Logo

Hamppalme - Trachycarpus fortunei

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hamppalme - Trachycarpus fortunei

 

Hampalmen er en smuk viftepalme, som trives godt i vore stuer og udenfor på terrasse og altan om sommeren. Den stammer fra Asien og er ret robust.

 

Hamppalme - Trachycarpus fortunei

Hamppalmen bliver med tiden meget flot. Især hvis den vokser i en vinterhave eller får lov at stå ude på en terrasse om sommeren.

 

INDKØBSTIPS

Se efter at palmen er i god vækst, og at der ikke er pletter på bladene. Basttrevler langs bladkanterne er ikke noget sygdomstegn, men naturligt for palmen.

Livslængde: Normalt mange år.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Nem.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Hamppalmen er en kraftigt voksende viftepalme, hvis stamme i Asien er leverandør af fibre til tovværk.

Blomstring og duft

Man skal ikke forvente at Hamppalmen blomstrer i stuekultur under vore himmelstrøg. Men i naturen får den klaser af lysegule blomsterstande, der dufter sødligt og krydret.

Lys og temperatur

Hamppalmen skal altid vokse lyst, men unge planter kan have besvær med at klare direkte sol bag glas. De bør derfor skygges lidt. Ældre planter er mere robuste, og udenfor tåler planterne masser af sol. Planten kan stå ude om sommeren, men nattemperaturen må ikke komme under 4-5 ° C.

Om vinteren bør temperaturen holdes over 12 °C. Stuetemperatur er normalt godt hele året, hvis planten står inde.

Vanding og gødning

Hamppalmen skal vandes og gødes ret kraftigt (fuld dosis hvergangsgødning) sommeren igennem. Om vinteren gødes ikke og der vandes mere sparsomt. Hvis planten står køligt, skal der kun vandes ca. hver 14. dag i vintermånederne.

Jord og omplantning

Enhedsjord eller almindelig pottemuld med et godt dræn af Leca, potteskår eller ral i bunden af baljen er perfekt. Til topdressing bruges grusblandet jord. Se i øvrigt nedenfor om omplantning.

Beskæring

Visne blade skæres af inde ved stammen.

Formerig

Ved frø, hvis man kan få fat på dem.

Miljø

Hamppalmen er en smuk og robust palme, der hurtigt kommer til at syne af noget. Den er derfor bedst, hvor der er god plads.

 

Hamppalme - Trachycarpus fortunei

En flettet kurv passer godt I strukturen til Hamppalmen og den er let at flytte udenfor I sommertiden.

 

Hamppalmen er smuk og bruges altfor lidt

Hampalmen er tidligere blevet kaldt både Chamaerops fortunei og Charnaerops excelsa, og den er da også i familie med Chamaerops humilis, som kaldes Europæisk Dværgpalme. Faktisk er slægtskabet så nært, at det kan være svært at se forskel på unge planter.

 

Op til 10 meter i naturen

Hamppalmen stammer fra sydøstlige Asien og findes vildtvoksende i Burma og Kina, hvor den bliver op til 10 meter høj med en lige, ugrenet stamme og bladene siddende i en dusk i toppen. Stammen er dækket af gamle bladskeder og fibre, som man bl.a. høster til fletning af tovværk,

 

Store blade

Bladene har en stilk, der kan blive 50-80 cm lang. Den er furet og tandet på siderne, så man kan rive sig ret slemt på ældre eksemplarer. Bladpladerne sidder som halvrunde vifter med 20-30 flige, som kan blive 40-50 cm lange. Bladene er grønne med et blågråt skær og ofte med bast på bladkanterne. De nye skud ser næsten visne ud, fordi de er foldet sammen som en vifte, så man kun ser basten på siderne.

 

Blomster i klaser

I naturen blomstrer planten med store klaser af blomsterstande, som kommer fra bladbasis. Farven er lysegul eller gullighvid, og de ser flotte ud mod den bastbesatte brune stamme og de grønne blade. Blomsterne skal man dog ikke regne med at se, hvis man dyrker Hamppalmen i en beholder i stue eller vinterhave de er en sjældenhed under vore himmelstrøg.

Hamppalmen bliver med tiden ganske stor. Den er robust og nem at holde, blot den har jord nok i potten og får væde og rigeligt gødning i vækstsæsonen.

 

Hamppalmen året rundt

Den vokser bedst i kraftig pottemuld eller enhedsjord, og den bør regelmæssigt pottes om. Unge planter hvert år, ældre planter hvert 2-3. år. De år hvor man ikke potter om, bør man give en topdresseing dvs. fylde ny jord i det øverste lag at potten i det tidlige forår. Til dette formål er grusblandet porttemuld bedst.

 

Ud om sommeren

Om sommeren kan Hamppalmen flyttes udenfor på terrasse eller altan. Det virker som en hel skønhedskur for den. Når man vander og gøder godt sommeren igennem, er den smuk, når den skal ind igen i september.

 

Hamppalme - Trachycarpus fortunei  Hamppalme - Trachycarpus fortunei

 

Formering

Hamppalmen formeres ved frø, hvis man kan få fat på dem, enten under en rejse, eller hvis man kan få nogen til at tage dem med hjem. Før såningen lægges de i lunkent vand i et par døgn og stoppes derefter i en blanding af fugtig sand og spagnumjord. Potterne eller spirekassen dækkes med plast eller glas og stilles ved ca 22 °C. Når småplanterne er oppe, omplantes til en god pottemuld.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Runde, mørke pletter med lysere partier omkring er svampesygdomme. Måske bladpletsyge, palmebrand eller andre svampesygdomme. Forsøg med et kemisk middel mod svampesygdomme.

 

• Tørre, brune bladspidser måske indfaldne, visne partier i bladranden, skyldes oftest at planten står i for tør luft, eller fordi man regelmæssigt støder mod bladene.

 

• Brune skjolde eller hvide vattotter på bladstængler og bladenes underside er skjoldlus og uldlus. Skrab dem forsigtigt væk med spidsen af en kniv og tør bladene af med en spritklud bagefter. Kemiske midler kan også bruges, men behandlingen skal gentages nogle gange med 8 dages mellemrum, da lusene er beskyttet af skjold eller vokstråde. For uldlusenes vedkommende opløser husholdningssprit vokstrådene, så kemisk behandling bagefter lettere gør kål på lusene, men denne måde bør kun bruges i grelle tilfælde.

 

Hamppalme - Trachycarpus fortunei

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 10.092 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her