Logo

Viol i potte - Viola

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Viol i potte - Viola

 

En lille potte med duftende, blå Violer er romantisk og yndig. Her i Danmark forbinder vi Violer med Viola odorata, Duftviol eller Martsviol, men der findes også mange andre slags.

 

Viol i potte - Viola

Den lille Martsviol, eller Duftviol, som den også kaldes, kommer som en af de første forårsbebudere.

 

INDKØBSTIPS

— Livslængde: Martsviol kan dyrkes både som flerårig plante, som blomstrer år efter år, eller den kan smides væk efter endt blomstring.

— Sæson: I perioden oktober-april kan planten af og til købes i potter. Ellers blomstrer Violerne naturligt i marts.

— Sværhedsgrad: Martsviol er en meget let plante at dyrke.

— Kaldes også: Nogle vildtvoksende Viola kaldes udover Viol også for Stedmoderblomst. De er normalt flerfarvede.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Martsviol har en rosetagtig vækst. Højden er 5-10 cm.

Blomstring og duft

Blomstringstiden på et sydvendt areal på friland er sidst i marts. Ved drivning blomstring fra jul til marts. Pragtfulde blåviolette duftende blomster.

Lys og temperatur

I drivperioden skal Violen have så meget naturligt dagslys som muligt. De bedste temperaturer er 10-12°C.

Vanding og gødning

Under drivningen skal der vandes jævnligt. Når planten blomstrer, kan der evt. vandes et par gange med flydende gødning.

Jord og omplantning

Det kan anbefales at omplante Violer i potter hvert år. Den bedste jord skal indeholde en god portion fin muld, samt lidt groft grus.

Beskæring

Foretages ikke.

Formering

Foretages ved deling, samt oppotning af udløbere. Ligeledes kan Martsviol formeres ved frø.

Miljø

Martsviol skal nydes, når den blomstrer. Potten med de blomstrende planter, skal placeres på et sted, hvor man kan nyde det pragtfulde syn og den fine duft.

 

Viol i potte - Viola

 

Violer i potte et lille stykke romantik og duft

Viola er en meget udbredt slægt, som findes i mange verdensdele. Væksten hos de forskellige arter er meget varieret. Der findes arter, der har en næsten krybende vækst, og andre hvor væksten er mere opret og højden indtil ca. 30 cm. Her i landet findes der lidt over en halv snes forskellige vildtvoksende arter. De forskellige arter hybridiserer let med hinanden i naturen.

 

Duft en Martsviol

Den mest kendte vildtvoksende Viol, som også kan dyrkes i haven og i drivhuset, er Viola odorata. På dansk hedder den Martsviol. Artsnavnet odorata betyder oversat vellugtende. Dette refererer til blomsternes dejlige duft. Martsviol findes vildtvoksende i bl.a. Europa, Asien og Amerika.

 

Kun få cm høj

Væksten er udpræget rosetagtig, og højden ligger mellem 5 og 10 cm. Rosetten dannes af de runde, hjerteformede, glatte blade. Fra centrum kommer blomsterne. Planten danner let udløbere sommeren igennem. Disse nye udløbere kan pottes og anvendes til drivning.

Blomsterne er mørkviolette. Undertiden - men ret sjældent - kan man finde planter med hvide blomster. Blomsten består af 5 bæger- og kronblade. Det nedadvendte midterste kronblad er altid størst, og herpå sidder der en spore. Frugten bliver en kapsel.

 

Violer i buket

Der er ikke noget dejligere end en lille buket Violer svøbt ind i nogle få Violblade. En frisk Violbuket kan holde ca. 8 dage, hvis vandet holdes friskt. Husk altid, at Violerne skal være helt udsprungne, før de plukkes og sættes i vand. De springer ikke ud, hvis de plukkes i knop.

Udover de rent vilde arter, findes der et utal af navngivne hybrider. Det har altid været tilsigtet at få hybrider, der er særligt velduftende og langstilkede.

 

Året rundt med Martsviol

Martsviol er næsten udbredt over hele landet. Om sommeren, når de nye udløbere er dannet, kan de plukkes. Ved hjemkomsten pottes de i en god grusblandet muldjord.

 

Drevne Violer

I slutningen af november kan de pottede Violer bringes ind i stuen eller i drivhuset til drivning. Temperaturen må ikke. være over 12°C. Bedste interval er 1O-12°C. Violen er en kortdagsplante, så drivningen skal foregå ved samme lysintensitet, som det naturlige lys. Planterne må ikke udsættes for alt for meget kunstlys. Sker det, dannes der ikke så mange blomster. Det er ikke helt umuligt at bringe Violer i blomst til jul.

 

Viol i potte - Viola

Når Violerne er sprunget ud, skal der vandes jævnt. Jorden må ikke tørre ud. Blomsterne har den længste holdbarhed ved 10-15°C.

Efter afblomstringen kan potterne placeres på et lyst og køligt sted. Når frosten er gået af jorden, kan de plantes ud på friland. Det er vigtigt hele tiden at dele planterne, så der kun opnås unge, blomstervillige eksemplarer.

 

Viol i potte - Viola

 

Man kan også så

Det kan naturligvis også lade sig gøre at så Viola odorata. Sås frøene om sommeren, kan der være blomstervillige eksemplarer næste forår. Frøene kan sås enten i potter eller direkte på blivestedet. Martsviol er 100% hårdfør.

 

PLANTEDOKTOREN

— Dyrkes Martsviol på friland hele året, angribes den sjældent af sygdomme og skadedyr. Hvis Martsviol drives i et koldhus, er den mere modtagelig.

— Rødt spind kan undertiden være en plage. Når de første angreb konstateres på en plante, skal den isoleres. Små angreb kan undertiden standses med et kraftigt insektmiddel. Bedst er imidlertid biologisk bekæmpelse med rovmider.

— Bladlus kan ligeledes være en plage, men de er til gengæld lettere at bekæmpe. Små angreb kan bekæmpes med sprit opløst i vand. Større angreb kan standses med et insektmiddel.

— Rodbrand kan mange tilfælde være et problem hos unge kimplanter. Der skal være en god hygiejne evt. kombineret med vanding med et svampemiddel, så kan rodbrand normalt undgås.

— Gråskimmel. Hvis der er for høj luftfugtighed kan Martsviol angribes af svampesygdommen gråskimmel. Der skal sprøjtes med et svampemiddel.

 

Viol i potte - Viola

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.962 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her