Logo

Lykkeaks - Beloperone guttata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lykkeaks - Beloperone guttata

 

Lykkeaks kan blomstre det meste af året på en lys plads. Om sommeren er den robust nok til at stå udenfor, og de smukke, hængende, gulbrune aks pynter i altankasser og kummer.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

Farvespillet i blomsterne markerer forskellen til den rent gule Guldtop, som den af og til forveksles med.

 

INDKØBSTIPS

— Køb kun planter med kraftigt farvede aks og tæt vækst. Blade og høj blade må ikke være plettede.

— Sæson: Der er flest Lykkeaks i handelen fra februar til slutningen af september.

— Sværhedsgrad: Nem plante, hvis man husker at den aldrig må tørre helt ud og heller aldrig overvandes.

— Kaldes også: Rejeplante. Den forveksles ofte med Guldtop (Pachustachys lutea).

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Holdes som en lav, kompakt plante på omkring 30 cm's højde. Så blomstrer den villigst.

Blomstring og duft

Lykkeaks dyrkes for sine højblades skyld. De sidder i dekorative aks, som med lidt god vilje kan minde om store rejer. Aksene holder meget længe. Selve blomsterne er hvide, tungelignende. De dufter ikke og visner hurtigt.

Lys og temperatur

Planten skal have meget lys, men helst ikke direkte sol bag glas. De trives bedst med frisk luft og ikke alt for megen varme om sommeren. 18-22 °C er fint. Om vinteren gerne køligere. 12-15 °C er ideelt december-januar.

Vanding og gødning

Lykkeaks skal have et godt dræn. De holder også af høj luftfugtighed, så det er en god ide at stille potten på et lag vanddækket rald i en skål eller skjuler. Om sommeren vandes 1-2 gange om ugen, om vinteren holdes jorden kun lige fugtig, men den må aldrig tørre helt ud. Hvis planterne står ved normal stuetemperatur i god belysning, skal der dog vandes mere. Gødning gives i hele den lyse tid med vandingsvandet. Blomstrer planterne i vintertiden gives halv gødningsdosis ellers gødes ikke.

Jord og omplantning

Lykkeaks gror godt i almindelig pottemuld med godt dræn. Vil man beholde planten i flere år, omplantes eller der gives en topdressing hvert forår.

Beskæring

Se nedenfor.

Formering

Man kan tage lange grenskud til stiklinger, når man alligevel beskærer eller former planten i februar.

Miljø

Lykkeaks er flokplanter, som trives mange sammen eller sammen med andre planter. Det skyldes at de kan lide den høje luftfugtighed der skabes, når mange planter står sammen.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

Beloperones aks ligner gyldne rejer

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

 

Akantusfamilien - Acanthaceae

Denne prydelige halvbusk fra Mexico blomstrer næsten hele året rundt. De rødbrune dækblade er mere påfaldende end de hvide blomster. Lykkeaks ynder et varmt voksested. Des mere lys og luft den får, des mere intensivt farvede bliver dækbladene. Den må dog beskyttes mod skarp sommersol.

 

Om sommeren vandes planten rigeligt, om vinteren i hvileperioden kun lidt. På den tid behøver den kun en temperatur på ca. 12-15 °C. Hvis man ikke giver planten nogen hvileperiode, kan den endda blomstre om vinteren.

 

Lykkeaks er en dejlig, ikke særlig krævende stueplante, som de fleste kan have held med. Hvis man holder den lav og busket, kan den blomstre næsten hele året, men den har godt af et lille køligt hvil i december-januar.

 

Lille busk fra Mexico

Planten stammer oprindeligt fra Mexico. Det er en lille, stedsegrøn busk med smukke, gulbrune til matrosa dækblade, der sidder i aks. De kan minde lidt om en reje, og derfor kaldes planten af og til for "Rejeplante".

 

Forveksles med Guldtop

Beloperone forveksles af og til med Guldtop Pachystachys lutea der har helt gule aks. Det er ret let at forstå, for når Beloperone får for lidt lys, får den blege blade og lysegule aks. Der findes ganske vist en gul variant, Beloperone lutea men den er meget sjælden.

 

Dyrkes for aksenes skyld

Beloperone dyrkes for de smukke blomsteraks' skyld. Selve de hvide blomster kommer frem fra aksene fra februar til september. De holder kun nogle få dage og tabes derefter. Selve aksene holder derimod meget længe, så planten stort set blomstrer hele året.

 

Beskæring betaler sig

Giv planten en ret kraftig tilbageskæring hvert forår og hold den året igennem lav og busket ved lidt knibning af skuddene med døde blomsterstande. Som med så mange andre små buskede planter. gælder det om at holde planten ret lav, for den har tendens til at blive ranglet.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

 

Tag stiklinger, når du beskærer

Lykkeaks kan leve i flere år og stadig være smuk, men det er bedst at stiklinge-forny ca. hvert andet år. På den måde kan man have smukke, harmoniske planter hele tiden. Først på året, inden planterne for alvor kommer i blomst, kan man forme pæne eksemplarer, så de får en harmonisk og kompakt form. Er planterne meget ranglede, skæres de helt ned til 3-5 cm's højde, så de starter væksten helt forfra. Når man alligevel beskærer, kan man benytte lejligheden til at tage stiklinger.

 

Sæt flere stiklinger sammen

Man tager 8-10 cm lange grenskud. Skuddene skal have mindst to kraftige bladpar. Det nederste bladpar fjernes, og det er en god ide at dyppe stiklingerne i roddanner-hormon før de stikkes. Sæt 3-5 stykker sammen i en ca. 10 cm potte med lidt grus i bunden og en god, fugtig, spagnumholdig jordblanding, tilsat lidt sand.

 

Stiklingerne plantes så jorden når op til bladene. Derefter gennemvandes pottejorden, og der sættes en plastpose med ventilationshuller over potten.

 

Jorden må aldrig tørre ud, mens rødderne dannes. Efter ca. 3 uger kan plastposen fjernes.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

 

PLANTEDOKTOREN

— Planten får blege blade. Sandsynligvis mangler den gødning. Start lidt blidt, hvis De ikke har gødet i et stykke tid.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

 

— Blege aks uden farvespil. Beloperone mister sit brunligt, matrosa farvespil på aksene og bliver kedeligt lysegul, hvis den står for mørkt. Stil planten lysere.

— Sorte dækblade på akset kommer, hvis akset er blevet vådt under overbrusning. Fjern akset. Plantens blomsteraks tåler ikke overbrusning.

— Gullige blade kommer, hvis den vandes for meget. Er jorden tør, så se efter rødt spind på bladundersiderne. Er der spind, sprøjtes med et anerkendt middel og luftfugtigheden hæves evt. ved at stille planten på et lag vanddækket rald i en skål.

— Ranglet, løs vækst skyldes for varm og mørk placering. Stil planten køligere og lysere.

 

Lykkeaks - Beloperone guttata

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.122 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her