Logo

Nerine - Nerine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nerine - Nerine

 

Nerine er en slægt af smukke løgplanter, som vi kan have stor glæde af at dyrke som potteplanter. De blomstrer i september-november og er også gode som snitblomster.

 

Nerine - Nerine

Nerine kan være yderst charmerende som snitblomst med grønne blade til. Her er det lyserød Nerine bowdenii med Eukalyptus-blade, som både giver en fin duft til buketten og ser kønne ud.

 

INDKØBSTIPS

Løgene skal være faste overalt, også i rodkagen. Der må ikke være mørke pletter eller utøj på løgene. Løft de yderste løgskæl og kig efter.

 

Sæson: September-november.

 

Sværhedsgrad: Holder let et par år. Derefter bliver det sværere.

 

Kaldes også: Guernsey-lilje,

 

KORTE RAD

Størrelse og vækst

Nerine er en løgplante med smalle, spidse blade, der i reglen først fremkommer efter blomstringen. Blomsterstænglen er normalt 30SO cm høj.

Blomstring og duft

Hos os blomstrer Nerine i september-november. Blomsterne er røde, rosa, orange eller hvide og sidder i en stor, åben skærm. Duften er meget svag.

 

Lys og temperatur

Nerine tåler meget lys og direkte sol. Om sommeren foretrækker den almindelige stuetemperatur men om foråret efter nedvisningen må temperaturen sænkes til 12-15 °C.

 

Vanding og gødning

Fra august til maj vandes og gødes rigeligt. I hvileperioden fra marts til juli vandes og gødes der slet ikke.

 

Jord og omplantning

Nerine omplantes kun hvert 3-4 år helst i slutningen af hvileperioden men man kan hvert år udskifte det øverste jordlag i potten. Den bedste pottejord er en blanding af steril kompost, sphagnum og sand.

 

Beskæring

Ingen.

 

Formering

Ved sideløg, som fratages, når man alligevel omplanter.

 

Miljø

En dejlig blomst i vindueskarmen, gerne i sammenplantning med grønne planter. Pragtfuld i bunden af vinterhaven og glimrende til afskæring.

 

Nerine - Nerine

En gruppe Nerineblomster i en balje udenfor farverne matcher fint og viser mangfoldigheden.

 

Nerine -løgplanter med interessant historie

Nerine er en slægt af løgplanter, som stammer fra Sydafrika. En af Nerine-arterne, Nerine sarniensis, kaldes også for Guernsey-lilje.

Nerinerne kom med et skib, som på vejen fra Japan havde gjort ophold i Capetown, hvor det havde fået en ladning Nerine-løg ombord. I mange år mente man derfor, at Nerine stammede fra Japan. Skibet forliste imidlertid i Kanalen, og løgene drev i land på Guernsey, hvor der snart blev en prægtig bevoksning af blomstrende Neriner langs kysterne.

 

Ret hårdføre

De to mest hårdføre arter af Nerine er Nerine samiensis och Nerine bowdenii. I Sydeuropa kan de trives på friland, men hos os skal de helst stå inde i et koldhus, en vinterhave eller stue. I Sydafrika blomstrer de i marts, men hos os kommer blomsterne først i september-oktober. Blomstergartnerne bruger dem og flere andre Nerine-arter og -hybrider til afskæring, og de er fremragende til buketter og andre blomsterarrangementer. Ikke blot er de meget holdbare, men blomsterne er langstilkede og uden blade, så de virker særdeles dekorative og er nemme at arrangere sammen med andre blomster og grønt.

 

Nogle gode arter

 

Nerine bowdenii er ret hårdfør og bliver omkring en halv meter høj. Den får ofte 8-12 blomster, der har blegrosa kronblade med en mørkrosa stribe i midten.

 

Nerine masonorum er en lav plante på kun 10-15 cm, men den er ret hårdfør. Bladene er stedsegrønne og blomsterne er lyserøde.

 

Nerine sarniensis, Guernseyliljen, bliver 30-50 cm høj og blomstrer i september med store skærme af lysende røde blomster.

 

Nerine undulata bliver omkring 35 cm høj og får små, rosa blomster i en kugleformet blomsterstand.

 

Nerine - Nerine

 

Sæsonarbejdet

August

Nerine har sin vækstperiode om vinteren, og august er den bedste plantetid.

Man lægger løgene i 12-15 cm potter efter størrelse, og den øverste løgspids skal være lige i jordoverfladen. Er løgene små, kan man godt lægge flere i samme potte. Den bedste pottejord er 1/3 sphagnum, 1/3 steriliseret kompost og 1/3 sand eller grus. Der skal være et godt drænlag af grus eller småsten i bunden, og jorden holdes jævnt fugtig.

 

September-november

Blomstringstid. De store løg skal blomstre, men man skal ikke forvente tidlig blomstring af de mindre. De skal først samle kraft. Planterne skal stå lyst, gerne i sol, og de passes med vand og flydende gødning.

 

December-februar

Efter afblomstringen passer man stadig planterne med vand og gødning, og de sætter pris på meget lys. Det er nu, bladene skal vokse og samle kraft til den næste blomstring.

 

Marts-juni

Hvileperiode. Når bladene begynder at visne, ophører man med at tilføre gødning og vand, og man sænker temperaturen til 12-15°C.

 

Juli

Nerine bør kun omplantes i frisk jord hvert tredje eller fjerde år, men det er nyttigt at udskifte det øverste jordlag i potten, hvor der ikke findes rødder. Brug en næringsrig kompost, men læg et tyndt lag sand helt inde omkring løget. Undertiden sætter løgene sideløg, og dem udplanter man for sig selv, når man omplanter. I slutningen af måneden, når planterne begynder at skyde, vander man rigeligt og stiller igen planterne ved stuetemperatur.

 

PLANTEDOKTOREN

Gråskimmel optræder i tør luft som rødbrune eller klare pletter på blomster og blade - i fugtig luft som lådne, grå belægninger. Svampebekæmpelsemidler anvendes.

 

Thrips kan findes på undersider: af bladene, men også mellem de yderste løgskæl. Små, sugende insekter, som bekæmpes mest effektivt med systemiske insektbekæmpelsesmidler.

 

Blad-nematoder. Planten bliver lav og misdannet, bladene ofte med mørke pletter, der følger bladribberne. Skyldes mikroskopiske rundorme, som lever inde i blade og stængler. Bekæmpes bedst med systemiske insektbekæmpelsesmidler.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 8.746 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her