Logo

Stuelind - Sparmannia Africana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billederStuelind - Sparmannia Africana


Stuelind er en dejlig grøn plante fra Lindefamilien der vokser hurtigt og med sine hårede, lysgrønne blade giver ethvert rum med god plads den rette frodighed. Tilmed kan den blomstre vidunderligt om foråret.


Stuelind - Sparmannia Africana

Sparmannia får de mest vidunderlige, hvide blomster med flotte, gule støvdragere.


INDKØBSTIPS

Livslængde: Har planten et solrigt voksested kan den dyrkes gennem mange år.

Sæson: Normalt har planten sæson hele året. Bedste tidspunkt for anskaffelse er når planten blomstrer om foråret. Så er man også sikker på at få et blomstervilligt eksemplar.

Sværhedsgrad: Stuelind hører absolut til de let dyrkelige stueplanter, hvis den får sol nok.


KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Stuelind kan opnå en tilvækst på 3/4 meter om året. Under gode forhold kan planten blive op til 4 meter, men den kan også holdes lav med saksen, Bladene er nærmest hjerteformede og hele planten er smukt behåret.

Blomstring og duft

Stuelind blomstrer om foråret med en masse smukke, hvide blomster, der har en svag lindeagtig duft,

Lys og temperatur

Stuelind skal altid dyrkes på et solrigt sted. Den bedste temperatur er 21-22 °C om sommeren og 10-15 °C om vinteren,

Vanding og gødning

Sommeren igennem vandes kraftigt, undertiden dagligt, Om vinteren reduceres vandingen. Gødning gives en gang ugentligt i sommerhalvåret slet ikke om vinteren.

Jord og omplantning

Så længe planten ikke er større end det kan lade sig gøre arbejdsmæssigt, vil en årlig omplantning være god. Jordblandingen kan bestå af lige dele god muldjord og groft grus.

Beskæring

Efter afblomstring kan planten beskæres, Helt op til 50% kan fjernes årligt. Det er dog ikke nødvendigt for planten. Man gør det af pladshensyn.

Formering

Stuelind formeres let ved stiklinger om foråret.

Miljø

Stuelind hører absolut hjemme i enhver større vinterhave og i en lys og solrig stue med god plads. Den er meget frodig og filtrerer lyset på en smuk måde med sine lysegrønne blade.


Stuelind - Sparmannia Africana

Stuelind regnes normalt for en grøn plante, selvom den kan blomstre. Den er smuk med sine lysegrønne, lådne blade, der bliver ekstra flotte på en lys plads.


Stuelind giver /rodighed/or alle pengene ... og lidt til

Sparmannia er navngivet efter den svenske botaniker Anders Sparmann. Planten blev opdaget i slutningen af 1700-tallet i Sydafrika. Her findes der 4 vildtvoksende arter, som alle har en mere eller mindre træagtig vækst. Her i landet dyrkes normalt kun 2 arter, en med fyldte, og en med enkelte blomster.


En af de bedste til at fylde

Stuelind er en af de bedste planter overhovedet til brug i vinterhaven og lyse stuer, hvor der er plads nok. Er pladsen til stede, kan den let blive 4 meter høj. Den årlige tilvækst ligger på omkring 3/4 meter.


Blomstrer om foråret

Bladene er store og nærmest hjerteformede. Hele planten er kraftigt behåret. Om foråret kommer store pragtfulde blomster i rigelige mængder. Selve blomsten er ca. 2 cm i gennemsnit. Kronbladene er hvide og støvdragerne er gule/purpurfarvede.

De har en svag duft, der nærmest minder om duften hos linde blomster (Tilia).


Let at forme med saks

Stuelind kan meget let formes med saksen, så man skal ikke forskrækkes af den kraftige tilvækst. Efter afblomstring kan 50% af den samlede grenmængde bortklippes.


Ud om sommeren

Sommeren igennem kan planten dyrkes udenfor, hvor der ikke er for meget træk og blæst. Planten bliver smukkest hvis den står på lyse, solrige steder. Udsættes den for for meget skygge, bliver den ranglet og blomstringen udebliver.


Stuelind året rundt


Efterår-vinter

I perioden fra september til februar stilles Sparmannia lyst og køligt. En temperatur på 10-15 °C er tilstrækkeligt. Der vandes sparsomt vinteren igennem, men jorden må aldrig tørre helt ud.

I februar kan planten omplantes i en større potte. Gamle rødder fjernes med en saks. Stuelind ynder en kraftig jordblanding af lige dele god muldjord og groft grus.

Undertiden sætter planten en mængde svage og tynde skud om vinteren. De bortskæres ligeledes i februar.


Stuelind - Sparmannia Africana

Forår-sommer

I perioden marts til august gror planten for alvor. I takt med den stigende lysmængde . optrappes vandingen. Der vandes 1 gang ugentligt med gødningsvand. Jorden må aldrig tørre ud. I helt varme perioder må der undertiden vandes hver dag. Temperaturen må helst ikke komme over 21-22 °C.


En daglig overbrusning med afkalket vand er godt. Den bedste tid for dyrkning ude er fra ca. medio juni til medio august.


Formering af Stuelind

I april-maj kan Stuelind let formeres ved stiklinger og helst med de unge skudspidsstiklinger. Der skal helst være 2 blade på hver stikling, samt en endeknop. Stiklingerne slår let rod i vand. De kan også stikkes med det samme i en blanding af lige dele sand og spagnum. Inden stikningen dyppes snitfladen i et roddanner-hormon. I løbet af 3-4 uger står stiklingerne normalt på egen rod og kan ompottes. Herefter kan de placeres lyst ved ca. 16 °C. Der skal være en høj luftfugtighed. Dæk evt. af med plastik.


PLANTEDOKTOREN


• Gule blade ses hyppigt hvis Stuelind er placeret på et mørkt voksested. Ligeledes medfører for lidt lys ranglet vækst. Begge ting rettes op hvis planten placeres solrigt.


• Uldlus er vatagtige insekter som af og til kan ses på Stuelind. Små angreb fjernes med en vatpind, dyppet i sprit. Eller insekterne kan fjernes med et anerkendt insektmiddel.


Stuelind - Sparmannia Africana


Stuelind - Sparmannia Africana

 

Lindefamilien - Tiliaceae

Stuelinden er en træagtig busk stammende fra Kaplandet, og den dyrkes både på grund af de dekorative blade og de smukke, forholdsvis små blomster der sidder i store stande. Den skal stå på et lyst, luftigt sted og beskyttes mod skarp direkte sol.

 

Om sommeren kan den stilles ved et åbent vindue eller i haven. Der skal vandes hele året rundt, men om vinteren noget mindre end ellers; om vinteren står den bedst ved 5-12 °C.

 

Blomstringen sker som regel om foråret. Den sker dog kun, når planten har fået sin hviletid om efteråret og vinteren og ikke står for varmt.

 

Stuelind - Sparmannia Africana

Stuelind

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.879 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her