Logo

Spansk Flag - Quamoclit lobata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spansk Flag - Quamoclit lobata

 

Spansk Flag dyrkes her i landet som en enårig sommerplante, men den kan overvintre i en vinterhave. I løbet af sæsonen bliver planten, der er en klatrende staude, let 3-4 meter lang og skal bindes op.

 

Spansk Flag - Quamoclit lobata

Spansk Flag har sit navn fra blomsternes farve. Blomsterne er smukke og usædvanlige.

 

INDKØBSTIPS

Købes oftest som frø, man selv sår i det tidlige forår.

Livslængde: Med den rette overvintring kan planten bevares i flere år.

Sæson: Planten blomstrer fra midsommer til nattefrosten kommer.

Sværhedsgrad: Ikke svær, hvis blot man husker på en solrig placering og hyppig vanding i sorn-' mertiden.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Quamoclit lobata er en flerårig klatrende staude af Snerlefamilien. Den kan i løbet af en sæson blive 4-5 meter lang. Oftest dyrkes den som enårig sommerplante.

Blomstring og duft

Quamoclit kaldes Spansk Flag på grund af de særprægede blomster, der først er røde og siden bliver gul-orange. Blomsterne er formet som et lille rør sammensat af de fem kronblade. Duften er sødlig, især i solvarme.

Lys og temperatur

Quamoclit skal have en solrig placering med læ. Den trives fint i en lun dansk sommer og står også fint i en sommerstue, blot der er lys nok. Om vinteren placeres planten mere køligt, men lyst, hvis man vil overvintre den.

Vanding og gødning

Planten kræver hyppig vanding og regelmæssig næring sommeren igennem. Står planten i en potte, skal man vande hver dag, frit udplantet er det nok hver 2. dag. Giv flydende gødning med vandingsvandet ca. 1 gang om ugen. Om vinteren vandes meget moderat og der gødes slet ikke.

Beskæring

Planten vokser kraftigt i sæsonen og den kan regelmæssigt beskæres med saksen, hvis man synes der bliver for meget løv at binde op. Hvis den overvintres, beskærer man før den nye sæson.

Formering

Quamoclit formeres ved frø som sås i det tidlige forår.

Miljø

Quamoclit er en dejlig klatrende staude, som bliver utrolig frodig ude som inde på en lys og solrig plads. Planten er også flot op ad stolper og mure, hvor de op til 4-5 meter lange ranker rigtig kan strække sig.

 

Spansk Flag - Quamoclit lobata

 

Spansk Flag - en spændende, frodig plante

Spansk Flag er et lidt besynderligt navn, men det skyldes at Quamoclits blomster først er røde og siden får den helt specielle orangegule farve, som også findes i det spanske flag. Blomsterne sidder mange sammen op ad en ensidig, dobbelt svikkel, der bliver 10-15 cm lang. Yderst i spidsen findes de røde knopper, længere ned ad de udsprungne, gul-orange blomster.

 

Smukke blade

Navnet Quamoclit kommer ellers fra det mexicanske "quamochitl", der betyder Stjernesnerle.

Bladene er meget smukke. De er trelappede, svagt tandede og ved grunden hjerteformede. Nerverne er ret tydelige og farven saftigt grøn.

 

Enårig eller flerårig

Planten er en klatrende staude fra Mexico, hvor den udvikler sig til en flerårig klatreplante. Her hjemme dyrkes den oftest som en enårig sommerblomst, der kan blive op til 4-5 meter lang og skal opbindes, da den ellers er helt umulig at styre.

 

Den har fart på

Quamoclit er en fortrinlig plante udendørs om sommeren. Den plantes ud i maj på en beskyttet, solrig plads i luftig og veldrænet jord. Den skal vandes og gødes hyppigt sommeren igennem, for den vokser meget kraftigt. Man skal være forberedt på den kraftige vækst og være parat med opbinding eller evt. en god saks, for det er en plante, som har fart på.

 

Står den ude når nattefrosten kommer, kan man godt sige farvel til den, men det er muligt at overvintre planten i en vinterhave eller et køligt rum, hvis den ikke gødes og kun vandes moderat.

 

Spansk Flag - Quamoclit lobata

Et år med Spansk Flag

 

Februar-april

Quamoclit formeres ved frø som udsås i spirekasser eller potter i perioden ultimo februar april, afhængig af hvor tidligt man vil igang. Jorden skal være luftig og veldrænet. En blanding af pottemuld og sand med grus i bunden af potten eller spirekassen er godt.

 

Maj-august

Kasserne/potterne stilles lunt på en solrig plads og passes med vand indtil planterne spirer og bliver så store, at de kan prikles 2-3 sammen i store potter med kraftig pottemuld. De kan også plantes ud på en lun og solrig plads hen i maj. Sommeren igennem passes planterne med hyppig vanding og regelmæssig gødning. Er jorden på udplantningsstedet i forvejen kraftig og velgødet er hyppig gødning dog ikke så nødvendig.

 

September-februar

Enten kan man dyrke Quamoclit som etårig og lade den visne væk med nattefrosten eller man kan tage den ind i en havestue eller et lyst og ikke for varmt rum og overvintre den. Skal planten ind, kan den beskæres til mere rimeligt omfang. Vinteren igennem vandes den moderat og skal slet ikke gødes. I det tidlige forår kan den igen formes med saksen, før man igen begynder at vande og gøde mere hyppigt.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Brune eller gule pletter på bladene skyldes normalt svampeangreb. Planten behandles med et svampemiddel. Sørg for at den ikke står under et dryppende tagudhæng i en våd sommer.

 

• Planten udvikles ikke. Det skyldes normalt for lidt varme, vand eller næring. Quamoclit vokser normalt meget hurtigt og den skal vandes og gødes hyppigt. Ligeledes skal den stå på en solvarm plads.

 

•Bladlus kan angribe planten i en bladlusesommer. Står den udenfor, spules med vandslangen nogle gange hvis det ikke hjælper, bruges et bladlusemiddel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.409 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her