Logo

Ranunkel - Ranunculus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ranunkel - Ranunculus

 

Ranunklernes farver gløder i en begrænset tid men hvilken tid! Brug dem som buketter i urtepotten mellem de grønne planter. De lyser fantastisk op og bringer farver og glæde i hverdagen.

 

Ranunkel - Ranunculus

En smuk gul Ranunkel lyser som en lille sol. Mange af sorterne klarer fint at blive delt i foråret så man får flere.

 

INDKØBSTIPS

Planterne indkøbes næsten altid i begyndelsen af deres blomstring. I denne periode er det vigtigt, at de ikke har vokset for fugtigt eller stået i kulde eller træk. Herved tabes en stor del af blomsterne.

Livslængde: Udprægede engangsplanter, der kun sjældent vinder ved yderligere dyrkning.

Sæson: Ranunklerne præsenteres bedst i midten af sommermånederne juli/august.

Sværhedsgrad: De er oftest meget nemme, blot man passer dem med vand.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

De fleste Ranunkler man kan købe, bliver omkring 25-40 cm høje med en rimelig tilvækst ved normal pasning. I blomstringstiden udvikler de sig ikke meget, men gemmes de herefter, kan tilvæksten blive noget større.

Blomstring og duft

Ranunklerne får oftest en overdådig og smuk blomstring med farver i mange forskellige nuancer. Nogle sorter er dobbelte. Enkelte af dem har en ganske svag duft, men denne egenskab er ofte gået tabt ved hyppige krydsninger.

Lys og temperatur

Alle Ranunkler holder af et lyst voksested uden direkte sol. Smukkest bliver de, hvis de får lov at udvikle deres blomster i skyggen fra letløvede planter.

Temperaturen må af hensyn til blomsternes holdbarhed være ret lav. Gerne omkring 15-18°C.

Vanding og gødning

Der vandes regelmæssigt i blomstringstiden. Sørg for at grundvande og undgå vand i underskålen.

Gødning tilsættes kun meget sparsomt eller slet ikke.

Jord og omplantning

Ranunklerne holder mest af en almindelig velnærende muldblanding. De omplantes ikke, med mindre man vælger at bevare dem i flere år. I så fald kan de omplantes forsigtigt hvert 3. år ca.

Beskæring

Finder ikke sted.

Formering

Formeres ved frø eller deling. Mange af sorterne klarer sig glimrende ved kraftige delinger i de tidlige forårsmåneder.

Miljø

Anvendes som alle engangsplanter. De er smukke alene, men har den gode egenskab, at de netop tilfører mange andre planter farver blandt det grønne løv.

 

Ranunkel - Ranunculus

Ranunklemes farveflor er overdådigt. Til stuen kan man købe dem som engangsplanter.

 

Ranunkler er slet ikke svære, de skal blot have vand

Ranunkelfamilien er en meget stor og artsrig familie med vidt forskellige medlemmer. Nogle lever i naturens mest barske og uvejsomme områder i Alperne, arktiske områder eller måske Grønland, mens andre end ikke er forundt os i vore haver på grund af den kolde vinter.

 

Kan de ikke stå i haven kan de stå i stuen

De sidste arter har vi dog taget til os som stueplanter, omend de oftest kun lader sig nyde i kort tid i vore stuer. De kan i en kort periode udplantes i haven, men kun sjældent kommer der en ekstra blomstring frem på denne måde. De nydes og smides væk igen.

 

Brug dem som glade farveklatter

Farverne hos disse Ranunkler varierer meget fra helt hvid over gule til røde nuancer, og ofte er de meget smukke og dekorative imellem f. eks. grønne planter, netop på grund af deres lysende farver. Løvbladene er ligeledes smukke, hos de fleste dybt indskårne. Alle arterne eller sorterne trives bedst i en lys vindueskarm uden direkte sol, men deres holdbarhed taget i betragtning vil mange med fordel kunne placeres i et øst-eller nordvendt vindue, hvor der ikke er mange farver.

 

Her liver de op i hele blomstringstiden og tilfører de andre planter en smuk kontrast ved deres blotte tilstedeværelse.

 

Skal blot passes med vand

Endelig må nævnes, at de fleste sorter er ganske nemme, blot de passes med vand. Næring tilføres ikke, og overbrusninger finder kun sted i meget tørre stuer.

 

Hjemmelavede Ranunkler

Langt de fleste Ranunkler indkøbes i butikker og får lov at blomstre, så lang tid de nu kan. Men det er undertiden muligt at frem drive sine egne planter.

Kan man købe de tykke, lidt kødede rødder, har man en god mulighed for netop selv at lave sine planter.

Ranunkel - Ranunculus  Ranunkel - Ranunculus

De lægges i en almindelig god og næringsrig pottejord i efterårsmånederne september/oktober. Potterne kan overvintres i et koldhus eller en beskyttet plads i haven. I det tidlige forår dannes de første grønne spirer fra rødderne, og planterne placeres på en lys vokseplads. Herefter passes de almindeligt med vand og en smule gødning. I løbet af midsommeren vil de danne blomst, og man kan have glæde af dem sammen med mange af sommerens øvrige blomster.

Imidlertid kan man også lægge de kødfulde rødder i jorden om foråret. Herved forsinker man blomstringen nogle måneder, og derved får man glæde af sine anstrengelse i sensommeren i stedet for.

 

PLANTEDOKTOREN

• I den relativt korte periode man har glæde af sine Ranunkler, er det kun meget få sygdomme, der indtræder hos disse planter. Oftest er det ydre forhold, der begrænser deres holdbarhed, men dette er der heldigvis råd for.

 

• Blomsterknopperne udvikles dårligt og tabes på et tidligt tidspunkt. Det skyldes som regel for meget vand eller konstant vand i underskålen. Der vandes mindre hyppigt og planten kan flyttes til et lysere sted.

 

• Lang, ranglet vækst med kun få blomster, skyldes ofte, at planterne er placeret et mørkt sted, og at de eventuelt vandes og gødes for hyppigt. De flyttes til et lysere sted i stuen og vandes mindre. Gødskning må ophøre.

 

Ranunkel - Ranunculus

 

• Lus kan undertiden angribe planten, men kun sjældent tager de skade af et sådant angreb. Lusene fjernes med lunkent vand og en vatpind.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.515 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her