Logo

Bægerprimula - Primula obconica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bægerprimula - Primula obconica

 

De fleste Primula har en kort, rig blomstring om foråret, men Bægerprimula derimod blomstrer over lange perioder og er en af de mest taknemmelige Primula, der findes.

 

Bægerprimula - Primula obconica

Bægerprimula kan være lys eller lidt mørkere, som her. Tone-i-tone-sammenplantninger er altid en god ide med disse planter.

 

INDKØBSTIPS

— Køb blomstrende planter tidligt på året, så de vænnes til stueklimaet gennem sommeren.

— Livslængde: Bægerprimula er flerårig, men bruges ofte som engangsplante.

— Sæson: Blomstringen er størst fra maj til september, men blomsterne kan også komme om vinteren.

— Sværhedsgrad: Letdyrkelig plante.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Bægerprimula er ikke pladskrævende med de runde stilkede blade. Planten breder sig ud i potten, og gives regelmæssig næring behøves ikke større potte end 12 cm.

Blomstring og duft

Blomsterne sidder på 15 cm høje stande over løvet og fremkommer i modsætning til andre Primula successivt sommeren igennem og endda også om vinteren. Duften er typisk Primulaagtig krydret.

Lys og temperatur

En normal stue temperatur tåles, selvom de gerne må stå køligere om vinteren. Forårssolen tåler Bægerprimula godt, men de må skærmes for sommerens stærkeste sol.

Vanding og gødning

Den kraftige vækst fremkalder et stort vandforbrug, og de må aldrig tørre ud. Hverdagsgødning er bedst eller i alt fald ugentlig gødning i sommertiden.

Jord og omplantning

Årligt bør der omplantes i ny sphagnumjord og helst i marts. Den ældste del af planten kan bortskæres, så der ikke behøves en større potte.

Beskæring

Alle afblomstrede stilke fjernes med er ryk og ligeledes de udlevede blade.

Formering

Det er muligt at dele en gammel plante i flere, og potte delene enkeltvis. Gartnerne formerer Bægerprimula ved frø formering. De spirede planter kan plantes enkeltvis i småpotter. Spiringen tager ca. en måned og det varer 8 måneder før blomstring kan forventes.

Miljø

Placer ikke Bægerprimula på sygehjem og i lokaler, hvor der færdes mennesker med tendens til allergiske problemer!

 

Bægerprimula - Primula obconica

Smukke lilla blomster hos Bægerprimula er en almindeligfarve, ligesom tofarvet lilla/hvid.

 

Bægerprimula trives godt i stuen

 

Få potteplanter er så villige til at fortsætte blomstringen indendørs som Bægerprimula. Det er en tropisk, flerårig staudevækst, som for hundrede år siden kom til Europa, hvor den blev genstand for stærk forædling, så blomstene blev store og farvespillet stort.

 

Plantens handicap

I folkemunde kendes planten som "Eksemprimula". Sagen er, at visse mennesker får allergisk hudeksem ved berøring med den. Der findes på bladene to slags hår: lange spidse, der kan kradse huden svagt og desuden korte kirtelhår, der indeholder stoffet Primin, som flyder ud og giver hudirritationer for nogle mennesker.

 

De senere år har planteforædlerne frembragt typer med mindre Primin, og der tales ikke så meget om problemet som før. Stadig må man dog tænke på det, hvis der opstår problemer for folk i plantens nærhed.

 

Blå og røde farvekombinationer

Den karminrøde farve er grundfarven og findes i fortyndinger ned til en svag æbleblomstfarve. Desuden er der de kraftige mørkblå og blegere nuancer heraf. I dag er de tofarvede meget på mode, f.eks. rød/hvid, blå/hvid og det allernyeste en kombination af laksrosa og orange.

 

Bægerprimula - Primula obconica

Abrikos-rosa er en ny blomsterfarve hos Bægerprimula ... vi ser sikkert mere til denne farve!

 

Dyrkning af Bægerprimula

Bægerprimula hører til de let dyrkelige stueblomster, men kvitterer dog smukt for god og omsorgsfuld pleje, hvilket vil sige regelmæssig" hed. At de tåler både sult og tørke uden at dø må ikke forlede til forsømmelse.

 

Bægerprimula - Primula obconica

 

Gartnerplanter i stuen

De kraftige farver og store blomster frister til at placere de hjem købte blomster inde i stuen. Selvom blomsten har god holdbarhed, vil de små knopper ikke udvikles, og blomstringen vil slutte hurtigt. Blomstrende planter bør have en lys vinduesplacering, helst i øst- eller vestvindue. De skal gødes ugentlig og må aldrig være helt tørre.

 

Bægerprimula i sammenplantninger Blomsterhandlere synes at have forkærlighed for at indplante Bægerprimula sammen med grønne bladplanter for at få farveeffekt. Selvom sammenplantningen placeres lyst, har Primulaerne det ikke godt. Tag dem op og plant dem i en passende potte og giv dem en god vinduesplads!

 

PLANTEDOKTOREN

— Bægerprimula er meget efterstræbt af grønne bladlus, som sidder helt nede i plantens bund på de unge blade.

— I sommertiden kan planten, hvis den står varmt, få angreb af spindemider. Med en kraftig vandstråle kan de voksne hvide fluer og nogle mider fjernes, men sikrere er det at sprøjte med et pyrethrum-middel ned i plantens bund.

— Gule blade er et tegn på dårlig ernæring. Er det en bleg misfarvning, der særlig er kraftig på de ældste blade, er det næringsmangel. Er det de unge blade, der er citrongule skyldes det jernmangel forvoldt af kalkoverskud. Vand med 1 teskefuld salmiakvand pr. liter vand i stedet for gødningsvandingen.

 

Bægerprimula - Primula obconica

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.285 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her