Logo

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

 

 

Elfenbenspalmen er ikke blandt de nemmeste. Derfor er den heller ikke så udbredt. Har man en vinterhave med tropeklima, kan man dog have den i mange år. I stuen klarer den sig kun få år.

 

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

En Elfenbenspalme har både han- og hunblomster. Hunblomsterne sidder i små kugleformede stande på korte stilke.

 

INDKØBSTIPS

Elfenbenspalmen er sjælden og ret vanskelig. Hvis blomsterhandleren giver op, kan man forsøge at skaffe frø eller småplanter fra botaniske haver.

Livslængde: I reglen kun få år.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Vanskelig, da den kræver tropeklima med varme og høj luftfugtighed i sommertiden.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Phytelepas macrocarpa kan danne en stamme på et par meters højde, mens Phytelepas microcarpa ikke danner stamme. De mørkegrønne, fjerdelte blade bliver 5-6 meter lange og danner en tæt krone over planten.

Blomstring og duft

Hanblomsterne sidder i en meget lang kolbe, mens hunblomsterne sidder i kugleform på relativt korte stilke. Frøene er hårde, elfenbenshvide og på størrelse med et hønseæg. Ingen duft.

Lys og temperatur

Elfenbenspalmen kan kun dyrkes i længere tid i et varmhus eller en vinterhave, hvor sommertemperaturen ligger omkring 25 °C, og hvor vintertemperaturen ikke kommer under 16-18 °C. Unge planter kræver nogen skygge, men voksne planter tåler fuld sol.

Vanding og gødning Planterne kræver en ret høj luftfugtighed og rigeligt vand og gødning i vækstperioden om sommeren. Man kan bruge almindelig flydende stueplante gødning. Om vinteren vandes mere sparsomt og gødes ikke.

Jord og omplantning

Man bør omplante hvert forår i en kraftig, sandblandet kompost eller bladjord.

Beskæring

Visne blade fjernes efterhånden. Ellers ingen beskæring.

Formering

Kan formeres ved frø, men de er ikke spiringsdygtige ret længe.

Miljø

Kan kun trives i et varmt "palmehus" eller en tropisk vinterhave. Helt uegnet til stueforhold i mere end højst et par år.

 

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

Elfenbenspalmen passer bedst i en vinterhave, hvor man kan tilfredsstille dens krav til livet. I stuen bliver den kun få år gammel.

 

Elfenbenspalmen - en smuk nytteplante

Elfenbenspalmen stammer fra Mellemamerika og det nordlige Sydamerika. Den får 5-6 meter lange, mørkegrønne, fjerdelte blade, som man kan bruge til fletvægge og tagdækning, når man bygger huse. De lange, seje bladfibre, kan man flette snore og tovværk af, og den usædvanligt hårde og tykke frøhinde, der er glat og smukt elfenbenshvid, kan man skære små brugsgenstande og nipsfigurer af.

Før man opfandt plastic, var denne "vegetabilske elfenben" som man kaldte materialet, således almindeligt anvendt til knapper og håndtag.

 

Imponerende plante i naturen

Elfenbenspalmen kan få en stamme på et par meters højde, men med den tætte krone af 5-6 meter lange blade er det alligevel en imponerende plante. Den er særbo eller tvebo, og det vil sige, at han- og hunblomsterne fremkommer på hver sine planter.

 

Frøene kaldes elfenbens-nødder

Frøene, der er hårde og hvide, kalder man elfenbensnødder. De er på størrelse med hønseæg. Foruden Phytelepas macrocarpa dyrker man også arten Phytelepas microcarpa, der ikke danner stamme og har mindre frugter, idet macrocarpa betyder storfrugtet, mens microcarpa betyder småfrugtet. Phytelepas er sammensat af de græske phyton, som betyder plante og elephas, som betyder elfenben.

 

Gør vinterhaven til et palmehus

I de botaniske haver har man særlige palmehuse, der i reglen er kæmpestore, men i mindre målestok kan man også forvandle en almindelig vinterhave til et palmehus. Har man ikke mange meter til loftet, kan man nøjes med at dyrke de palmer, der kun bliver et par meter.

 

Opskrift på lys. temperatur og vanding

Palmerne skal have meget lys, men mange af dem tåler ikke skarp, direkte sol, så man må kunne skygge for dem i sommerens værste middagshede.

Temperaturen skal være høj gerne 25-30 °C om dagen i sommertiden og 18-20 °C om natten. Om vinteren kan dagtemperaturen være lavere, men så må man til gengæld spare på vandet. Ellers skal planterne have meget vand og gødning gerne flydende plantegødning. Frisk luft er en nødvendighed, men træk tåler palmerne dårligt.

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

Luftfugtigheden skal være høj, og elektriske vandfordampere er en nødvendighed. Man kan dog også overbruse planterne meget hyppigt. Undertiden bliver planterne angrebet af skadedyr som spindemider, skjoldlus og thrips, men man skal ikke sprøjte med gift, for det skader ofte palmerne. Afvaskning med lunkent sæbevand kan derimod være effektivt.

 

Elfenbenspalme - Phytelepas macrocarpa

PLANTEDOKTOREN

 

• Brune bladspidser skyldes udtørring eller for lav luftfugtighed. Om sommeren kan man jævnligt overbruse planten med lunkent, afkalket vand. Om vinteren bør man ikke eller kun sjældent overbruse.

 

• Rødt spind. Hvis planten står ved for lav luftfugtighed, kan den angribes af spindemider, som i dette tilfælde bør bekæmpes ved aftørring af bladene med en våd klud, da Elfenbenspalmen dårligt tåler kemiske bekæmpelsesmidler.

 

• Bladene hænger. Kan skyldes angreb af rodål, der er mikroskopiske rundorme, som danner svulster på rødderne og standser vandtilførslen til bladene. Bekæmpes ved vanding med insektgift i stærk koncentration. Forebygges ved omplantning i steriliseret jord.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.882 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her