Logo

Duftranke - Stephanotis floribunda

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Duftranke - Stephanotis floribunda


Stephanotis er en stedsegrøn slyngplante med blanke, grønne blade. De hvide rørformede blomster dufter dejligt, næsten som Jasminer. Planten kan blive stor, hvis den trives.


Duftranke - Stephanotis floribunda

Duftrankens creme-hvide blomster kommer på kortstilkede skærme i bladhjørnerne. De dufter dejligt jasminagtigt. Bladene er læderagtige, mørkegrønne og glinsende.


INDKØBSTIPS


Der bør være mindst 2-3 faste blomsterskærme på hver plante. Planten skal være godt emballeret, så den er beskyttet mod temperaturforandringer under transport.

Livslængde: Kan blive gammel, hvis den passes efter forskrifterne.

Sæson: Størst udbud fra marts til maj.

Sværhedsgrad: Ikke nogen nem stueplante.


KORTE RÅD


Størrelse og vækst

Duftranke er en slyngplante, som under gode vækstforhold let kan blive 5-10 meter lang. Den årlige tilvækst er ca. 60-100 cm.

Blomstring og duft

Under gode forhold kan blomstringen vare hele sommeren. De hvide blomster dufter som Jasminer.

Lys og temperatur

Planten står bedst i et øst- eller vestvendt vindue uden direkte, stærk sol. Sommertemperaturen bør være 18-23 °C. I hvileperioden er en temperatur på 16-18 °C at foretrække.

Vanding og gødning

Duftranken må aldrig tørre ud i blomstringstiden og i denne periode tilsættes det kalkfri vandingsvand altid flydende blomstergødning. En daglig overbrusning med kalkfri vand er godt i den varme tid. Om vinteren vandes næsten ikke, og der gødes slet ikke.

Jord og omplantning

Planten omplantes højst hver 2-3. år. Jordblandingen skal helst bestå af 25% tørvestrøelse og 50% havejord.

Beskæring

Hvis Duftranken dyrkes på ståltrådsbue, er beskæring nødvendig. Lange skud uden blade fjernes. Sideskud skæres tilbage til ca. 6-7 cm.

Formering

Sideskud med fuldt udviklede blade kan stikkes i den anbefalede jordblanding i perioden januar til marts. Sæt tre stiklinger i hver potte. Stiklingerne slår lettest rod ved 20 °C, men det varer 6-8 uger, hvor planten skal stå i god luftfugtighed evt. under en plastpose.

Miljø

Duftranke dyrkes bedst som espalierplante i vinterhaver eller alene i store krukker i øst-eller vestvendte vinduer, hvor planten kan få fred og ro.


Duftranke - Stephanotis floribunda

Duftranken kan få frugter, men det sker næsten aldrig under stueforhold. Kan man i en vinterhave skabe Madagascar-lignende klima, kan det dog forekomme.


Duftranke - Stephanotis floribunda


Duftranke en tropisk slyngplante

Duftranken er en tropisk slyngplante, der stammer fra Madagascar og både der og i Peru og Sydkina findes den vildtvoksende.


Den blev opdaget i 1839 af en fransk opdagelsesrejsende og botaniker, som faldt for den duftende, smukke plante og hurtigt fik den bragt til Europa, hvor det lykkedes at få den i blomst.


Planten blomstrer naturligt i månederne juni til september, men kan købes drevet i blomst allerede fra marts.


Navn efter blomsterne

Navnet er græsk og stammer fra ordet stephanos, der betyder krone og otis, der betyder øre, hvilket begge dele hentyder til blomsternes udseende. De er nærmest rørformede med en lille femtakket krave og de sidder i kroner eller klaser fra bladhjørnerne.


Lad planten gro frit

Under frie vækstforhold er Duftranken en slyngplante, der kan blive meget lang, med mørkegrønne, glinsende kraftige blade. Planten hører ikke til de letteste stueplanter, men de dejlige, duftende blomster kompenserer rigeligt for besværet med dyrkningen.


PLANTEDOKTOREN


• Nye og gamle blade bliver gule. Vandingsvandet er for kalkholdigt. Anvend kalkfrit vand.


Duftranke - Stephanotis floribunda


• Blomsterknopperne tørrer ud og falder af. Planten mangler vand. Dette kan dog også ske hvis planten flyttes eller drejes under blomstringen, hvor det er bedst at lade den stå i fred.


• Gule blade med rødligt spind på undersiderne er tegn på spindemider. Sprøjt med et anerkendt middel 2 gange med 8 dages mellemrum. Stil evt. planten for sig selv, så andre planter ikke smittes.


• Uldlus ses undertiden på bladundersiderne eller i bladhjørnerne. Insekterne fjernes let med en vatpind dyppet i sprit.


Pasning af Duftranken


Duftranke - Stephanotis floribunda


Vær opmærksom når du køber

Duftranke sælges normalt i perioden marts maj. Fra gartneriet leveres planten i gennemsigtigt plast eller cellofan.

Efter hjemkomsten pakker man forsigtigt planten ud og placerer den på sit blivende sted. En vokseplads i et øst- eller vestvendt vindue med en temperatur på omkring 22 °C er at foretrække.


Duftranken året rundt

Efter afblomstringen placeres planten et køligere sted, med temperatur mellem 16 og 18 °C i perioden august-december. Der vandes meget sparsomt, og det gør ikke noget, at bladene rynker lidt. En udtørring fremmer nemlig blomstringen.


Duftranke - Stephanotis floribunda

Engang mellem januar og marts foretages evt. en forsigtig omplantning. Det bør dog kun ske hvert 2-3 år. Plantens rødder må ikke beskadiges, når den gamle jord fjernes. Den nye jord skal bestå af 25% groft grus, 25 % tørvestrøelse og 50% havejord.


Duftranke - Stephanotis floribunda

I perioden fra marts til august, når knopperne kommer til syne, placeres planten lysere, men uden direkte sol. Fra nu af og til blomstringen har fundet sted, må planten ikke flyttes. l blomstringstiden skal der hele tiden vandes med flydende blomstergødning opløst i kalkfrit vand.


Duftranke - Stephanotis floribunda

 

Svalerodfamilien - Asclepiadaceae

Madagascar er hjemstedet for denne populære slyngbusk, der kan vokse indtil 5 m i vejret. Ved rigtig dyrkning blomstrer selv unge planter. De duftende blomster kommer normalt frem fra juli til september.

 

Om sommeren skal duftranke stå lyst og luftigt, men dog ikke i skarp, direkte sol. Den skal på den årstid vandes rigeligt og bør også overbruses hyppigt. I hviletiden fra oktober til begyndelsen af februar vandes der noget mindre i overensstemmelse med den noget lavere temperatur.

Duftranke er en langdagsplante, hvis blomstringstid kan forlænges ved kunstig belysning.

 

Duftranke - Stephanotis floribunda

Duftranke

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 16.105 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her