Logo

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

 

Aralievedbend er en krydsning mellem Vedbend og Stuearalie. Den har begge planters bedste egenskaber og er både smuk og yderst robust til lys-vanskelige stuer og forskellige indeklimaer.

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

Aralievedbend kan blomstre, selvom det er sjældent. Blomsterne er sterile, fordi planten er en slægtskrydsning.

 

INDKØBSTIPS

Køb planten tidligt forår og vælg en med flere skud, for at få en fyldig plante ud af det.

Livslængde: Planten kan blive meget gammel, men ofte noget ranglet af lange stueophold.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Hører til de letdyrkelige, og der er sjældent problemer.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Aralievedbend er ikke særlig villig til at forgrene sig og vokser i smalle søjler, hvor bladene vender mod lyset. Ønskes en mere fyldig plante, plantes flere planter i hver potte.

Blomstring og duft

Blomster forekommer meget sjældent, og som slægtskrydsning er den steril: sætter ikke frø.

Lys og temperatur

Planten har stor tilpasningsevne og trives selv under svage lysforhold, men får den plads i sydvinduet, kan den vokse sig meget stor. Når den er tilpasset en plads, bør den ikke flyttes. Tåler temperatur helt ned til frysepunktet, dersom bladene er modne, hvorfor den er velegnet til entreer og indgangspartier.

Vanding og gødning

Næringsmangel kan let opdages ved bladfald forneden. Derfor må den i væksttiden have regelmæssig gødning. Vandingen bør i efterårstiden begrænses, så væksten standses i vintertiden for så igen at give regelmæssig vanding fra marts.

Jord og omplantning

Når planterne vokser sig store, er det svært at forsyne dem med vand nok i jorden, hvorfor der omplantes i april hvert eller hvert andet år.

Beskæring

Det er let at forme Aralievedbend ved beskæring, men desværre varer det relativt længe, inden det nye sideskud bryder frem. Februar er den bedste tid for beskæring, så skuddene netop kommer i den lyse tid.

Formering

Det er let at formere ved stiklinger. Topskuddet giver hurtigt en pæn plante, men hele stænglen kan parteres med 2-3 blade og benyttes. Der stikkes i småpotter i sphagnumjord, og hver plante anbringes i en plastpose, til rødderne er dannet.

Miljø

Aralievedbend er særlig velegnet til lokaler med lave eller vekslende temperaturer f.eks. entreer eller som "plantegardiner" eller espalier.

 

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

 

Aralievedbend - smukt grøn og yderst holdbar

Længe før der var talt om gensplejsning, i året 1911, formåede en fransk gartner, Lize i byen Nantes, at kombinere to gode stueplanters egenskaber ved krydsning, nemlig Vedbend og Stuearalie. Den nye plante fik hans navn, og for at markere at det er en "splejsning" mellem to arter, sætter botanikerne et kryds foran navnet. At det er en god stueplante, er vel at forvente, når begge forældre hører til de bedste, vi har.

 

Denne plante, der altså ikke findes noget sted i naturen, er skabt til at være en dekorativ bladplante til stue og vinterhave. Dens stamme er sej og bøjelig, og de tykke, hårdføre blade er egnede til at tåle stuens ublide ørkenklima. Væksten er kraftig, men ved beskæring kan den formes efter den plads, den får tildelt, og dens lyskrav er beskedent.

 

Klarer både kulde og varme

Fra Vedbend har den fået evnen til at klare temperaturer helt ned til frysepunktet og fra Stuearalien evnen til at døje stuevarmen. Bladene vil under deres dannelse få netop de egenskaber, som passer til forholdene, og derfor er det ikke klogt at flytte planten, når den har etableret sig. I stærkt lys får den hårde, tykke blade, i svagt lys derimod tynde, der kan klare svage lysforhold.

 

Lange skudranker

Bladene dannes tæt op ad stænglen, som kan blive et par meter høj uden sideskud. Placeres den ved en lysbeskinnet væg, vil dens blade danne en halvsøjle, og den egner sig udmærket til espaliering.

 

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

 

Dyrkning af Aralievedbend

Planten er letdyrkelig, men for at få en pæn vækstform må den have en egnet plads. l store vinduer kan en plante anbringes i begge sider til at dække karmen. Ved placering inde i stuen bør bladenes overside kunne ses. Et fladt espalier kan beklædes og blive en grøn flade ved at plante flere planter i beholderen.

 

Vedbend på stamme Vedbends nære slægtsskab med Aralievedbend gør, at det er muligt at pode f.eks. en småbladet Vedbend på den tykke stamme. Toppen skæres af i passende højde, og der indsættes 2-3 pæne Vedbendskud, der i forvejen er kileformet tildannet. De indsættes i lodrette spalter, og man binder omkring med bomuldsgarn. En plastpost bindes om, indtil væksten er sikret. Der vil dannes et graciøst lille hængetræ, som gerne må sættes ud om sommeren.

 

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Da plantens blade er længelevende, sker det, at skadedyrene finder et godt levested på under-siderne. Værst er spindemider, de små, edderkoppelignende dyr, der skjuler sig i de dunede undersider, og jo varmere og tørrere planten står, desto hurtigere formerer de sig. Skjoldlus og uldlus var tidligere almindelige, men da de næsten er udryddet i gartnerierne ses de nu sjældent.

 

Skudspidsmider er små, mikroskopiske mider, der skjuler sig i den lådne skudspids og kan bevirke, at toppen helt forkrøbles. Spindemiderne kan, så længe planten er lille, bekæmpes ved at gnide bladundersiderne med en klud fugtet med et insektmiddel. Større planter må ud, hvor man kan spule bladundersiderne med stærkt trykvand fra en slange. Behandlingen må gentages flere gange for at få bugt med dyrene. Skudspidsmiden kan ikke sprøjtes væk. Man må brutalt skære toppen 10 cm ned og så håbe på, at sideskuddet, der kommer, er midefrit.

 

Aralievedbend - x Fatshedera lizei

 

Da Aralievedbend er en billig plante, er det nok oftest en bedre udvej at skifte planten ud med en ny frisk i stedet for at købe dyre kemikalier, der ofte virker usikkert mod de to mider.

 

Bladfald forneden på planten skyldes oftest næringsmangel eller for stort saltindhold i urtepotten. Gennemskyl potteklumpen med 1-2 liter hvergangsgødning ved at stille den ud i vasken og gød så regelmæssigt mindst en gang om ugen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 7.067 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her