Logo

Æseløre - Syngonium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Æseløre - Syngonium

 

Syngonium kendes for sin evne til at vokse, hvor der er sparsomt med lys. De gamle sorter er grønne, men en ny sort med livligt tegnede blade har vist sig at være en af de bedste nyere stueplanter.

 

Æseløre - Syngonium

Syngonium er en meget levende plante. Her er der næsten hvide, brogede og helt grønne blade i en skøn blanding.

 

INDKØSSTIPS

Da planten er hurtigtvoksende kan det anbefales at købe relativt små planter for at deres nyvækst kan ske i stuemiljøet.

Livslængde: Syngonium kan leve i mange år.

Sæson: De livlige bladtegninger gør planten dekorativ hele året.

Sværhedsgrad: Letdyrkelig og nøjsom i sine lyskrav. De gamle grønne sorter har stadig deres berettigelse, men fortrænges af sorten 'White Butterfly'.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Syngonium er en kraftigt voksende slyngplante med luftrødder, der kræver stativ eller mossøjle for at dens graciøse vækst kan komme til udfoldelse.

Blomstring og duft

Under normale stuefor hold vil der ikke dannes blomster.

Lys og temperatur

Syngonium tåler og sætter pris på de 20- 23 °C, der er normalt i stuerne. Jo lysere placering, des bedre udnyttes varmen. Udvikles fint i nordvinduer, og der er mindre problemer med skadedyr. Den lysegrønne, sølvagtige bladoverside bliver stærkest ved svagt lysforhold.

Vanding og gødning

Den kraftige bladmasse fordamper meget vand, og den kræver en rummelig potte og stor underskål. Planten viser hurtigt, når den er tør ved hængende blade, og selvom den hurtigt retter sig, så fås de smukkeste blade ved daglig vanding. Ugentlig gødningstilførsel fra marts til november.

Jord og omplantning

Disse urskovsslyngplanter ynder løs og luftig jord, hvorfor grov sphagnum er bedre end fin. Omplantning sker bedst tidligt forår, men kun hvert 2.-3. år, når blot de efterfyldes med frisk jord oveni potten.

Beskæring

Det er nødvendigt at forme planten ved at afskære uønskede lange ranker. Vigtigt at sørge for et godt, harmonisk stativ, bøjle eller espalier, så man ved tilbinding og beskæring får en ønsket form.

Formering

Syngonium har ofte rødder på rankerne og afskårne skudspidser slår meget let rod. De stikkes i potte i god sphagnumjord, og beskyttes mod udtørring i en plastpose til der er skabt gode rødder.

Miljø

Syngonium har mange anvendelsesmuligheder både som alm. potteplante, som søjleplante eller til espalier.

 

Æseløre - Syngonium

En velpasset Syngonium har smukke lyse blade og pynter overalt. Den giver også materiale til nye planter.

 

Syngonium - Æseløre - indstiller sig efter lyset

I stuerne er lyset næsten altid ensidigt, så for at planterne kan opfange mest af det, må de have evnen til at dreje bladene vinkelret på lysretningen. Denne evne har Syngonium udviklet til fuldkommenhed. De lange, drejelige bladstilke sørger for, at alle blade får mest muligt lys til overlevelse.

 

"Den hvide sommerfugl" en sensation

Den gamle sort, Syngonium auritum, er grønbladet og fik engang tilnavnet "Skæg", fordi de tredelte blade har en vis lighed med over-og hageskæg. Det er en slyngende vækst god til mørke stuer. For nogle år siden kom fra Amerika sorten 'White Butterfly', som med sine fine lysgrønne bladtegninger var i særklasse, og som nu er ved at slå den gamle "Guldranke" (Scindapsus) ud. Den nye sort holder sin farve også i vintertiden. Ja, den bliver endda kønnest om vinteren.

 

Æseløre - Syngonium

Træklatrende slyngplante som søjle

I sit hjemland vokser Syngonium nede på skovbunden, og når rankerne møder en træstamme, kravler de op og binder sig fast til stammen med luftrødder til de kommer op i lyset. Denne egenskab kan udnyttes ved at binde mos omkring en rundstok, og sætte den midt i potten, og så lade rankerne vokse op og danne en levende søjle.

 

Slyngende ranke på bøjle

En anden vækstform kan skabes ved at sætte en stor ståltråds- eller grenbøjle i potten og lade en ranke vokse langs denne. Potte og bue skal blot være store for at bære de ret tunge ranker. Plantens store vækstkraft gør, at det er nødvendigt at tynde ud i skuddene og binde dem til.

 

PLANTEDOKTOREN

De senere års erfaringer med sorten 'White Butterfly' har vist, at Spindemider er det eneste betydende skadedyr, men at det kan være svært at opdage dyrene på de kraftigt tegnede blade.

 

Æseløre - Syngonium

 

Det er i den varme sommertid, hvor midernes formeringsevne er størst, at man skal passe på. Med en lup undersøges bladundersiden, hvor de millimeterstore levende dyr og deres bittesmå æg sidder. Gode resultater er opnået ved afspuling af bladenes undersider med trykvand, men det må gøres 3-4 gange i sommertiden med en uges mellemrum. Denne behandling er kun mulig, når planterne er flytbare og udføres bedst i have eller på altan. Sprøjtemidler af Pyrethrum-typen virker nok på de voksne dyr, men æggene overlever. Derfor må behandlingen gentages med en uges mellemrum.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 11.767 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her