Logo

Vedbend - Hedera helix

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vedbend - Hedera helix

 

Der findes i dag et utal af Vedbend, og de kan se højst forskellige ud. De er alle meget nemme at passe, og små planter kan ofte købes på tilbud til få kroner. Med god pleje bliver de hurtigt større.

 

Vedbend - Hedera helix

En Vedbend på ring er smuk og dekorativ. Det er indimellem nødvendigt at sno rankerne op de vokser frodigt.

 

INDKØBSTIPS

Kan indkøbes hele året. Potterne er som regel ret små, når de forlader gartneren, det skader ikke at foretage en ompotning derhjemme.

Livslængde: Flerårige og stedsegrønne.

Sæson: Vedbend er smuk hele året.

Sværhedsgrad: Rimelig nem at pleje, en virkelig populær plante hos såvel nybegynderen, som hos den mere drevne.

Kaldes også: Efeu.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

De fleste handelsplanter er ret små. De hængende, krybende og ofte klatrende ranker kan med tiden nå adskillige meters længde.

Blomstring og duft

Blomstringen indtræder først, hvis planterne når en vis størrelse og alder (8-10 år). På dette tidspunkt indtræffer der en pudsig forandring af bladformen. De blomsterbærende skud får nemlig helrandede, ovale blade. Endvidere mistes evnen til at danne sugerødder.

De enkelte blomster er grønne og uanseelige, men da de sidder samlet i ret store, topformede

stande, er virkningen markant og dekorativ. Frugten modner til et sort bær, som er giftigt. Duften er temmelig ubehagelig, men ikke desto mindre tiltrækkende for fluer og insekter.

Lys og temperatur

Skyggetålende planter. De brogetbladede typer fordrer lysere voksesteder, i modsat fald vil bladene blive grønne. Direkte sollys kan svide bladene. Trives bedst i kølige omgivelser, ca. 15-20 °C om vinteren gerne 5-10 °C.

Vanding og gødning

Jorden bør altid være fugtig. Vand hyppigt, men i små mængder, om vinteren sparsomt. Tilfør gødning hver 2. uge i vækstsæsonen.

Jord og omplantning

Alm. god enhedsjord er tilstrækkeligt. Ompotning foretages hvert andet ar, altid til større potte.

Beskæring

Tåler beskæring hele året. Beskæring giver tætte velformede planter.

Formering

Foretag nedbøjning af sideskud i nabopotte, eller skær topstiklinger.

Miljø

Dekorative og frodige næsten overalt. Undgå radiator-opvarmede vindueskarme. Velegnede som ampelplanter f.eks. i køkkenvinduet, i udestuer og havestuer.

 

Vedbend - Hedera helix

En Vedbend kan arrangeres på utroligt mange måder fx som her, hvor den er podet på x Fatshedera lizei og blevet til et lille træ.

 

Vedbend er en ægte europæer

Vedbend forekommer vildtvoksende i Europas tempererede skovområder, og samtidig hører den til en af de mest populære og dekorative, grønne stueplanter.

 

Klatrende og stedsegrøn

Vedbend er stedsegrønne, klatrende planter, der har egenskaber, som gør dem velegnede til dyrkning både ude og inde. Ude klatrer de med lethed 20 meter op i et træ, og inden man har set sig om, er de nået op under tagskægget, såfremt de gror på en murstensvæg. Derimod har de svært ved at hæfte med sugerødderne på nypudse de flader pga. kalkens basiske virkning.

 

Bliver man træt af sin Stuevedbend, lader den sig gerne flytte ud på terrassen, hvor den kan overleve selv relativt strenge vintre, hvis den er frit udplantet.

 

Det vrimler med nyheder

Normalt er bladene små (3-4 cm) og håndlappede. I de senere år er der til stadighed fremkommet nye, spændende varianter af Hedera helix, fra næsten helrandede, til dybt indskårne og fligede bladformer. Der forekommer stor variation i bladenes grønne farve, særlig efterspurgte er de smukke, brogede typer med hvide kontrastaftegninger langs bladrandene. I en velassorteret blomsterbutik er det ikke ualmindeligt at finde en halv snes forskellige Vedbend.

 

Utrolig anvendelig

Det er sjældent, at en stueplante både kan trives på mørke og på sollyse voksesteder, men det klarer Vedbend.

Brogetbladede sorter skal generelt stå lysere end de rent grønne. Udnyt Vedbendens mange muligheder enten som ampelplante, som kantplante eller som bunddække i sammenplantninger og blomsterkummer. Planten trives bedst på voksesteder, hvor rumtemperaturen ligger på 15-20 °C.

 

Vedbend - Hedera helix

Her vokser Hedera på stoll. Man kan lave de vidunderligste plante-skulpturer med de små planter.

 

Plej Deres Vedbend med kærlighed

Ganske vist hører Vedbend til i den robuste ende af stueplanteskalaen, men vær omhyggelig med vandingen. Planten tåler ikke udtørring i længere tid. Og den bryder sig heller ikke om overvanding.

Regelmæssig tilførsel af flydende gødning (ca. hver 2. uge) i vækstsæsonen, sikrer en rigelig nyvækst. Anvend en god kompostjord, og giv den fra starten en rummelig urtepotte, det nedsætter nødvendigheden af hyppige ompotninger.

 

Vedbend - Hedera helix

Fodringsløs formering

Det er nemt at reproducere Vedbend efter udløbermetoden.

Udvælg et rankende skud med tilstrækkelig længde. Midt på skuddet umiddelbart under et bladfæste fjernes en cm af overfladebarken forsigtigt med en kniv. Skuddet bøjes herefter ned i en ny nabopotte, så at såret kommer i berøring med komposten. Punktet fastholdes med en hårnål eller lignende. Når rødderne er veludviklede, kan navlestrengen klippes.

 

Stiklingeformering

Stiklinger skæres i forårs- og sommermånederne. Der stikkes i beriget sphagnum iblandet lidt grus, lad planterne slå rod i en formeringskasse eller i et minidrivhus.

 

PLANTEDOKTOREN

 

Vedbend - Hedera helix

 

• Sølvglinsende partier på bladene skyldes angreb af Thrips, en slags små, sorte fluer. Bekæmp med et Pyrethrum-middel.

 

• Mørke bladpletter forårsages af forskellige svampe. Stærkt angrebne blade fjernes, det tilrådes at sprøjte med et svampemiddel.

 

• Bliver bladene sorte, er årsagen ofte overvanding.

 

• Gule blade med spind på undersiden skyldes spindemider. Bekæmpelse er svær. Sprøjt med et kraftigt virkende insektmiddel, sænk temperaturen og hold en høj luftfugtighed ved at duche dagligt.

 

• Bladlus og skjoldlus kan angribe blade og skudspidser resultatet er misdannede og klæbrige blade. Brug en blanding af sprit og sæbe opløst i vand, efter et insektmiddel som f.eks. Pyrethrum.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 14.531 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her