Logo

Fiskeben - Maranta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fiskeben - Maranta

 

Maranta har store blade med usædvanligt smukke farvetegninger. Arterne er svære at dyrke, men gartnerne har forædlet planter, der er noget nemmere at dyrke i vore stuer.

 

Fiskeben - Maranta

Her blomstrer Maranta leuconeura med små hvide blomster. Blomstring er sjælden i stuen.

 

INDKØBSTIPS

Se efter at bladene er sunde, saftspændte og har klare farver.

Livslængde: Flere år.

Sæson: Kræver omhyggelig pasning.

Sværhedsgrad: Fiskeben er svær at dyrke.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Maranta er ret lave blad planter med dekorative spraglede blade. De bliver sjældent over 35 cm i højden.

Blomstring og duft

Den blomstrer sjældent i stuen, og blomsterne er små, hvide og uden duft.

Lys og temperatur

Om sommeren foretrækker den en høj temperatur og en skygget vokseplads.

Om vinteren tåler den ned til 14- 16 °C.

Vanding og gødning

Om sommeren vandes rigeligt og overbruses hyppigt. Der kan tilføres en svag gødningsopløsning en gang om ugen. Om vinteren vandes sparsomt og gødes slet ikke.

Jord og omplantning

Der omplantes om foråret i en porøs, luftig og veldrænet jord.

Beskæring

Man kan "formskære" planten og fjerne lange og skæve skud. Ellers fjernes kun visne blade ved grunden.

Formering

Se nedenfor.

Miljø

Maranta er en festlig og afvekslende plante i en sammenplantning med andre planter eller i bunden af vinterhaven. Den trives ikke godt alene i en vindueskarm.

 

Fiskeben - Maranta

 

Fiskeben - Maranta

Maranta dyrkes for sine smukke blades skyld. Se på billedet ovenfor hvor forskellige de kan være.

 

Maranta - der ligger forædling bag

Maranta er en skovbundsplante fra de tropiske regnskove i Mellemamerika og Brasilien. Der findes flere arter, men de har alle store grønne blade med usædvanligt smukke tegninger og ofte røde bladnerver og rødlig underside. Arterne er dog gennemgående så vanskelige at dyrke, at man ikke kan have dem hverken i en stue eller vinterhave under vore breddegrader, men gartnerne har fremelsket nogle sorter, der er nogenlunde nemme, selv om dø kræver lidt pasning.

 

Højtliggende rødder

Rødderne hos Maranta ligger ret højt i jorden, og derfor dyrker man dem ofte i ret flade potter. Ofte dannes der rodknolde på rødderne. Maranta skal have megen varme og fugtighed i vækstperioden, men som skovbundsplante tåler den ikke direkte sol.

 

Planten siger godnat

Når mørket falder på, indtager arterne" sovestilling''. De lukker sig sammen, blad mod blad. De forædlede sorter har ikke i samme grad denne egenskab, men man kan dog se, at de forsøger.

 

Formering

 

Fiskeben - Maranta

Deling

Det er sikrest at formere Maranta ved deling af rodklumpen. Stiklinger giver flere planter, men er temmeligt vanskeligt. Det er bedst at dele om foråret, når man alligevel ompotter. Man skal helst ikke skære eller klippe, for så laver man unødige sår. Når man har delt planten, kan man godt ryste delene lidt. Så falder der jord af, og der bliver plads til frisk jord i de nye potter, som man har gjort klar. Jorden skal være både vel drænet og luftig, så derfor bør man bruge både sand og sphagnum sammen med en næringsrig kompost, og der skal være et godt lag potteskår i bunden af potten.

 

Arter og sorter

Maranta bicolor er en ret hårdfør art, der bliver 30-35 cm høj. Den har stængelknolde og ovale blade, der er lyse langs midterribben, men med to rækker mørkere pletter langs bladrandene. Oversiden har metalglans, undersiden er rødlig.

 

Maranta leuconeura "Kerchoveana" er den sort, der kaldes "Fiskeben". Den har lysegrønne blade med brune pletter, og den har ret stor tilbøjelighed til at indtage sovestilling, blad mod blad, når mørket falder på.

 

Maranta leuconeura "Erythroneura" har grøn bladmidte, brune pletter og tydelige røde bladnerver samt rødlig underside. En meget smuk sort.

 

Maranta leuconeura "Massangeana" har blade med lysegrøn midte og smaragdgrønne pletter adskilt af grågrønne bladnerver. Hos Maranta leuconeura har blomsterne kun 2 højblade.

 

Fiskeben - Maranta

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Bladene bliver lyse. Planten har fået for megen sol eller også mangler den kvælstofgødning.

 

• Bladene tørrer i randen. Enten står planten for koldt, eller også har den fået træk.

 

• Rødt spind. Hvis planten trives dårligt og begynder at få gule blade, bør man kigge på undersiden af bladene. Spindemiderne ser man sjældent, men finder man deres fine, røde spind, må man straks isolere planten og sprøjte med et insektbekæmpelsesmiddel helst systemisk.

 

• Bladene hænger og begynder at falde af. Planten har det for tørt. Det er ikke nok, at pottejorden er fugtig Maranta må jævnligt overbruses, hvis ikke luftfugtigheden er tilstrækkelig stor.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 10.729 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her