Logo

Sommerfugletulipan - Calochortus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sommerfugletulipan - Calochortus


Sommerfugletulipaner er yndige, små løgblomster fra Californien. De er vældig gode til indendørs dyrkning og yndige udenfor i blomstringstiden om sommeren.

 

Sommerfugletulipan - Calochortus

Sommerfugletulipaner fra Mariposa-gruppen findes i mange prægtige farver. Her en strålende gul blomst.

 

INDKØBSTIPS

Løgene er ret små, men de skal være fri for synlige sygdomstegn og føles faste overalt.

— Livslængde: Nogle få år.

— Sæson: Sommerblomstrende.

— Sværhedsgrad: Ikke helt nem.

— Kaldes også: Prærielilje, Mormonlilje og en enkelt art: Katteøre.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Sommerfugletulipan har linjeformede, grønne blade og en opret vækst med valmuelignende eller hængende blomster på bladløse stilke. Den bliver 20-70 cm høj, alt efter arten.

Blomstring og duft

Arterne blomstrer fra tidlig sommer til augustseptember. Nogle af dem har en fin duft.

Lys og temperatur

Sommerfugletulipan tåler stærkt lys hele året, og temperaturen må gerne være 20-30°C. Udendørs tåler Sommerfugletulipan ikke megen frost.

Vanding og gødning

Om vinteren vandes meget sparsomt eller slet ikke. Om sommeren vandes sparsomt, og der gødes med flydende gødning i halv styrke hveranden gang, der vandes.

Jord og omplantning Jorden skal være porøs og veldrænet, for eksempel med lige dele bladjord og sand. Løgene optages, tørres og omplantes efter hver blomstring.

Beskæring

Man fjerner vissent løv og visne blomster.

Formering

Ved sideløg.

Miljø

Sommerfugletulipan er en ret sjælden plante i Danmark, men den egner sig godt til stuedyrkning, vinterhave eller på en meget lun, sydvendt vokseplads udendørs.

 

Sommerfugletulipan - Calochortus

Sommerfugletulipanerne fik navn af nybyggere

Det var de allerførste spanske nybyggere i Californien, der navngav Sommerfugletulipanen, som endnu den dag i dag trives overdådigt i den varme, vestamerikanske stat. De kaldte den for Mariposa, der er spansk for sommerfugl, og det hedder den endnu i Californien. Der findes omkring 75 arter, og foruden i det vestlige USA, vokser de vildt i Mexico og Guatemala. De kræver først og fremmest en tør og solrig vokseplads, og man kalder dem også for Prærie-tulipaner eller Mormon-tulipaner. Ordet Calochortuser sammensat af de græske ord kalos, der betyder smuk og chortos, der betyder græs, og det hentyder ikke til blomsterne, men til de grønne, græslignende blade.

 

Lille løgplante

Calochortus er en løgplante af liljefamilien, men løgene er forbavsende små, og de er omgivet af en netagtig hinde. Det er bedst at lægge dem i oktober-november; så spirer de græslignende blade frem det følgende forår, og blomsterne kommer sidst på sommeren på spinkle, bladløse stilke. De findes i mange prægtige farver: gule, rosa, lyslilla, hvide, cremefarvede og lavendelfarvede. Man inddeler dem efter blomsterformen i tre grupper:

— MARIPOSA har ret store, valmuelignende blomster, der efterhånden åbner sig helt.

— EUCALOCHORTUS har mindre blomster, der er hængende og har form som små lygter.

— CYCLOBOTHRA er den tredje gruppe, der har små, stjerneformede blomster, som er rigt behårede indvendig. I Amerika kalder man den meget malende for Katteøre. Af denne gruppe, der stammer fra Mexico, dyrker man dog kun en enkelt art,

 

Calochortus barbatus, der har små, gule blomster, som inderst har et grønligt skær.

Ofte kan det være vanskeligt at fremskaffe løg af Calochortus, men af og til er de i handelen, og det er umagen værd at forsøge sig med disse usædvanlige løgplanter. De amerikanske gartnere har gjort et stort arbejde for at udvikle sunde stammer af hårdføre, kraftigtvoksende og rigtblomstrende Calochortus.

 

KORTE RÅD

 

Mariposa-gruppen:

Calochortus macrocarpus blomstrer tidligt på sommeren med violetblå blomster, hvis rødlige midterparti er afgrænset af en grøn stribe. Calochortus superbus har hvide eller svagt lyseblå kronblade med rød midte, der er afgrænset af en gul stribe.

 

Eucalochortusgruppen:

Calochortus albus er en lav art med hvide blomster, der har gul eller rød midte. Den er stærkt behåret indvendig. Calochortus amabilis betyder den smukke Sommerfugletulipan. Den bliver kun 20-30 cm høj, men får gule, duftende blomster i en lille skærm. Kronbladene er kantet af lange hår.

 

Dyrkning af Sommerfugletulipan

 

Sommerfugletulipan - Calochortus

I reglen er løgene behandlet med et afsvampningsmiddel, når man modtager dem, men er det ikke sket, bør man gøre det selv.

Løgene er små, og man kan sagtens lægge 5-6 stykker sammen i en stor potte. Jorden skal være meget porøs og veldrænet og kan for eksempel bestå af lige dele bladjord og sand eller grus. Det er vigtigt, at man ikke overvander, for Sommerfugletulipan tåler ikke for meget vand i jorden, hverken sommer eller vinter.

 

Nemme indendørs

Indendørs er planten letdyrkelig. Selvom den visner ned om vinteren, overvintrer den godt ved almindelig stuetemperatur, blot man ikke vander. Først i marts genoptager man forsigtigt vandingen, og de første grønne blade viser sig hurtigt. Sommerfugletulipan kræver ikke megen næring.

 

Ret sarte udendørs

Hvis man vil plante dem udendørs, må man finde et sted, hvor der er masser af sol, men hvor de alligevel ikke får for megen regn, og det kan for eksempel være inde under et sydvendt tagudhæng.

 

PLANTEDOKTOREN

— Gråskimmel. Brune pletter efterfulgt af lysegrå, lådne belægninger på blade og stængler. Sorte, blanke hvileknolde på de yderste løgskæl. Bekæmpes ved pudring eller nedsænkning af løgene i et svampebekæmpelsesmiddel.

— Fusariumråd. Bløde, rådne partier på løgene ved indkøb. Løgene har været pakket for tæt og uden ventilation. Bekæmpes med afsvampningsmiddel.

 

Sommerfugletulipan - Calochortus

— Bladlus og mosaiksyge. Angreb af bladlus bør bekæmpes straks, da deres bid kan overføre smitte med mosaiksyge, der giver spættede blomster og blade. Mosaik er en virussygdom, som ikke kan bekæmpes.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.841 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her