Logo

Yuccapalme Yucca elephantipes

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Yuccapalme Yucca elephantipes

 

Det er bl.a. de spændende og dekorative former, der har gjort denne sydamerikanske palme så populær. Desuden er den meget let at dyrke.

 

Yuccapalme Yucca elephantipes

 

Yucca elephantipes direkte oversat: "elefantfods-yucca" er en særpræget og smuk grøn plante.

 

INDKØBSTIPS

Sunde planter står fast i potten og har en veludviklet bladroset. Planter med brune eller sorte mærker på bladene er oftest transportskadede.

Livslængde: Man har en frodig plante i mange år, hvis den står udendørs om sommeren og ikke i alt for tør og varm stue luft om vinteren.

Sæson: Yucca kan købes hele året. Sværhedsgrad: En meget nem plante at passe.

Kaldes også: Trylletræ, Palmelilje.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Højden er delvist afhængig af stammestykket. Rosetterne kan blive 50-100 cm i diameter og den årlige tilvækst til rosetten er 15-20 cm. Stammen vokser ikke.

Blomstring og duft

Kun i meget sjældne tilfælde vil det lykkes at få Stueyuccaer til at blomstre. Blomsterne dufter ikke ret meget.

Lys og temperatur

Yucca holder af meget lys. Om sommeren trives den udendørs på en solrig plads. Om vinteren kan den stå ved 7-12 °C eller i normal stuevarme, men helst ikke i tør centralvarme.

Vanding og gødning

Om sommeren vandes 2-3 gange om ugen. Om vinteren ca. hver 10. dag. Yucca må aldrig stå med vand i underskål eller skjuler. I varme perioder en overbrusning en gang om ugen. Der gives regelmæssig, men ikke for kraftig gødning om sommeren.

Jord og omplantning

Yucca trives bedst i kompostjord eller spagnumblandet pottemuld. De første par år plantes den unge plante om hvert år. Når den bliver ældre, kan den nøjes med at få udskiftet den øverste jord i potten hvert forår.

Beskæring

Ingen. De visne blade fjernes.

Formering

Yucca formeres ved stængelstykker eller topskud. Se nedenfor.

Miljø

Yucca er fin i plantegrupper, men også dekorativ alene. På grund af den varierende stammehøjde, kan man plante forskellige lavtvoksende, krybende og klatrende stueplanter under den.

 

Yuccapalme Yucca elephantipes

 

Yuccapalmen glimrende til store stuer

Yucca-arterne stammer fra Sydamerika. I massevis importeres de træagtige stængelstykker herfra og fra Vestindien. De plantes i store potter i lune drivhuse. Rødderne udvikles forneden og bladrosetterne (der kan være flere) foroven. Ved at kombinere stammer af forskellig længde kan plantekunstneren skabe de smukkeste grønne skulpturer.

 

Som en elefantfod

Der er forskel på de to arter af Yucca, vi kan købe som stueplanter. Yucca Elephantipes kaldes Elefantfodsyucca, fordi stammen forneden svulmer op, så den kan minde om en elefantfod. Stammen er glat og bladene noget stive og spidse. Yucca Aloifolia kaldes Palmelilje, for den er lettere at få i blomst sidst på sommeren, når den står ude.

 

For store til vinduet

Ingen af Yuccaerne er velegnede til en almindelig vindueskarm, da bladrosetten i løbet af få år bliver meget stor. Det ideelle sted er på gulvet i stuen, i havestuen eller om sommeren på terrassen, så den skulpturelle virkning rigtigt udnyttes.

 

Ingen frø under vore himmelstrøg

Selvom De skulle være så heldig at få Yucca til at blomstre, vil den ikke sætte frø. Det skyldes, at den skal bestøves af et bestemt insekt, en natsværmer, der hedder Yuccamøllet, som kun findes, hvor Yucca vokser naturligt. Formeringen må derfor ske enten ved stiklinger af stængelstykker eller af topskud.

 

Yuccapalme Yucca elephantipes

 

Formering af stængelstykker

Yucca Elephantipes kan formes ved stængelstykker. Undertiden kan disse stykker købes, men trænger ens egen plante til at fornyes, kan stænglen skæres i stykker. Stammen lægges på et plant underlag og skæres ud i stykker af den ønskede længde Dog helst ikke kortere end 10 cm. Det er nødvendigt at dyppe snitfladen. der skal jorden, i. hormonpulver.

Stykkerne sættes, så de står godt fast i en formeringskasse, der er fyldt op med lige dele sand og spagnum. Kassen dækkes med låg eller plast, der stives af, så stammerne ikke berøres. Det er vigtigt at fjerne dækket 5-10 minutter hver dag, da stammerne let vil rådne. Temperaturen skal være ret høj, ca. 27 °C.

 

Efter 3 uger, eller når bladene viser sig, tages dækket af og de nye Yucca plantes over i potter med normal pottemuld.

 

Formering ved topskud

Hvis man ikke ønsker Yucca siddende på et stængelstykke, kan det lade sig gøre at få toppen til at gro. De små top- eller sideskud brækkes forsigtigt af. Lad stiklingerne ligge og tørre et par dage, inden de stikkes i en kasse eller i små potter med lige dele sand og spagnum. Når rodudviklingen er godt i gang, plantes de om.

 

PLANTEDOKTOREN

 

Yuccapalme Yucca elephantipes

 

• Grå belægninger på bladene er som regel svamp. Det kan skyldes at ventilationen ikke er god nok. Drys et svovlholdigt pulver på bladene og lad det sidde nogle dage, inden det fjernes med en tør klud.

 

• Brune insekter på bladenes underside er oftest skjoldlus. De fjernes med et stykke vat, vædet i sprit.

 

Yuccapalme Yucca elephantipes

• Gule blade skyldes ofte, at planten står for mørkt. Fjern gule blade og stil planten lyst.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (31 stemmer)
Siden er blevet set 30.637 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1383630-11-2023 09:23:11 Elin
Kan en yucca, der står i en uopvarmet havestue, tåle meget lave temperaturer eks minus grader?
1376030-08-2023 08:50:30 Tanja
Hej Jeg reddede en træt yucca palme fra storskral og den levede et. par år i fin, eller bedre vækst, her. Nu er toppen død og meget sort på stammen, men tilgengæld er der kommet to helt strunke ogm meget smukt grønne "toppe" i bunden af potten tæt på roden. Hvad skal jeg gøre??

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her