Logo

Begonia - Begonia elatior-hybrider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

De blomsterrige Begonia kan vi købe stort set hele året. De er dejlige inde og om sommeren kan de udplantes i kummer, ampler og altankasser.

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

INDKØBSTIPS

— Planterne skal have et friskt grønt løv med både udsprungne blomster og blomsterknopper. Ingen plantedele må være beskadiget.

— Livslængde: Elatior-hybriderne kan man have længe. Især hvis man af og til fornyr dem ved topstiklinger.

— Sæson: De fleste Elatior-hybrider med fyldte blomster kan købes februar til oktober. Mini-Begonierne kan købes hele året. De enkeltblomstrende Schwabenland-hybrider fås fra december til marts.

— Sværhedsgrad: Begonier er meget nemme at passe. Vigtigst er frisk luft uden træk.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Planterne har en tæt og kompakt vækst. Højden varierer fra 15 cm (Mini- Begonia) til 30-40 cm.

Blomstring og duft

Blomsterne er fyldte eller enkelte. Elatior-hybriderne blomstrer stort set året rundt. Der fremkommer hele tiden nye sorter og farvenuancer. Blomsterne har ingen speciel duft.

Lys og temperatur

Elatior-hybriderne foretrækker meget lys, men ikke direkte sol. Bliver temperaturen i rummet over 210 °C, kan blomsterknopperne falde af. Om vinteren bør temperaturen ikke være højere end 15-18 °C. Frisk luft (men ingen træk) modvirker angreb af meldug.

Vanding og gødning

Begonier vandes hyppigt. Jorden må aldrig tørre ud - men overvanding må også undgås, især om vinteren, hvis planten står lidt køligt. Mens planten blomstrer, gødes med hvergangs-gødning i vandingsvandet hver uge.

Jord og omplantning

Omplantning finder først sted, når planten er blevet for stor til potten. På grund af de skøre, saftfyldte stængler skal planten behandles meget varsomt. Brug en humus- og næringsrig jordblanding.

Beskæring

Efter afblomstringen skæres planten tilbage. For at holde en kompakt vækst, knibes skuddene nogle gange, inden planten igen giver sig til at blomstre.

Formering

Elatior-hybriderne formeres bedst ved topskud. Bladstiklinger kan dog også bruges.

Miljø

Elatior-hybriderne er velegnede til lyse vindueskarme uden direkte sol.

 

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

Blomsterrige Begonia i utallige krydsninger

Om disse forårs- og efterårsblomstrende Begonia bruges navne som Schwabenland-hybrider, Veitchske Begonier, Baardse Begonier og Elatior-hybrider.

 

Englænderen J. Veitch krydsede i 1883 botaniske knoldbegonier fra Sydamerika med Begonia socotrana fra øen Socotra, der ligger ud for den Østafrikanske kyst. Derved fremkom den første Begonia elatior-hybrid, som han kaldte 'John Heat'. Dette krydsningsarbejde fortsattes af andre, bl.a. tyskeren Otto Rieger, som krydsede nye populære Begonier frem - en af dem, den meget omtalte sort' Afrodite'. I dag - godt et århundrede efter, har vi et utal af de spændende Begonia.

 

Andre dejlige Begonia

Mange af blomsterne bærer gudinde- og pige-navne, især vil mange sikkert nikke genkendende til navnet Begonia Afrodite og mindes de yndige dobbelte rosa blomster.

 

Elatior-hybriderne er alle dejlige potteplanter, der som følge af krydsningerne har egen- skaber, der både minder om Julebegonia og Knoldbegonia. Planterne er lave, kompakte og urteagtige med et væld af blomster i mange nuancer indenfor rød, rosa, gul og hvid. Blomsterne er meget holdbare og planterne blomstrer næsten hele året. Hos nogle af planterne er blomsterne fyldte, hos andre enkelte. De enkeltblomstrende sorter kan minde en del om Julebegonier, men blomsterne er større på disse hybrider. De nederste blade er hos dem alle nærmest skjoldformede, mens de øverste er mindre og snarere hjerteformede.

 

Også mini-Begonia

Der findes også en dværgsort af Elatiorbegonier, der kaldes Begonia Elatior 'Mini'. Dens vækst er mindre end de almindelige Elatior-begonier, der kan blive meget store og omfangsrige.

Blomsterne, der findes i mange nuancer, er enkelte.

 

Formeres bedst ved topstiklinger

Formering ved topstiklinger giver altid det smukkeste resultat. Stiklingerne tages, når det største blomsterflor er overstået.

 

Blomster efter ca. 4 måneder

Topstiklinger på 6-8 cm giver hurtigt gode planter. Stiklingerne skæres af tæt under bladene og det nederste bladpar fjernes. Stiklingerne stikkes i sandblandet tørvestrøelse og temperaturen holdes på ca. 20 °C. Det er nødvendigt at de små stiklinger beskyttes mod solen, da stænglerne skal holdes saftspændte. Lægges der plastic over som beskyttelse, må der sørges for udluftning, da stiklingerne ellers vil rådne. Efter roddannelsen pottes planterne over i potter på 11-12 cm i diameter og knibes gentagne gange for at gøre planterne velformede. Alle skud, også de små i bunden, knibes. Fra stiklingerne stikkes, til planten blomstrer, går der i hvert fald 4 måneder.

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

Forsigtig ompotning

Elatior-hybriderne er, ligesom andre Begonier, skrøbelige planter med kødfulde og saftige dele. Den mindste beskadigelse kan medføre en rådinfektion oftest af meldug, som er den almindeligste og hyppigste sygdom hos Begonier. Derfor bør ompotning kun linde sted, hvis det virkelig er nødvendigt. Et muligt tidspunkt er et par uger efter at planten er skåret tilbage altså når blomstringen er færdig.

 

PLANTE DOKTOREN

— Spindemider ses ofte på bladene som prikker.

— Brune pletter på bladene er tegn på svidning. Spildes vand på bladene ved vanding, vil solen svide dem.

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

— Bladene er gule og slappe. Planten står for køligt og fugtigt. Flyt den til et lunere sted.

— Bløde, hvide pletter på bladene er tegn på meldug. Opdages angrebet i tide, kan planten reddes ved, at de angrebne blade fjernes. Viser nye angreb sig, kasseres planten.

 

Begonia - Begonia elatior-hybrider

 

— Spindemider ses ofte på bladene som prikker. Er planten stærkt angrebet, kasseres den. Ved mindre angreb isoleres den og behandles med et godkendt middel til spindemider.

— Bladlus er grønne insekter på undersiden af bladene. De kan især forekomme på udendørs planter. Sprøjt med et insektmiddel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.755 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her