Logo

Zebrablad - Zebroma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Zebrablad - Zebroma

 

Zebrablad er en smuk krybende eller hængende plante, som tidligere regnedes til slægten Tradescantia. Planten er yderst nem at dyrke, selv ret mørke steder i huset.

 

Zebrablad - Zebroma

Et smukt farvespil mellem den purpurfarvede underside på bladene og de hvidgule længdestriber på oversiden.

 

INDKØBSTIPS

Zebrina sælges ofte under navnet Tradescantia, da de to planter er nært beslægtede.

Livslængde: Planterne kan leve i mange år, men bør regelmæssigt fornys ved stiklinger, da ældre planter bliver løse og ranglede i væksten.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Nogle af de nemmeste og mest robuste planter til hjemmet.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Zebrina er en ret lille, flerårig og urteagtig plante med hængende til krybende vækst. Bladene er ægformet tilspidsede, blanke og smukke med hvide til gullige længdestriber. Undersiden og stilkene er purpurrøde til mørkrosa.

Blomstring og duft

Planterne dyrkes for bladenes skyld, men de kan få velduftende hvide blomster, som sidder i små klynger.

Lys og temperatur Planterne tåler ikke under ca. 10°. De trives bedst ved 16-20 °C, eller i normal stuetemperatur på en lys, men ikke direkte solbeskinnet, plads. Planterne trives dog også i ret mørke hjørner.

Vanding og gødning

I stuetemperatur skal der vandes jævnligt og om sommeren ligefrem rigeligt. I tiden fra marts til oktober gødes regelmæssigt med vandet. Giv gerne er overbrusning i ny og næ, det holder planten af.

Jord og omplantning

Man kan omplante om foråret, hvis planten ser ud til at trænge til det.

Formering

Ofte betaler det sig bedst at tage stiklinger til nye planter om foråret, når man ellers ville omplante, fordi gamle planter ofte bliver løse og ranglede i væksten (Se mere på nedenfor).

Beskæring

Topskud på unge stiklingeplanter kan knibes, så planterne forgrener sig.

Miljø

Zebrablad er en glimrende bunddækkeplante i store potter, baljer eller direkte udplantet i vinterhavens bede. I stuen og andre rum er den fortrinlig som ampelplante, da rankerne kan blive ret lange.

 

Zebrablad - Zebroma

Der kan forekomme små hvide eller lysrosa blomster, selvom planten primært dyrkes for bladenes skyld. Blomsterne dufter dejligt.

 

Zebrablad er både dekorativ og robust

Zebrablad blev tidligere regnet til slægten Tradescantia, og selvom de to slægter står meget nær hinanden, er der dog forskel. Zebrablad har nemlig rørformede, bæger- og kronblade, der er sammenvoksede ved grunden, mens Tradescantia har frie bæger- og kronblade.

 

Krybende eller hængende

Ligesom Tradescantia er Zebra blad en robust, krybende til hængende plante, der trives fint i stuens mørkere hjørner, selvom bladtegningerne bliver smukkest på en forholdsvis lys plads uden direkte sol. Netop i bladtegningerne og farven findes Zebrablads skønhed. Bladene sidder spredt og vokser direkte ud fra den let hårede stængel uden bladstilke. Bladene er grønne med hvide til lysegule længdebånd og stængler, og bladundersiderne er rødviolette eller mørk rosa. Bladene er tilspidset ovale og glatte.

 

Velduftende små blomster

Zebrablad kan blomstre med små nøgler af hvide, velduftende blomster, men den dyrkes primært for bladenes skyld. Det er en meget velegnet hængeplante til ampler eller bunddække, f. eks. i vinterhaven. Blot skal man være opmærksom på, at den er temmelig følsom over for temperaturer under 10 grader og alt for direkte sol i en vindueskarm. I stuetemperatur, hvor Zebrablad trives bedst, skal den vandes jævnligt, og i sommerhalvåret skal der regelmæssig gødes. Med alderen kan planterne blive ranglede og løse i væksten, men heldigvis er de nemme at tage stiklinger af til nye planter.

 

Sådan får man nye (eller flere) Zebraplanter

Man formerer lettes Zebra blad ved stiklinger på 10-12 cm's længde. De kan tages hele året, men de slår hurtigst rod i den lyse, lune årstid. De kan stikkes direkte i fugtig pottemuld, men kan også slå rod i et glas med vand og først plantes, når de har et tydeligt rodnet. Planter man i fugtig jord med det samme, foregår rodslagningen bedst og hurtigst, hvis der trækkes en plastpose med lufthuller over potten, til man kan se, at stiklingerne er i vækst. Stik gerne 4-6 i samme potte, så får De hurtigst en smuk fyldig plante.

 

Knibning og foryngelse

Når væksten er godt i gang, knibes topskuddene af regelmæssigt, så planten forgrener sig. Det afknebne kan evt. stikkes ned i potten for at gøre planten fyldigere. Ældre Zebrablad-planter, kan blive noget løse og ranglede i væksten. Den bedste løsning er oftest at lave nye planter af stiklinger og kassere den gamle plante, for den kan sjældent gøres smukkere ved knibning eller beskæring.

 

Zebrablad - Zebroma

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Zebrina er en ret robust plante, som sjældent angribes af plantesygdomme.


• Bladlus kan forekomme. Det ses i første omgange ved at bladene bliver blanke og klistrede, og så opdager man lusene. Sprøjt med et kemisk middel, eller brug lusepudder.


• Løs ranglet vækst er ofte et alderdomsfænomen. Tag kraftige skud til nye planter og smid den gamle plante væk.

 

• Brune bladrande kommer af direkte sol i vinduet, eller fordi planten har været udtørret for længe.

 

Zebrablad - Zebroma

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 13.396 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her