Logo

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

 

Den elegante Zefyrblomst er en spændende løgvækst. Blomsten er overraskende stor, når man tænker på plantens sirlige, spinkle udseende. Blomsten er tragtformet, fin og skær.

 

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

Zephyranthes candida kommer ligesom de andre Zefyrblomster fra Sydamerika, hvor den vokser i naturen mange steder.

 

INDKØBSTIPS

— Man kan normalt købe løg i frøforretninger og plantemarkeder. De købes i det meget tidlige forår i februar-marts.

— Livslængde: Løgene kan leve i mange år og der bliver flere af dem. Plantens grønne periode strækker sig dog kun fra forår til høst.

— Sæson: Zefyrblomst er grøn forår og sommer. Blomstringen sker i forsommeren.

— Sværhedsgrad: Nem.

— Kaldes også: Raketlilje og en sjælden gang Vestenvindens Blomst.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Zefyrblomst er en lille sirlig løgblomst af Amaryllis-familien. Blomsterstængelen kan blive 20-25 cm høj. Bladene er meget tynde, næsten græslignende.

Blomstring og duft

Blomstringen kommer hen på forsommeren. Blomsterne er meget elegante, trompetformede rosa eller hvide og ganske store, når man tænker på de tynde blade. Udviklingen fra knop til blomst går meget hurtigt. Blomsten står kun nogle få dage, men der kan udvikles flere blomster fra hvert løg. Ingen speciel duft.

Lys og temperatur

I vækst- og blomstringstiden vil Zefyrliljen stå meget lyst og gerne i fuld sol. I Hvileperioden, når planten er visne t ned, kan potten opbevares lyst eller mørkt i almindelig stuetemperatur.

Vanding og gødning

Vand, når planten skal sættes i gang tidligt forår. Når de første grønne blade viser sig, vander man mere regelmæssigt. Når 2-3 grønne blade er udviklet fra hvert løg, begynder man også at gøde. Man fortsætter med at gøde til plantens hvileperiode nærmer sig.

Jord og omplantning

Jorden skal være næringsrig, gerne sandblandet og vandgennemtrængelig, så vandet ikke bliver i længere tid. Man planter om tidligt forår, når løgene skal sættes i gang. Man behøver ikke plante om hvert år kun når potten er helt fyldt af løg.

Beskæring

Ingen.

Formering

Ved at dele tætsiddende løg.

Miljø

Zefyrblomst passer meget fint i et lyst og solrigt sommervindue.

 

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

Zephyranthes grandiflora har større og ofte mere lyserøde blomster. Også den stammer fra Sydamerika.

 

Zefyrblomsten har ægte gammeldags elegance Zefyrblomsten blev tidligere dyrket meget i Skandinavien, men er i de senere år gået næsten i glemmebogen. Måske betragtes den som besværlig, fordi den kun findes en kortere tid af året. Den har nemlig en udpræget hvileperiode, hvor alt over jorden visner bort, og kun løget lever videre.

 

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

Zefyrblomsten er lys og skær og meget yndig. Der kan komme flere blomster fra hvert løg.

 

En Amaryllisslægtning Zefyrblomsten hører til Amaryllis-planterne, familien Amarylidaceae. Nøjagtigt som den storblomstrede Amaryllis behøver en hvile periode, skal Zefyrblomsten have en periode med nedvisning og venten. Så stiller man potten med løgene bort indtil det igen er forår. Mange potteplanter kræver lavere temperaturer mens de har hvileperiode, men det behøver Zefyrblomsten ikke. Den kan stå i stuetemperatur og om det er lyst eller mørkt spiller ingen rolle.

 

Fra Sydamerika

Mens de storblomstrede Amaryllis kommer fra Sydafrika, kommer Zefyrblomsten fra Sydamerika. Der findes forskellige teorier om, hvor den egentlig hører hjemme. En del angiver Mexico som hjemland, andre Vestindien og Cuba. Den kom i hvert fald til Europa i begyndelsen af 1800tallet.

 

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

Let at dyrke Zefyrblomsten

Man køber løg af Zefyrblomst i det tidlige forår. De findes oftest til salg, men kan besynderligt nok også findes under et helt andet latinsk navn, Haebranthus robustus. Det er en lignende plante, og der er tydeligvis en del forvirring omkring begge planter, men for det meste er det Zephyranthes-løg som findes i posen.

 

Flere sammen

Sæt flere løg sammen i en potte med næringsrig, men let og vandgennemtrængelig jord. Planten er så spæd, at den bør have "selskab" for at gøre sig. Desuden trives den allerbedst, når mange løg står trangt i potten. Vand jorden og placer potten lyst og gerne solrigt.

 

Bladene begynder at vokse

Når de meget tynde, næsten græslignende blade begynder at vokse, øger man vandingen. Når mindst to blade er udviklet på hvert plantet løg, er det på tide at begynde at gødningsvande en gang om ugen.

 

Blomsterne kommer

I forsommeren kommer de poetiske blomster. Knapt har man opdaget en blomsterknop før stænglen er vokset flere centimeter i højden. Udviklingen går så hurtigt, at planten også kaldes Raketlilje. Den enkelte blomst holder ikke så længe, men der kommer flere blomster efter hinanden i 2-3 uger. Jo flere løg, der står sammen, desto rigeligere og langvarig blomstring. Blomsterne har en smuk rosa farve. Der findes også en hvid blomst. Den hedder Zephyranthes candida.

 

Trap ned til høst

Efter blomstringen vander man regelmæssigt, så længe bladene ser pæne ud. Af og til blomstrer planten igen. Hen på slutningen af august mindsker man vandingen, så bladene visner ned. Når de er helt visne, kan potten stilles bort enten lyst eller mørkt, men i almindelige stuetemperatur.

Foråret kommer igen

I februar er det på tide at vække Zefyrblomsten til en ny sæson. Tag potten med løgene frem igen. Man behøver ikke plante om hvert år, løgene trives i trængsel. Når potten ser ud til at være helt fuld, må man dog dele løgene og plante om. Vand jorden i potten. Stil potten lyst. Vand igen, når bladene viser sig.

 

Zefyrblomst - Zephyranthes grandiflora

PLANTEDOKTOREN

 

Zefyrliljen angribes ikke så ofte af sygdomme eller insektangreb. Fordi bladene forsvinder efter vækstperioden og der dannes nye blade hvert år, har planten en sund fornyelse, som betyder at insekter ikke når at etablere sig alt for fast.

Findes der spindemider på de andre potteplanter, kan Zefyrblomsten naturligvis også angribes. Overbrus flittigt og forsøg at spule både det fine spindelvæv og de knapt synlige smådyr væk. Isoler Zefyrblomsten. Når planten visner, dør spindemiderne.

 


 

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Din mening om planteabc.dk
Hvad er godt?
Hvad er dårligt?
Hvad mangler?
Mange tak for dit svar! Vi bruger svaret til at blive bedre.