Logo

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

 

Hvid Kalla var tidligere meget udbredt som potteplante, og det er en smuk plante, selv når den ikke blomstrer. Når de hvide kræmmerhuse med de gule aks kommer frem, vil den pryde ethvert vindue.

 

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

Den smukke, hvide Kallablomst kan være grønlig på hylsterbladets spids. Duften er altid meget fin.

 

INDKØBSTIPS

Livslængde: Hvid Kalla er en længelevende plante, men ved indkøb bør man sikre sig, at planten er fri for blade, der er misfarvet af virus eller angrebet af spindemider.

 

Sæson: Planten kan bedst købes om foråret, plantes om til en større potte, og så begynde med et sommerophold i have.

 

Sværhedsgrad: Sørges der for en stor underskål, hyppig vanding og gødningstilførsel, er Hvid Kalla let dyrkelig. Spindemide-angreb er det eneste, der kan give vanskeligheder.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Hvid Kalla findes både som store kraftige typer, beregnet til afskæring, og som kompakte typer, der passer bedre til pottebrug. Selv disse sorter kræver et bredt vindue og god plads til bladenes udfoldelse.

 

Blomstring og duft

Under gode forhold får planten en blomst for hvert 3. blad. Blomsten er en gul kolbe, der er omgivet af et hvidt hylsterblad, som et kræmmerhus. Stilkene er lange, og man kan afskære den duftende blomst og sætte den i vase.

 

Lys og temperatur

Kalla skal, for at give mange blomster, have mest muligt lys altså placeres i sydvinduet. Planten kan dog vokse i alle stuens vinduer, men med færre blomster til følge. I sommertiden får de absolut de bedste vilkår udendørs. I vintertiden er 15° den bedste temperatur.

 

Vanding og gødning

Kallas karakter af en sumpplante må følges op med kraftig vanding. Den meget kraftige fordampning kræver en stor underskål. Fra februar og til november gødes 1-2 gange om ugen.

 

Jord og omplantning

Kalla kræver en stor potte, og omplantning bør ske hvert år, helst efter et sommerophold i haven. Sideknolde og planter fjernes, og der pottes i en 15-18 cm potte i gødningsrig jord, som kan bestå af 3/4 kompost og 1/4 pottemuld.

 

Beskæring

Gamle blade fjernes, og kommer der for mange sideskud fra grunden, skæres de fra med en skarp kniv.

 

Formering

Ved sideknolde eller frø. Se midtersiderne.

 

Miljø

Den grønne plante er i sig selv meget dekorativ med de lange bladstilke og pilformede blade.

 

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

De nye lave sorter af den hvide Kalla er meget smukke som potteplanter, men man kan også bruge blomsterne i en vase eller dekoration.

 

Hvid Kalla - tidligere en højtidsblomst

Da gartnerne begyndte at dyrke Kalla til afskæring, blev blomsterhandlerne så glade for den, at det blev kistepyntningens blomst, hvilket nok satte dens popularitet som stueplante i baggrunden.

Senere blev den også populær til brudebuketter. I dag forbinder vist kun få Kallablomsten med de gamle anvendelser, og der er tegn på, at gartnerne tager den op igen med nye, lave sorter.

 

Nilbreddens plante

De hvide Kallas latinske artsnavn aethiopica skyldes, at man troede, den kun fandtes i det nordlige Afrika, men senere opdagede man, at den fandtes næsten overalt, hvor der fandtes fugtighed. Denne art har evnen til at kunne vokse året rundt i modsætning til de gule og røde arter, der visner ned og har hviletid.

 

Flere blade flere blomster

Det er hverken daglængde eller temperatur, der styrer blomstringen på den hvide Kalla. Derimod skal der være tre gode, veludviklede blade til stede for at producere en blomst. Så jo flere blade, der kommer frem, desto flere blomster kan forventes. Det gælder derfor om at holde væksten i gang hele tiden med rigeligt vand og godt med gødning.

 

Hviletid og vækst

Kalla har tykke rodknolde, hvor de opmagasinerer næring, så de kan overleve lange perioder med sult og tørke, men så får planten et trist udseende. I sommertiden, hvor forholdene indendørs måske ikke er de bedste, vil Kalla sætte pris på at få et længere sommerophold i haven. De kan udmærket plantes ud i selve havejorden og først indplantes i eftersommeren i ny potte.

 

Sommeropholdet giver kræfter til blomstring

Når Kallaplanterne i sommertiden har vokset sig sunde udendørs og ophobet stof i rodknoldene, plantes de i september tilbage i potter. Samtidig med at de evt. fremkomne sideknolde fjernes. Potten må være rimelig stor 15-18 cm og jorden må være næringsrig og f.eks. bestå af 3/4 kompostjord og 1/4 sphagnummuld.

 

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

Hvid Kalla formeres via sideknolde eller frø

Kalla sætter mange sideknolde, som det er lettest at fjerne ved potningen og plante dem enkeltvis i 12 cm potter. Der vil først komme blomster efter 1 1/2 års forløb. Frøformering kan skaffe helt sunde, virusfrie planter, og kan anbefales, dersom man er sikker på, at frøet er fra en dværgsort, som f.eks. 'Perle von Stuttgart'. Det sås om foråret med 1-2 frø i hver potte fyldt med almindelig pottemuld. Det varer op til 2 år, før frøplanterne blomstrer.

 

PLANTEDOKTOREN

Spindemider er Kallas almindeligste plage. Dyrene sidder på bladundersiderne og unddrager sig ofte opmærksomheden, indtil de kønne, blanke blade bliver grågule på oversiden. Det absolut bedste middel er at tage planten udenfor og med haveslangen spule miderne væk fra undersiderne. Det har vist sig, at man på den måde kan fjerne 95% af dyrene og deres æg. Alligevel må behandlingen gentages, men ved sommeropholdet i haven mindskes faren, og man kan da, inden planterne pottes, fjerne samtlige blade, og så vil de nye blade være fri for angreb. Desuden forhandles der nu rovmider, som kan holde angrebet under kontrol.

 

Blødråd skyldes en bakterie, der angriber bladstilkenes nederste del, og det fortsætter derefter ned i knolden, så planten dør. Det er ikke muligt at bekæmpe denne bakteriesygdom, hvorfor planten må kasseres.

 

Ring-mosaikvirus viser sig ved gullige pletter og striber på blade og blomsterstilke, så plantens skønhedsværdi nedsættes. Der kommer næsten ingen blomster. Denne saftsygdom kan ikke kureres, så man må købe en ny plante. Den gamle plante må helt væk, for sygdommen kan spredes til den nye med insekter.

 

Hvid Kalla - Zantedeschia aethiopica

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (16 stemmer)
Siden er blevet set 12.398 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her