålige og sidder i en lille klase.

 

Sølvvin - Ampelopsis

Ampelopsis brevipedunculata er den mest dyrkede på grund af de smukke sølvplettede blade. Den er knapt så hurtigt voksende som selve arten. Bladene er nærmest rosa ved udspring og får senere den smukke marmorering.

 

Sølvvin - Ampelopsis

 

Formering af Sølvvin

Når først man opdager, hvor anvendelig og dekorativ Sølvvin er, vil man gerne have flere planter. Det er lettest at tage stiklinger i september, så småplanterne kan overvintre sammen med moderplanterne og skyde nye knopper i foråret.

 

Tag stiklinger på ca. 10 cm længde med mindst to "øjne" (bladanlæg). Stik gerne flere sammen i potter med fugtig sphagnumjord. Stil planterne inde på et sted, der er beskyttet mod direkte sol og blæst træk evt. en plastpose med ventilationshuller over, hvis klimaet er lidt barsk, og det kniber med at holde luftfugtigheden.

 

Man kan også af og til finde frø af Sølvvin i handelen. De sås i det tidlige forår eller i september.

 

Pasning

• Sølvvin vokser bedst, hvor temperaturen ikke er for høj. Den trives fortrinligt i en udestue, der ikke er opvarmet, og den kan overvintre på en overdækket terrasse op mod en lun mur. Inde trives den i stuer, der er lyse, luftige og ikke for varme. Om vinteren skal den helst overvintre et køligt, frostfrit sted. Den er heller ikke særlig pyntelig i vintertiden, hvor den taber de fleste blade, og bør derfor stå ubemærket.

 

PLANTEDOKTOREN

Sølvvin er egentlig en robust plante. Fordi den fælder bladene ved vintertide, når den sjældent at få skadedyr eller sygdomme af længere varighed. Hvert forår starter planten på en frisk med nye, dejlige blade.

 

• Spinde mider kan dog angribe planten, når den står for varmt og tørt. Bladene bliver gullige, og man kan se fint spindelvæv under bladene og i bladvinklerne. Angreb, som opdages i tide, kan sprøjtes væk ad kemisk vej. Står planten i en udestue, er det sandsynligt, at også andre af rummets planter er angrebet, og det er en god ide at forsøge med biologisk bekæmpelse, ved at sætte rovmider ud i rummet. (Rovmider kan i Danmark bestilles i plantecentre.)

 

• Almindelige bladlus kan også angribe planten. Bladene bliver klæbrige og krøller sammen. Spul gentagne gange med rigeligt koldt vand eller sæbeopløsning med lidt sprit i.

 

Sølvvin - Ampelopsis

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 9.018 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her