Logo

Septemberlilje - Vallota speciosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Septemberlilje - Vallota speciosa

 

Septemberlilje minder meget om Ridderstierne (Amaryllis), men den vokser hele året og er faktisk bedre som stueplante. Jo ældre plante jo flere lysende røde blomster.

 

Septemberlilje - Vallota speciosa

Ligesom Amaryllis kan Vallota anvendes som snitblomst.

 

INDKØBSTIPS

Det er yderst sjældent at finde Septemberlilje i blomsterhandelen, men i frøforretninger kan man ofte købe tørre løg til plantning. Bedst er det at få sideløg fra blomstervenner. Den er meget letdyrkelig og kvitterer for god omsorg ved rig blomstring.

Livslængde: Planten kan blive mange år ved god pleje og kan danne mange nye løg til nye planter. Vokser hele året, men blomsterne kommer hen på sommeren og kulminerer i september. Sværhedsgrad: Ikke svær, hvis man accepterer, at den kun er en "grøn plante"; når den ikke blomstrer.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

I modsætning til Ridderstjerne (Amaryllis), der kun har blade i to retninger, har Vallota bladene til alle sider. Dersom planten ikke deles, og man planter den i god jord, vil planten få flere blomster, jo ældre den bliver.

Blomstring og duft

Blomstringen afslutter sommerens vækstperiode og kulminerer i september. Farven er lysende rød, og normalt er der 4-8 blomster på hver stilk.

Lys og temperatur

Septemberlilje kræver lys hele året rundt. I den mørke tid bør den stå køligt, medens den i sommertiden både tåler og elsker høj temperatur og fuldt sollys.

Vanding og gødning

Da væksten er helårig, skal planten aldrig tørre ud. I vintertiden vandes blot en gang om ugen, medens der om sommeren vandes hyppigt og med hvergangsgødning.

Jord og omplantning

Ønskes store planter, lader man side løgene sidde og ompotter blot til en større potte. Bedste ompotningstid er marts. Løgene placeres med halvdelen over jorden.

Beskæring

Udslidte blade fjernes.

Formering

Sideløgene fraknækkes eller -skæres bedst i marts og plantes enkeltvis i 10 cm potter i kraftig pottejord. Der kan ikke forventes blomster før året efter.

Miljø

Planten vil det meste af året være et stykke grønt inventar, men i blomstringstiden bliver den stuens blikfang med de farvestrålende blomster.

 

Septemberlilje - Vallota speciosa

Man kan ofte købe tørre løg til plantning. Bedst er det atå sideløg hos venner og bekendte.

 

 

Septemberlilje - Vallota speciosa

Jo ældre plante, jo flere lysende røde blomster. Her er tre stilke fra samme potte.

 

Septemberlilje -løgplante med kvaliteter

Septemberliljen er en af de mest taknemmelige løgplanter til stue dyrkning. Fra løget udgår båndformede, brede blade med en dejlig frisk farve, og op fra løgskællene skyder der blomsterstilke på ca. 20 cm, der kan bære op til til 6--8 blomster på hver. Jo ældre plante, des flere blomster. Normalt blomstrer den i september, men det kan ske fra midsommer til november. Arten er hjemmehørende i Sydafrika, men der findes sorter med større blomster end denne, f.eks. "Major", og der er desuden en helt hvid sort: "Alba".

 

Grønne blade året rundt

I modsætning til Ridderstjernen (Amaryllis) skal Septemberliljen ikke have nogen tør hvileperiode. Naturligvis vokser den mest i sommertiden, og det er da også resultatet af sommerens vækstfor hold, der afspejler sig i blomstermængden om efteråret. Det gælder om at holde bladene friske så længe som muligt, hvilket sker ved at den holdes fugtig hele tiden og gødes godt i sommertiden, hvor den gerne må få et ophold udendørs i fuld sol.

 

Moderløg og sideløg Løgene er flerårige og vokser i omfang indtil de når en omkreds af ca. 20 cm. Så deler de sig i to-tre mindre, men i mellemtiden vil der oftest være dannet en hel kreds af småløg med blade udenom, som kan bruges til formering. De fjernes bedst tidligt forår og plantes i 10 cm store potter i næringsrig pottejord. De blomstrer først året efter.

 

Septemberlilje - Vallota speciosa

 

PLANTEDOKTOREN

 

o Septemberlilje er en sund vækst, der sjældent angribes af sygdomme og skadedyr.

 

o Rødt spind kan dog i sommertiden angribe bladene, der får en gulliggrå bladfarve. Med en lup ses små mider og deres æg på undersiden. De kan fjernes med en vædet klud, som man trækker bladet igennem.

 

o Bladlus kan skjule sig nede ved deres basis og bekæmpes med et pyrethrummiddel.

 

Dyrkning af Septemberlilje

I vintertiden bør man ikke forcere væksten, og den bedste plads er et køligt, lyst værelse. I en varm stue "slides bladene op", og den skal bruge kraft til at erstatte dem. I sommertiden derimod vil varmen kun fremme vækst og blomsterdannelse, dersom planten står lyst. Bladene sidder på alle løgets sider, og mange blade vil gøre planten mest dekorativ.

 

Stort næringsbehov om sommeren

For at få optimal blomstring, må alt gøres for at sommerens vækst fremmes mest muligt. Omplantning til større potte i næringsrig jord. Regelmæssig vanding med hvergangsgødning. Er man borte længere tid, kan planten forsigtigt plantes ud i god havejord på et solrigt sted for så i august igen at plantes i potte og stilles på en god lys vinduesplads.

 

Septemberlilje - Vallota speciosa

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.867 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her