Logo

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

 

Dværgpalmen er vildtvoksende i Middelhavsområdet. I potte kan den vokse med stamme, men oftest vokser der flere sideskud ud forneden, så den bliver som en palmebusk.

 

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

Sådan ser en Europæisk Dværgpalme normalt ud, når man køber den.

 

INDKØBSTIPS

Pas på, at der ikke er skjoldlus på bladene! Se på bladenes undersider, om der er brune pletter.

Livslængde: Palmen er længelevende og kan blive køn selv efter en periode med misrøgt.

Sæson: Dværgpalmen sælges året rundt. Sikrest er det at købe en væksthusproduceret plante i forårstiden.

Sværhedsgrad: Det er absolut den lettest dyrkelige palme. Bliver den brun indendørs, kan det rettes op ved et sommerophold udendørs.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Europæisk Dværgpalme er en lav og bred palme, der kræver god plads, ligesom den ikke er særlig egnet til vindue, når den er over ungdomsstadiet. Den udvikler nye blade i sommertiden som erstatning for de yderste visne. Der er ret stor variation i væksttypen fra plante til plante.

Blomstring og duft

På ældre planter kan der dannes små klaser med små gule blomster, der sjældent udvikler de gule, bønnestore frugter, der ses i Sydeuropa. Ingen duft.

Lys og temperatur

Som andre palmer er de lyselskende, men kan dog under kølige forhold klare en mørkere placering. Får palmen et kedeligt udseende, vil sommeropholdet udendørs rette op på det.

Vanding og gødning

Palmer tåler en del tørke, men får da let et gråt udseende. Ønskes en rigtig grøn vækst, må de holdes fugtige hele tiden og fra april til oktober ikke savne ugentlig blomstergødning.

Jord og omplantning

Palmer er tilbøjelige til at arbejde sig op af potten, idet rødderne i bunden skubber planten løs. En dyb, stor potte er bedst, og omplantning bør enten ske om foråret i kraftig jord, der kan bestå af 1/2 havejord og 1/2 sphagnummuld, eller efter sommeropholdet i haven.

Beskæring

Udover fjernelse af beskadigede og gulnende blade er beskæring ikke nødvendig. Ønskes planten med stamme, kan sideskud fjernes helt.

Formering

Ved sideskud eller frø. Se nedenfor.

Miljø

Europæisk Dværgpalme er taknemmelig at dyrke, men den kræver plads.

 

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

På ældre planter kan der dannes små klaser med gule blomster, men det er ret sjældent, der dannes frø under vore himmelstrøg.

 

Europæisk Dværgpalme - måske den nemmeste af palmerne

Viftepalmer er oftest som rigtige tropetræer lidt vanskelige i stuen, fordi der er for mørkt i de lange perioder, hvor det er stuevarmt. Den europæiske Dværgpalme derimod er nøjsom og ligeså letdyrkelig som Fønikspalmen. Den har de senere år fået større udbredelse, hvilket også skyldes, at der indføres mange billige planter fra Sydeuropa.

 

Ynder vinterkølighed

Denne Dværgpalme er særlig egnet til korridorer og større lokaler, hvor der ikke er den høje stuetemperatur, specielt i vintertiden. I mørkeperioden med de korte dage vil en temperatur "slide" på bladene, så de ældste gulner. I sommertiden genvindes det smukke udseende dog normalt.

Skaber rivierastemning på terrassen Ønsker man at gøre terrasse eller altan lidt sydlandsk, er denne palme meget velegnet, fordi den har de allerbedste vilkår udendørs fra juni til september. Her kan den få selskab af Laurbær, Myrte, Palmelilje, Banan og Acacie. Dværgpalmen kan udmærket udplantes i haven på et beskyttet sted, hvilket kan forbedre det rodsystem, der ellers må leve i pottens "fangenskab".

 

Av den stikker!

De store bladvifter sidder på lange stilke, der er besat med lige eller krogede torne, så den kræver god plads. Efterhånden udvikles også sideskud forneden, hvilket giver palmen et bredt udseende.

 

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

To slags formering af Europæisk Dværgpalme

Det kan lade sig gøre at formere palmen ved sideskud, der fremkommer ved basis. Skuddet skæres halvt over, og der lægges fugtigt sphagnum omkring. Når der er dannet rødder (det tager op til ½ år), kan skuddet skæres helt af og pottes.

Frø kan undertiden købes eller samles op ved besøg i Sydeuropa. Frøet sås i potter i sphagnumjord, og potterne anbringes i spiringstiden meget varmt i 20-25 °C. Men vær tålmodig. Det tager sin tid.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Skjoldlus. Mange indførte planter har skjoldlus med sig af forskellig type dog oftest brune, runde skjolde på blade og stilke. Det er svært at bekæmpe dem på de tornede bladstilke, men med en stiv børste kan de fleste dog børstes løse, så et sprøjtemiddel kan komme til at virke. Midlet Malathion er effektivt, men det er ikke lovligt eller tilrådeligt at bruge det indendørs, men ved sommerophold i haven kan et par sprøjtninger, efter en afbørstning, rense planten. Disse problemer kan undgås, dersom man køber en dansk, drivhusavlet plante eller selv fremavle r en plante fra frø.

 

Europæisk Dværgpalme - Chamaerops humilis

 

• Gule blade. Er planten generelt gulgrøn, kan det skyldes, at den gamle plantes jord er blevet for kalkholdig altså høj pH. Vand ugentlig med 1 g svovlsur ammoniak pr. liter vand gennem et par sommermåneder. Det sænker pH-tallet effektivt. Gule yderblade, der visner, skyldes alder samt oftest, at palmen får for lidt gødning. Det kan også skyldes, at jorden, når det drejer sig om en gammel plante, er blevet for saltholdig. Det afhjælpes ved at gennemskylle potten med 2-3 liter gødningsvand i 1/4 styrke. Så byttes saltet ud med god gødning. Udplantning i sommertiden i havejorden retter også op herpå.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (21 stemmer)
Siden er blevet set 27.961 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1342305-07-2022 10:33:46 Villy Frandsen
Min dværgpalme Chamaerops humilis, har hvid belægning på nye skud og på undersiden af blade

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her