Logo

Sømandstrøst - Aglaonema

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sømandstrøst - Aglaonema

 

Sømandstrøst er kendt som planten, der overlever i mørke kroge. Det er også rigtigt, hvis den vel at mærke samtidig har omkring 20 °C og god luftfugtighed.

 

Sømandstrøst - Aglaonema

Visse af arterne af Sømandstrøst danner røde eller gule bær efter blomstringen.

 

INDKØSSTIPS

Sømandstrøst kan købes året rundt. Der findes adskillige hybrider med forskelligt udseende.

Livslængde: Sømandstrøst kan let blive mange år.

Sæson: Planten er lige køn hele året.

Sværhedsgrad: En nem og robust plante, der tåler skygge, blot temperaturen er høj nok og luftfugtigheden god.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Aglaonema minder i størrelse og kultur meget om Dieffenbachia, men den vokser langsommere og er mere holdbar. Den klarer sig glimrende i selv mørke stuer.

Blomstring og duft

Planterne kan blomstre med kolbeformede blomsterstande med et gråhvidt dækblad. Visse arter danner smukke gule eller røde bær ved selvbestøvning. Blomsterne dufter ikke.

Lys og temperatur

Det eneste Aglaonema ikke tåler, er direkte sol. En skygget plads er bedst, men planten trives også i mørke kroge, blot temperaturen ligger omkring 20 °C.

Vanding og gødning

Sømandstrøst kræver god luftfugtighed. I større sammenplantninger med mange planter trives den fortrinligt. Står den alene i en potte, skal man bruge sin blomsterspray flittigt eller lade planten stå på vanddækket raid, så den får tilstrækkelig luftfugtighed. Der vandes hyppigt fra forår til efterår, hvor man også bruger gødning med vandingsvandet ved ca. hver 2. vanding. Om vinteren vandes mere moderat og gødning gives kun sjældent.

Jord og omplantning

Sømandstrøst vokser ikke overvældende hurtigt, så ompotning er ikke nødvendig hvert år. Brug en almindelig god pottemuld.

Beskæring

Planten beskæres ikke, men den kan pudses for visne blade, og store ældre planter kan evt. deles i flere.

Formering

Sømandstrøst formeres ved deling, stængelstykker, topstiklinger eller frø. Stiklinger og frø sættes i ren spagnum, mens ældre planter, der deles, plantes i almindelig pottemuld.

Miljø

En smuk og herlig bladplante som overlever i selv stuens mørke kroge. Den burde anvendes meget mere, for den giver frodighed hvor andre planter giver op.

 

Sømandstrøst - Aglaonema

Blomsten hos Aglaonema costatum er typisk for alle Aglaonema.

 

Sømandstrøst - planten der har ry for at tåle" det hele"

Aglaonema er den dejlige blad plante med aflange grønne og sølvgrå blade med mørke aftegninger. I dag er der forskellige hybrider som dyrkes, så der kan være en del variation i bladenes udseende, og for en uerfaren iagttager kan planten minde om nogle af de nyere Dieffenbachia.

Aglaonema vokser dog langsommere, men er til gengæld mere holdbar og klarer sig bedre i selv mørke stuer.

 

Kan blomstre og sætte bær

Blomsterne udvikles kun sjældent hos os, men der kan fremkomme kolbeformede blomsterstande omgivet af grønhvide højblade. De efterfølges ofte af smukke gule eller røde bær i klaser.

Luftfugtighed vigtig Sømandstrøst stammer fra Filippinerne. Den skal have stuetemperatur og ret høj luftfugtighed. I en vinterhave med mange planter stortrives den, mens man skal bruge sin blomsterspray flittigt, hvis planten står i potte i en stue med centralvarme.

Fra forår til efterår skal planten vandes og gødes hyppigt. Pottejorden skal være god til at holde på fugt, fx enhedsjord. Rødderne ligger ret tæt på jordoverfladen. Derfor er ret brede, flade potter bedst til planten, når den skal pottes om.

 

Sømandstrøst er ikke svær at formere

Sømandstrøst er en plante, man gerne vil have flere af, når man opdager, hvor nem den er. Den vokser ikke særlig hurtigt, men alligevel er den frodig at se på ... og som sagt før, den trives selv i stuens mørke kroge, hvor man ofte mangler planter.

Den kan formeres på flere måder enten ved stiklinger, deling eller frø. Det tager omkring 1½ år før frøplanter er rimeligt store, men det går lidt hurtigere med stiklinger og hurtigst ved deling af ældre planter.

Sømandstrøst - Aglaonema

Stiklinger året rundt

Til stiklinger kan anvendes stammestykker med øjne eller endnu bedre topstiklinger. Stammestykkerne lægges vandret, 2/3 nedgravet, i fugtig spagnum med øjet opad. Topstiklinger stikkes normalt. Planterne har godt af lidt undervarme. Under alle omstændigheder skal temperaturen være mellem 20 og 25 °C og der sættes en plastpose på bøjle over potten, som sættes på en absolut skygget plads indtil stiklingerne har rod efter 4-5 uger.

Stiklingerne kan tages året rundt, da de ikke behøver lys. Temperaturen og luftfugtigheden er det vigtigste.

Både stiklinge- og frøplanter skal knibes for at blive smukt buskede.

 

PLANTE DOKTOREN

 

•Aglaonema er normalt en meget sund plante, der sjældent angribes af sygdomme og skadedyr. Skulle der endelig dukke lidt skadedyr op, bekæmpes de med de gængse midler.

 

• Mørke bladkanter der er tørre, kan skyldes udtørring eller for tør stueluft. Det sker oftest for potteplanter. Aglaonema har brug for rimelig god luftfugtighed for at trives. Fjern de visne blade og brug blomstersprayen flittigt. Sæt evt. potten på en underskål med vanddækket raid.

 

• Planten falder sammen. Den har været udsat for kold træk eller kulde. Stil den mere beskyttet ved normal stuetemperatur.

 

• Blege blade og nye blade, der er meget små. Planten mangler næring.

 

• Gule blade kommer, når planten står for koldt og samtidig for vådt.

 

Sømandstrøst - Aglaonema

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.446 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her