Logo

Vintergylden - Jacobinia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vintergylden - Jacobinia


Vintergylden er, som navnet siger, vinterblomstrende. Det er en af "oldemors potteplanter", som godt kan fortjene en plads i nutidens stuer, fordi den er let at dyrke, blot den vandes omhyggeligt.

 

Vintergylden - Jacobinia

Blomsterne dannes om efteråret, når dagene bliver kortere. Planten blomstrer i november, når vi mest trænger til det.

 

INDKØSSTIPS

— Vintergylden sælges normalt med blomster i efterårstiden, men er ikke særlig almindelig i handelen. Kan man hos venner skaffe sig forårsstiklinger, er det ikke svært selv at fremstille en smuk plante.

— Livslængde: Vintergylden kan blive gammel i stue og der skaffes plads ved tilbageskæring. Efter 3-5 års forløb bør man dog nok skifte ud med en ny.

— Sæson: Vinterblomstringen er plantens store fortrin.

— Sværhedsgrad: En let dyrkelig plante, der dog kræver omhyggelig vanding.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Vintergylden danner en tæt, gulgrøn plante, der i første vækstsæson bliver 20-25 cm høj. Ved tilbageskæring om foråret kan plantens størrelse tilpasses efter formålet.

Blomstring og duft

Blomsterne dannes når dagene om efteråret aftager i længde, og fra november vil de rødgyldne blomster dekorere den tætte plante. Forudsætningen er dog, at det ikke er for varmt ikke over 20°C.

Lys og temperatur

Vintergylden bliver smukkest under lyse forhold, men solen i sydvinduet kan være for stærk. I juli-august trives de godt ved et sommerophold i haven. I vintertiden kan de tåle temperaturer ned til 10°C, men udvikles bedst i kølige lyse stuer ved 15-18°C.

Vanding og gødning

En god sommervækst danner basis for vinterblomstringen. Planterne må aldrig være tørre. Der tilføres hvergangs-gødning eller der gives to ugentlige gødningsvandinger i juni-september.

Jord og omplantning

Ønskes store planter, kan man i april ompotte de afblomstrede i en 12-14 cm potte eller plantebeholder med undervanding. Jorden kan bestå af 1/3 havejord og 2/3 sphagnummuld.

Beskæring

Bliver planten for stor, kan den skæres kraftigt tilbage om foråret. Ved knibning af skudspidserne på de unge planter kan forgreningen øges.

Formering

7-8 cm lange stiklinger skæres i marts-april og plantes med 3-5 i 10 cm potte i sphagnumjord.

Miljø

Vintergylden egner sig særlig til at blive placeret i et lavt plantevindue, hvor det ikke er for varmt.

 

Vintergylden - Jacobinia

Den lyserøde Jacobinia carnea har sæson fra april til oktober og er efterhånden næsten lige så dyrket som Vintergylden.

 

Vintergylden - guld fra Brasilien

Af de mange planter der hjemførtes fra Sydamerika i 1800-tallet blev Jacobinia pauciflora nok den hurtigst udbredte stueplante, fordi den var så let at dyrke og belønnede med blomster i den mørke vintertid. Planten er meget forgrenet, buskagtig og tæt med små ovale, gulgrønne blade. Fra bladhjørnerne skyder de rørformede blomster ud, hængende på korte stilke. De er røde med orangegult svælg, så det virker rødgyldent.

 

To hovedtyper

Allerede i 1870 blev der ved krydsning frembragt en forbedret sort ved krydsning med en anden. Sorten fik navn Jacobinia x penrhoensis. Den ligner ophavet, men har lidt større, stærkere farvede blomster og er tidligere i blomst. Det er nok den mest udbredte sort af Vintergylden.

 

Ynder kølige stuer

Blomstringen begynder i oktober, og den kan fortsætte til foråret, hvis de ikke anbringes i en for varm stue. Helst ikke over 18°C ved lys placering i et sydvindue. I marts, hvor dagen bliver længere, tåler de mere varme, mens blomstringen aftager.

 

Vintergylden - Jacobinia

 

Jacobinia pauciflora har røde, rørformede blomster med gul spids. Den blomstrer om vinteren.

 

Masser af stiklinger

Vintergylden forgrener sig hele tiden med nye friske skud, og derfor er det let at skaffe sig stiklinger til forøgelse og foryngelse. I april-maj afskæres 7-8 cm lange skud, der tildannes som stiklinger ved at fjerne de nederste blade. De stikkes med 3-5 stk. i en 9 cm potte i sphagnumjord

 

Vintergylden - Jacobinia

og placeres varmt men ikke i direkte sol, og potten anbringes i en plastpose til der er dannet rødder. Brug af roddannerpulver vil fremme de nye rødders fremkomst. Efter ca. 3 uger er rødderne udviklede, og plastposen kan fjernes.

 

I sommertiden forberedes vinterfloret

De unge planter vil hurtigt buske sig naturligt, men ønskes en særlig tæt plante, knibes den bløde top af de unge planter, når væksten begynder.

I de lange sommerdage fremmes væksten, men der må passes meget på med vandingen, fordi selv en kort tørkeperiode giver bladfald. Der gødes ugentlig eller med hvergangsgødning. Planterne bliver tættest, når de står lyst, men de må dog i et sydvindue beskyttes mod den stærke sommersol. I juli-august kan de godt stå ude på et halvskygget sted i haven.

 

Vintergylden - Jacobinia

 

PLANTEDOKTOREN

— I den tætte løvmasse kan bladlus let skjule sig, hvorfor det gælder om at holde øje med, om de grønne, hurtigt formerende lus er på spil. Bedst er det at skaffe nogle mariehøns og sætte dem på planten. Ellers sprøjtes med et pyrethrum-middel.

— Hvide fluer eller mellus er sværere at få bugt med. Her må der sprøjtes flere gange før angrebene er nedkæmpet.

— Spindemider kan i visse perioder angribe og ses på bladundersiderne som bittesmå edderkopper. Er det et slemt angreb, kan de lysegrønne blade få et gråligt skær. Tag planten ud og sprøjt den nedefra med trykvand og gentag det nogle gange. Et sommerophold i haven er ofte den bedste kur.

D Bladfald. Blot en kortvarig tørke kan fremkalde bladfald. Planten dør ikke af det, men misprydes. Derfor er en selvvandingspotte, med vandreservoir og trådvæger op i potten, en god løsning og vil sikre planten vand i den varme sommertid.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.342 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her