Logo

Stuetøffelblomst - Calceolaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stuetøffelblomst - Calceolaria

 

Blomsterne på Calceolaria ligner farvestrålende tøfler. Man kan slet ikke overse stuetøffelblomsten i det tidlige forår, så farvestrålende er den.

 

Stuetøffelblomst - Calceolaria

Tøffelblomstens ballonagtigt oppustede blomster findes i røde, brune og gule farver, og kommer i store mængder.

 

INDKØBSTIPS

 

Køb planterne i knop- og udspringsstadiet. Bladene skal være forårsagtigt grønne og fri for pletter.

Livslængde: Planten er en-årig og dør desværre efter blomstringen.

Sæson: April-juni er tøffelblomstens præsentable periode, når man selv sår den. Færdige stueplanter kan købes fra november til april.

Sværhedsgrad: Omhyggelig pasning giver den bedste holdbarhed.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Stuetøffelblomster er urteagtige og meget kompakte og lave ca. 15-20 cm høje. Grandiflora-gruppen har ca. 6 cm store blomster, mens Multiflora-gruppens blomster er ca. 4 cm.

Blomstring og duft

Planterne får en overdådighed af store ballonagtigt oppustede blomster i røde, brunlige og gule farver. Blomsterne dufter ikke.

Lys og temperatur

Lyse omgivelser må foretrækkes, men direkte sollys skader planten. De blomstrer længst ved en kølig placering ca. 1518 grader f. eks. i et nordvindue.

Vand og gødning

Planten må hverken tørre ud eller overvandes. Tilfør flydende næring I gang ugentligt.

Jord og omplantning Omplantning er kun nødvendig i forbindelse med formering af egne planter. Brug almindelig pottejord evt. let havejord med formuldede blade.

Beskæring

Foretag afpudsning af visne blomster og blade. Knib evt. stænglerne lidt tilbage, det forlænger blomstringen.

Formering

Calceolaria frøsås, men det er temmeligt vanskeligt pga. de specielle krav til lys og temperatur. (Se nedenfor).

Miljø

Tøffelblomsten spreder hygge og solskin i kølige vindueskarme, i havestuen eller foran spejlet i entreen eller soveværelset, hvor der er køligt og friskt uden træk og tobaksrøg.

 

Stuetøffelblomst - Calceolaria

 

Stuetøffelblomst er en sydamerikansk forårsbebuder

Stuetøffelblomsten har blikfang som ingen anden plante i det tidlige forår. Falder man for fristelsen og køber en eller flere planter, bør man vide, at de kræver omhyggelig pasning. De tåler ikke direkte sol og heller ikke træk, ligesom jordklumpen aldrig må tørre ud. Blomsterne ligner, som det danske navn angiver, små tøfler, og deres farver varierer ensfarvede, plettede eller tigerstribede fra gult, rødt og orange til rødbrunt.

 

Stammer fra Chile

Calceolaria stammer fra Chile, hvor der både findes enog flerårige arter, ja, endog træagtige, lave buske. De dyrkede former er hovedsagelig de enårige, ikke hårdføre arter. Stærkt repræsenteret er hybrider til stuebrug, som Grandifloragruppen, der får ca. 6 cm store blomster og Multiflora-gruppen, der kan få 4 cm store blomster. Især de lave Nana-typer er meget populære. Det er tætte planter på 15-20 cm' s højde med farvestrålende blomster og forårsgrønne blade.

 

Kræver omhyggelig pasning

Planten gror bedst i lyse, tempererede omgivelser uden direkte sollys. Frisk luft (men ingen træk) og hyppig douchning, samt et naturligt tilskud af næring, forlænger blomstringsperioden mærkbart.

 

Dør efter blomstringen

Husk at Stuetøffelblomsten er en-årig. Det er derfor helt naturligt, at planten efter blomstring sygner hen for til sidst at dø.

 

Stuetøffelblomst - Calceolaria

Man kan selv så, men ... Det er lettest købe Stuetøffelblomsten færdig. Har man lyst og tålmodighed, kan det dog lade sig gøre at så frø.

 

Sådan gør De:

I modsætning til mange andre planter, skal Tøffelblomstens frø sås ud direkte oven på jorden. Frøet må ikke dækkes til. Udsåning bør ske i juni-juli i formeringskasser med gennemsigtigt låg. Vælg en god pottemuld og bland selv lidt grus i. Komposten holdes jævnt fugtig. Vær opmærksom på, at overvanding kan fremkalde svampesygdomme.

 

Spiring

Hvis temperaturen holdes omkring 8°C f. eks. i et nordvindue, vil spiringen vare 2-3 uger. Når småplanterne begynder at lukke kassen, omplantes de i potter. Frem til oktober må planterne gro pænt til, for at kunne modstå vinterens besværligheder.

 

Vintern er svær

Vinteren igennem skal planterne opbevares ved ca. 6 °C og helst i lyse omgivelser. Det kan derfor anbefales at give et tilskud af kunstig vækstbelysning. Knopperne viser sig som regel i løbet af foråret, men Tøffelblomsten skal have tid til at springe ud ved en temperatur på ca. 10 °C, før den flyttes.

 

En nyhed

De seneste forædlingsresultater har frembragt en interessant nyhed: Anytime F 1 hybriden, der kan dyrkes næsten hele året. Sorten kræver ikke, som de almindelige Calceolaria, en køleperiode for at danne blomsterknopper. Allerede 4-5 måneder efter såning er blomstringen i gang.

 

PLANTEDOKTOREN

 

Stuetøffelblomst - Calceolaria

• Misdannede og klæbrige blade er et tydeligt tegn på bladlus, som let angriber planten, hvis den har det for tørt. Sprøjt med et middel som indeholder Pyrethrum. Bladlusene kan i øvrigt bære virus-smitte med sig. Den giver gulmarmorerede blade og brunlige bladribber, som normalt ikke kan helbredes. Planten kasseres.

 

• Melede og grålige belægninger på bladene skyldes meldugssvampe. Behandling foretages med et svampemiddel.

 

• Overvanding kan medføre at rodhalsen og rødderne bliver sorte og rådner, såkaldt rodbrand. Symptomerne er slappe planter, hvor bladene hænger ned langs stænglen. Man er nødt til at kassere planten.

 

Stuetøffelblomst - Calceolaria

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.591 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her