Logo

Babiana - Babiana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Babiana - Babiana

 

Babiana er smukke knoldplanter, der normalt blomstrer i foråret. Man kan dog også få dem til at blomstre sidst på sommeren ved at lægge dem senere. De er ret sjældne.  

     .

Babiana - Babiana

Babiana pygmaea er ikke ret stor. Blomsterne er hvidgule med brunligt svælg.

 

INDKØBSTIPS

Det er ikke altid så let at skaffe knoldene, men finder man dem, bør man købe dem. Se dog efter, at der ikke er sorte hvileknolde af skimmelsvampe under hylsterbladene.

 

Livslængde: De gamle knolde går efterhånden tilbage, men ofte danner de nye småknolde, som man kan kultivere.

 

Sæson: Normalt blomstrer Babiana om foråret, men ved forårslægning kan den blomstre om efteråret.

 

Sværhedsgrad: Som Freesia og Gladiolus.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Babiana er en sydafrikansk knoldplante med 20 cm høje, sværdformede grønne blade og 20-30 cm høje blomsterstilke, der undertiden er forgrenede.

 

Blomstring og duft

Normalt blomstrer Babiana om foråret, men ved at lægge knoldene i marts, kan man få dem til at blomstre om efteråret. Blomsterne sidder 10-20 sammen på stive stilke, og knopperne udfolder sig efterhånden en eller to ad gangen. De har ingen duft.

 

Lys og temperatur

I vækstsæsonen skal Babiana have meget lys, men den trives bedst ved cirka 20°C.

 

Vanding og gødning

Efter at knolden e er lagt i oktober, vandes der uhyre sparsomt, men fra januar-februar vandes der rigeligt, og der gødes med flydende plantegødning. Når bladene visner sidst på sommeren, vandes der igen sparsomt, og efterhånden ophører man helt med at vande.

 

Jord og omplantning

En velegnet pottejord er 2 dele steril kompost, 1 del sphagnum og 1 del sand. Man planter normalt knoldene i oktober, og det er vigtigt at huske potteskår i bunden af potten.

 

Beskæring

Ingen.

 

Formering

Ved sideknolde og frø.

 

Miljø

Babiana er en sjælden, men farverig knoldplante, der er lige så nem at dyrke som Freesia og Gladiolus. Den kan bruges mellem andre stueplanter i vindueskarmen i en vinterhave eller i en lun krog på altan eller terrasse.

 

Babiana - Babiana

Babiana rubro canea har stærkt farvede violette blomster. Blomsterne udfolder sig en eller to ad gangen.

 

Babiana - afrikanske planter, som kan dyrkes i vores stuer

Babiana er knoldplanter af Irisfamilien. De findes vildtvoksende i det sydvestlige Sydafrika og på øen Socotra, der ligger lige syd for Den arabiske Halvø. Man kender godt 30 arter af Babiana, men det er næsten udelukkende hybrider af arten Babiana stricta, man dyrker. Blomsterne, der kommer på 20-30 cm høje, stive blomsterstilke, har seks kronblade, hvoraf de tre yderste hos Babiana stricta er hvide, mens de tre inderste er smukt ultramarin blå. Hos en anden art, som en sjælden gang forekommer i kultur, Babiana rubrocanea, er blomsterne dybblå med rød midte. Der kommer ofte 10-20 blomster på hver stilk. Undertiden er blomsterstilkene forgrenede.

 

Tåler ingen frost

Hos os kan Babiana kun dyrkes indendørs, da den ikke tåler frost. Normalt lægger man knoldene i oktober, hvorpå de blomstrer sent på foråret.

 

Spiselige knolde

Knoldene er lysebrune og omgivet af en netagtig hinde. De ligner store Krokusknolde. Navnet Babiana har de fået efter babianus, der betyder bavian. Disse aber anser nemlig knoldene for en lækkerbisken og graver dem gerne op for at æde dem. De grønne blade er smalle og sværdformede som Gladiolusblade, men bliver ikke mere end 20 cm høje. Hos nogle arter og hybrider er de stærkt behårede.

 

Babiana er ikke almindelig, men kan man have held til at fremskaffe nogle knolde, vil man få stor glæde af de mange blomster i festlige farver, der afløser hinanden over en lang periode.

 

Babiana - Babiana

Babiana-blomsternes farver kan variere fra hvidt, gulligt, rosa og violet til næsten rødbrunt.

 

Dyrkningsanvisning for Babiana

 

Babiana - Babiana

Normalt lægger man knoldene i potter i oktober, gerne 5-6 stykker i en 10 cm potte. Jorden skal være porøs og veldrænet pottejord i en kvalitet, der er varmebehandlet, så den ikke indeholder levende skadedyr og sygdomskim. Der skal være potteskår eller Leca-dræn i bunden.

 

Jorden må i begyndelsen ikke være for fugtig, og man skal vande meget sparsomt, indtil bladene begynder at vokse for alvor i januar-februar. Så giver man mere vand, og efterhånden også flydende gødning. Det fortsætter man med i blomstringstiden og hele sommeren, men når bladene visner, vander man igen sparsomt eller ophører helt, indtil pottejorden er tør og bladene visnet helt ned. Så tager man knoldene op, renser dem af og opbevarer dem tørt og køligt, indtil man lægger dem igen i oktober.

 

Vil man have Babiana til at blomstre om efteråret i stedet for om foråret, kan man opbevare knoldene tørt og køligt, men frostfrit vinteren over og først lægge dem i marts-april. Under hele vækstperioden skal Babiana stå så lyst som muligt, men ikke alt for varmt.

 

Formering

Babiana danner i reglen villigt småknolde, som man kan tage op sammen med de store om efteråret, og man kan udmærket plante dem igen i samme potte som de store, blomsterdygtige knolde. De vil efterhånden vokse sig større og kraftigere, mens de gamle knolde i reglen går tilbage. Det varer dog 3-4 år, før de nye knolde er blomsterdygtige. Babiana kan også formeres ved frø, der sås umiddelbart efter høsten. Herefter må man i reglen vente 4-5 år på blomsterne.

 

PLANTEDOKTOREN

De alvorligste sygdomme, som kan angribe Babiana, er svampesygdomme, som man populært kalder skimmel. Svampesporerne findes overalt, og de spirer, når vækstbetingelserne passer dem. De kræver fugtighed og varme, og man skal især passe på, når man opbevarer knoldene i hvileperioden. De skal ligge tørt og køligt, men frostfrit. Når planterne er i vækst, skal man også kun vande og overbruse dem tidligt på dagen, så de er tørre, inden mørket falder på. Dette gælder iøvrigt alle stueplanter. Bekæmpes ved sprøjtning af bladene og nedsænkning af knoldene i svampebekæmpelsesmiddel.

 

Babiana - Babiana


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.077 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her